Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τη συμφωνία με την Ιταλία για τα κέντρα μεταναστών

Αλβανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τη συμφωνία με την Ιταλία για τα κέντρα μεταναστών

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλβανό ομόλογό της τον Νοέμβριο προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα που θα μπορούσαν αρχικά να φιλοξενήσουν περίπου 3.000 μετανάστες

Το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας αποφάνθηκε σήμερα υπέρ μιας συμφωνίας με την Ιταλία που επιτρέπει στην ιταλική κυβέρνηση να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής που θα φιλοξενούν μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ξηρά.

Το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλβανό ομόλογό της Έμντο Ράμα τον Νοέμβριο προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα που θα μπορούσαν αρχικά να φιλοξενήσουν περί τους 3.000 μετανάστες, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που σχεδόν διπλασιάσθηκε πέρυσι.

Η συμφωνία δεν καθορίζει εδαφικά σύνορα ούτε αλλάζει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αλβανίας

Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου ψήφισαν 5-4 υπέρ της μεταναστευτικής συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζορτζία Μελόνι τον περασμένο Νοέμβριο. Δύο ομάδες της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τη συμφωνία ως υπονόμευση της κυριαρχίας του βαλκανικού έθνους.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία «δεν καθορίζει εδαφικά σύνορα ούτε αλλάζει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αλβανίας», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση. Στον τομέα που καθορίζεται από τη συμφωνία, «το αλβανικό δίκαιο εφαρμόζεται, παράλληλα με το ιταλικό δίκαιο, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αλβανία συμφώνησε να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο που παραλαμβάνονται στη θάλασσα από ιταλικά πλοία σε δύο κέντρα μετανάστευσης που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3.000 άτομα. Οι μετανάστες θα παραμείνουν στην Αλβανία μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους ή έως ότου επαναπατριστούν.

Διαβάστε περισσότερα: Σχέδιο Meloni Touts εμπνευσμένο από τις διακοπές της για τη διόρθωση της μεταναστευτικής κρίσης

Περίπου 30 Αλβανοί νομοθέτες χαρακτήρισαν τη συμφωνία παραβίαση της κυριαρχίας, επειδή τα κέντρα θα επιβλέπονταν από τις ιταλικές αρχές. Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ έως τον Μάρτιο.

Η Μελόνι και ο Ράμα υποστήριξαν τη συμφωνία, παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και την αντίθεση που εξέφρασαν ντόπιοι κοντά στα προτεινόμενα κέντρα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024