Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοκίνητο: Πότε αλλάζουμε μπαταρία - Οι ενδείξεις ότι έκανε τον κύκλο της

Αυτοκίνητο: Πότε αλλάζουμε μπαταρία – Οι ενδείξεις ότι έκανε τον κύκλο της

Τα «συμπτώματα» είναι πολλά και αν είμαστε προετοιμασμένοι, δεν θα βρεθούμε ποτέ προ εκπλήξεως

Πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της μια μπαταρία αυτοκινήτου εμφανίζει κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής της. Ουσιαστικά μας προετοιμάζει να την αντικαταστήσουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τώρα τον χειμώνα η αλλαγή της μπαταρίας του αυτοκινήτου είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Λευκή, πράσινη ή μπλε οξείδωση στους πόλους της μπαταρίας σημαίνει μειωμένη απόδοση

Ένα από τα πιο γνωστά «συμπτώματα» μιας μπαταρίας που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της είναι η αδυναμία εκκίνησης του κινητήρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως τις κρύες ημέρες του χειμώνα που από τη μία η ισχύς της μπαταρίας μειώνεται και από την άλλη οι ανάγκες εκκίνησης ενός κινητήρα είναι αυξημένες.

Εάν παρατηρήσετε δυσκολία ή προβλήματα στην ανάφλεξη την ώρα που προσπαθείτε να θέσετε σε λειτουργία τον κινητήρα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων για να ελέγξει την μπαταρία.

Μη αγνοείτε την ειδική κόκκινη λυχνία

Εάν ενεργοποιηθεί η προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων (κόκκινη λυχνία με το σχήμα της μπαταρίας) τότε υπάρχει πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά ή τη σύνδεση της μπαταρίας.

Στο κρύο η ισχύς της μπαταρίας μειώνεται και οι ανάγκες εκκίνησης του κινητήρα αυξάνονται, κάτι που επιτείνει την κατάσταση μιας ήδη φθαρμένης μπαταρίας

Αυτό μπορεί να συμβαίνει όχι μόνο επειδή είναι χαμηλή η τάση της μπαταρίας, αλλά μπορεί να είναι χαλαρά τα καλώδια στους πόλους, να υπάρχει διάβρωση στην μπαταρία ή να υπάρχει πρόβλημα με τον εναλλάκτη.

Εάν παρατηρήσετε ότι οι προβολείς του αυτοκίνητου έχουν μειωμένη ένταση ή ακόμα τρεμοπαίζουν ή σβήνουν, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα.

Η οξείδωση στους πόλους

Αν δούμε την μπαταρία ανοίγοντας το καπό του αυτοκινήτου να έχει λευκή, πράσινη ή μπλε οξείδωση στους πόλους της, τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μπαταρία έχει μειωμένη απόδοση. Σε πρώτη βάση καθαρίζουμε τους πόλους.

Η διάβρωση συμβαίνει όταν το οξύ της μπαταρίας έρχεται σε επαφή με τα εξωτερικά μεταλλικά μέρη της μπαταρίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί υπερφόρτιση ή αποφόρτιση.

Επίσης, όταν υπάρχει μια περίεργη και άσχημη μυρωδιά, πολύ πιθανόν είναι να οφείλετε στην κατάσταση της μπαταρίας. Αυτό μαρτυρά ότι η μπαταρία έχει εξαντληθεί ή τείνει να εξαντληθεί.

Εάν δείτε την μπαταρία, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια εξογκώματα ή φουσκώματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της, τα οποία μπορεί να προκλήθηκαν είτε από υπερφόρτιση είτε από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, η ηλικία της μπαταρίας αποτελεί σίγουρα έναν δείκτη της φθοράς της. Με δεδομένο ότι μια μπαταρία κρατάει από 3 έως 5 χρόνια όταν έχουμε διανύσει αυτή την περίοδο ή την έχουμε ξεπεράσει, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αντικατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024