Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Μπαίνει και η Κρήτη από την Κυριακή στον χορό των κινητοποιήσεων

Αγρότες: Μπαίνει και η Κρήτη από την Κυριακή στον χορό των κινητοποιήσεων

Οι αγρότες της Κρήτης μπαίνουν και αυτοί στον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων, αρχής γεγομένης από την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο.

Οι αγροτικοί σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείο και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου ενημέρωσαν πως ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και ξεκινούν τις απεργειακές κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων και συγκεκριμένα του κόμβου Πεζών. Σε ανακοίνωσή τους απευθύνουν χαιρετισμό τους «αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, που ενισχύουν τα μπλόκα του αγώνα καθημερινά, οργανωμένα, μέσα από τις   Ομοσπονδίες και  τους  Αγροτικούς τους Συλλόγους».

Οι Σύλλογοι και η Επιτροπή Αγώνα τονίζουν πως «κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για να μειώσει το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο, για τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Οι αρνητικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι πλέον ορατές για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών στην χώρα μας και στην Ευρώπη».

Με 7 αιτήματα κατεβαίνουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Ουσιαστικά οι Έλληνες αγρότες εντάσσονται και συνασπίζονται σε ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο, κάτι που είχε γίνει εμφανές από το πόσο γρήγορα οι αρχικές κινητοποιήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή όλοι δηλώνουν απογοητευμένοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Από τις κινητοποιήσεις του 2017 στην Αθήνα έχουν να βρεθούν κρητικοί αγρότες μαζικά στην Αθήνα. Με τις κατσούνες τους.

Το κάλεσμα είναι για την Κυριακή 4/2 στον κόμβο των Πεζών στις 11:00 – Οι διεκδικήσεις των αγροτών

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά  με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες , από ασθένειες και μύκητες όπως τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως και στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο. Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισής και προστασίας.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική  χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο  στις ιδιωτικές εταιρείες. Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Γεμίζει η Ελλάδα με τα μπλόκα των αγροτών, την ώρα που η πολιτεία λέει στους πολίτες πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο πλην εξοπλισμών.

Άλλα προβλήματα των αγροτών

Η Περιφέρεια Κρήτης προτίθεται να αποζημιώσει για το ποσοστό της ακαρπίας το 35%, ενώ οι αγρότες ζητούν το 70%. Οι αγρότες καταγγέλουν πως οι ίδιοι υπολογίζουν με βάση την περισνή παραγωγή, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης με μέσο όρο δεκαετίας. Η παραγωγή της Κρήτης δεν έφτασε ούτε τους 25.000 τόνους σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ η αρμόδια επιτροπή κάνει λόγο για 56.000 τόνους.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, Παναγιώτης Κοντός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε ενόψει της έναρξης της φετινής επετειακής 30ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica»(σ.σ. Από όπου και η κεντρική φωτογραφία), ανέφερε πως οι πωλήσεις των μελών του συνδέσμου εμφάνισαν μείωση στους 800.000 τόνους, ήτοι 20% το 2022, έναντι του 2021, οπότε και συνολικά αγοράστηκαν από τους Έλληνες αγρότες ένα εκατ. τόνοι λίπασμα. Απαντώντας σε ερώτηση στο ΑΠΕ, σημείωσε ότι και για το 2023 οι πωλήσεις των μελών του συνδέσμου αναμένονται μειωμένες έναντι του 2022.

Ο αγροδιατροφικός κλάδος βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις και η λίπανση και θρέψη δέχονται αρνητικές πιέσεις, τόνισε ο ίδιος. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι σημείωσε ότι η σωστή θρέψη και λίπανση των εδαφών της χώρας μας «μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες αγρότες να αντιμετωπίσουν ή έστω να περιορίσουν τις δυσμενείς αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Το 2018 σε συνέντευξή του στο πάλι στο ΑΠΕ, όπως υπενθυμίζουν οι Νέοι Ορίζοντες, ο τότε πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Νίκος Κουτσούγερας, είχε τονίσει ότι οι ποσότητες των 700.000-850.000 τόνων λιπάσματος που διοχέτευαν τότε στην ελληνική αγορά τα μέλη του συνδέσμου, καλύπτουν μόνο το 50% των ποσοτήτων που απαιτούνται για μια στοιχειώδη λίπανση της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024