Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Και η Βρετανία λέει «όχι» στο άτμισμα - Οι προτάσεις του Σούνακ

Και η Βρετανία λέει «όχι» στο άτμισμα – Οι προτάσεις του Σούνακ

Οι προτάσεις αποτελούν συνέχεια της περσινής ανακοίνωσης της απαγόρευσης της πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά

Μετά τη Γαλλία, την απαγόρευση των ράβδων ατμίσματος μιας χρήσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί και η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των σχεδίων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των νέων που αρχίζουν να ατμίζουν, όπως ανέφερε το Reuters.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πρότεινε ότι οι ενήλικες καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ατμίσματα, ωστόσο θα θεσπιστούν μέτρα κατά της εμπορίας των ράβδων μιας χρήσεως σε παιδιά και ανηλίκους.

Οι προτάσεις αποτελούν συνέχεια της περσινής ανακοίνωσης της απαγόρευσης της πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθεί μια «γενιά χωρίς κάπνισμα».

Το σχέδιο της Βρετανίας να απαγορεύσει τις ράβδους μιας χρήσης έπληξε ορισμένες μετοχές ηλεκτρονικών τσιγάρων και προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις

Αυτό σημαίνει πως είναι ήδη παράνομη η πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ατμίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών, αλλά οι ράβδοι μιας χρήσης – που συχνά πωλούνται σε μικρότερες, πιο πολύχρωμες συσκευασίες από τους επαναγεμιζόμενους – αποτελούν «βασικό παράγοντα πίσω από την ανησυχητική αύξηση του ατμίσματος των νέων», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Action on Smoking and Health (Ash), το 7,6% των παιδιών ηλικίας 11 έως 17 ετών ατμίζει πλέον τακτικά ή περιστασιακά, από 4,1% το 2020.

Η υπουργός Υγείας Βικτόρια Άτκινς δήλωσε στο BBC ότι είναι βέβαιη ότι το νέο νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή μέχρι τις γενικές εκλογές -που αναμένεται να γίνουν φέτος- και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2025. Μόλις επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα έχουν προθεσμία έξι μηνών για να το εφαρμόσουν.

Ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer δήλωσε ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των ράβδων ατμίσματος μιας χρήσης, αλλά επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως διετή καθυστέρηση της κυβέρνησης στην εισαγωγή της νομοθεσίας.

Η αντίδραση των εταιρειών

Το σχέδιο της Βρετανίας να απαγορεύσει τις ράβδους μιας χρήσης έπληξε ορισμένες μετοχές ηλεκτρονικών τσιγάρων και προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις από ειδικούς, με ορισμένους να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του θανάτου και των ασθενειών που προκαλούνται από το συμβατικό κάπνισμα.

Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν ήδη επισημάνει σχέδια για την απαγόρευση των αναλώσιμων προϊόντων, αλλά σε αντίθεση με αλλού, η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει το άτμισμα στον πυρήνα των προσπαθειών της για μείωση του καπνίσματος , συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ενός σχεδίου διανομής δωρεάν κιτ ατμίσματος σε καπνιστές που θέλουν να το κόψουν.

Οι μετοχές της εταιρείας ατμίσματος Chill Brands κατέρρευσαν 29% τη Δευτέρα, ενώ η Supreme PLC , η οποία πουλάει επίσης ατμούς μίας χρήσης, αρχικά σημείωσε πτώση σχεδόν 10% πριν ανακάμψει για να φτάσει το 7% υψηλότερα.

Ράβδοι μιας χρήσης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ατμοί μιας χρήσης χρησιμοποιούνται ευρέως. Σύμφωνα με το Reuters, μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τέτοιες ράβδους, όπως και 744.000 πρώην καπνιστές.

«Μια απαγόρευση θα μπορούσε να έχει σημαντικές ανεπιθύμητες συνέπειες για αυτές τις ομάδες», δήλωσε η Σάρα Τζάκσον, επικεφαλής ερευνήτρια στο University College London’s Tobacco and Alcohol Research Group και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ωστόσο η κίνηση της κυβέρνησης υποστηρίχθηκε από τον Mike McKean, Αντιπρόεδρο Πολιτικής στο Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, ο οποίος είπε ότι απαιτείται τολμηρή δράση για να περιοριστεί το άτμισμα των νέων.

«Η έρευνα και τα δεδομένα σχετικά με την ευρεία χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο», είπε, προσθέτοντας ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά για τους νέους, δεν είναι γνωστές.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024