Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άρειος Πάγος: Αναίρεση κατά της απόφασης που παύει την ποινική δίωξη για τους αδελφούς Ψωμιάδη

Άρειος Πάγος: Αναίρεση κατά της απόφασης που παύει την ποινική δίωξη για τους αδελφούς Ψωμιάδη

Στο σκεπτικό της αναίρεσης επισημαίνεται η ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που υπέστη η Περιφέρεια και το Δημόσιο

Τέλος στην «κρυπτοαμνηστία» για κατηγορούμενους αιρετούς και υπαλλήλους τοπικής αυτοδιοίκησης, που με τις πράξεις φέρονται να έχουν ζημιώσει τον ελληνικό δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το Ανώτατο Δικαστήριο θέτοντας ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ευνοϊκής αυτής διάταξης.

Το θέμα αυτό, που αφορά πολλές ανά την Ελλάδα εκκρεμείς δικογραφίες με κατηγορούμενους πρώην εκπροσώπους ΟΤΑ ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία αθωώθηκαν ο πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και ο αδερφός του Διονύση Ψωμιάδη από τα αδικήματα της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης.

Συγκεκριμένα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 , καθώς κατά την κρίση του συνιστά «κρυπτοαμνηστία», την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, γιατί με αυτήν ουσιαστικά αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 , καθώς κατά την κρίση του συνιστά «κρυπτοαμνηστία»

Ειδικότερα με το άρθρο 67 του Ν. 4735/ 2020, με έναρξη ισχύος την 12.10. 2010 ορίζεται ότι: 1. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.
Δηλ. η ως άνω Διάταξη του ν.4735/ 2020, αφορά μόνον συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων (αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού), όχι δε όλες τις πληρωμές, οι οποίες ελέγχθηκαν προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019).

Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται λόγος για «κρυπτοαμνηστία», και αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των περιφερειών και του δημοσίου.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024