Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος

Ελαφρύτερος ο φετινός φορο-λογαριασμός για 4 κατηγορίες φορολογουμένων: επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο, όσοι έκαναν προσλήψεις, όσοι προχώρησαν σε ανακαίνιση και δημόσιοι υπάλληλοι

Ελαφρύτερο θα είναι το φετινό «ραβασάκι» της Εφορίας για τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων.

Ελεύθεροι επαγγελματίες με καθαρά κέρδη πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, όσοι προχώρησαν σε προσλήψεις, φορολογούμενοι που ανακαίνισαν κάποιο ακίνητό τους, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι με πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες, επιχορηγήσεις και έκτακτα επιδόματα θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Αντίθετα, «φουσκωμένος» θα είναι ο φορο-λογαριασμός για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δήλωναν στην Εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα ή ακόμα και μηδενικά.

Ελαφρύνσεις

Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων, μεταξύ των φορολογουμένων που θα δουν ελαφρύνσεις στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνονται:

• Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι – ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Ο φετινός λογαριασμός θα είναι μειωμένος κατά 325 ευρώ λόγω της μείωσης κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος (από 650 ευρώ σε 325 ευρώ), η οποία ισχύει για όλους τους επαγγελματίες. Στην περίπτωση που υπάρχει και υποκατάστημα κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ (το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ στα 300 ευρώ).

• Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις. Εως 1.000 ευρώ θα ξεφουσκώσει το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους για ένα τουλάχιστον τρίμηνο εντός του 2023. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα γλιτώσουν έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη μορφή και την έδρα της εταιρείας τους. Την ελάφρυνση δικαιούνται επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίοι αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

• Φορολογούμενοι με ανακαινίσεις κατοικιών. Οσοι πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας τους θα έχουν έκπτωση έως 1.600 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος. Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει για δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής κατοικίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2022 έως και το 2023, η φορο-έκπτωση φθάνει το 40% με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για εργασίες ύψους 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.600 ευρώ τον χρόνο. Η έκπτωση 40% για τη δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το 2023 κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Η έκπτωση για τις δαπάνες που έγιναν παρέχεται εφόσον ο ιδιοκτήτης είχε πληρώσει τα εργατικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.

• Δημόσιοι υπάλληλοι με υπερωρίες. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έλαβαν μέσα στο 2023 πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες, επιχορηγήσεις και έκτακτα επιδόματα δεν θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης λόγω της κατάργησης του μέτρου. Δεδομένου ότι στις πρόσθετες και έκτακτες αποδοχές η εισφορά αλληλεγγύης δεν παρακρατείται κατά την καταβολή τους αλλά κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, τα ποσά που γλιτώνουν κυμαίνονται από 22 έως 176 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των έξτρα αποδοχών.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024