Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το όραμα και οι δεσμεύσεις του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου για το ΕΚΠΑ

Το όραμα και οι δεσμεύσεις του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου για το ΕΚΠΑ

Το στίγμα του για την θητεία των νέων πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ έδωσε ο πρύτανης σε δημόσια εκδήλωση παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το όραμα των νέων πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ ανέδειξε ο πρύτανης κ. Γεράσιμος Σιάσος στην εορταστική εκδήλωση της ανάληψης των καθηκόντων τους στην αίθουσα τελετών παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας η οποία είναι και απόφοιτος του Πανεπιστημίου.

Το αρχαιότερο και ιστορικότερο Πανεπιστήμιο της χώρας – ιδρύθηκε το 1837 –  κατόρθωσε να εδραιώσει την φήμη του σε διεθνές επίπεδο δίπλα στα μεγάλα και φημισμένα πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

«Το ΕΚΠΑ σήμερα, αποτελεί μία ακμάζουσα κοινότητα εκπαίδευσης και έρευνας, βρισκόμενο στην υψηλότερη θέση των διεθνών αξιολογήσεων ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κατάκτηση των υψηλών αυτών θέσεων αποδίδεται στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους, κυρίως όμως αποδίδεται στους σκαπανείς της εκπαίδευσης και έρευνας, τους υψηλών προσόντων και διεθνούς φήμης πανεπιστημιακούς δασκάλους και στο εξαιρετικό φοιτητικό σώμα», όπως ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής κ. Γεράσιμος Σιάσος ο οποίος είναι ο νεότερος πρύτανης στην ιστορία του ιδρύματος καθώς εξελέγη σε ηλικία 44 ετών.

Το όραμα του Γεράσιμου Σιάσου για το ΕΚΠΑ

Οι προκλήσεις για το ΕΚΠΑ είναι πολυσύνθετες και πολύπλευρες στην σύγχρονη εποχή

  • Αναπλήρωση 600 θέσεων διδακτικού και διοικητικού προσωπικού (από το 2010 το προσωπικό του Πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 25% λόγω των αφυπηρετήσεων)
  • Διεθνοποίηση με ίδρυση περισσότερων ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών
  • Ίδρυση τμημάτων στο εξωτερικό
  • Στοχευμένη αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου
  • Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Ίδρυμα
  • Στήριξη φοιτητών και νέων επιστημόνων 

Οι δεσμεύσεις του νέου Πρύτανη

Ο πρύτανης δεσμεύθηκε ότι οι Πρυτανικές Αρχές θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στον καθοριστικό ρόλο του πανεπιστημίου στην εκπαιδευτική αριστεία του Έθνους.

Δεσμευόμαστε για ένα σύγχρονο και ανεξάρτητο δημόσιο πανεπιστήμιο, ευαίσθητο στις προκλήσεις και τους κραδασμούς του σύγχρονου κοινωνικού γίγνεσθαι, με διάπλατο ορίζοντα αλλά και πιστό στις παραδόσεις, όπου η αξιοκρατία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η εξωστρέφεια, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η συμπερίληψη, θα είναι πάντα παρούσες.

Το πιο θερμό χειροκρότημα

«Αφιερώνω αυτή την ημέρα στην οικογένεια μου, τους γονείς μου, τη σύζυγο μου Ελένη και τους δύο μου γιους, φως στη ζωή μου, τον Δημήτρη και τον Σταύρο» είπε ο πρύτανης και ο ένας γιος του «πετάχτηκε» φωνάζοντας «εγώ είμαι αυτός…» για να ξεσπάσει η κατάμεστη αίθουσα σε (συγκρατημένο) γέλιο και θερμό χειροκρότημα.

Ο κ. Σιάσος δήλωσε με σαφήνεια τις προθέσεις του λέγοντας πως «ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν είναι χώρος αντιπαραθέσεων, αλλά τόπος συγκλίσεων και συναινέσεων. Σε όλες τις αιρετές διοικητικές θέσεις που αξιώθηκα να υπηρετήσω έως σήμερα ήμουν θιασώτης της συμμετοχικότητας και της εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων. Το ίδιο θα πράξω και από την τωρινή μου θέση».

Και συμπλήρωσε «από την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής μέχρι και σήμερα ως Πρύτανης του ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα μας αποτέλεσε ένα χώρο σκληρής δουλειάς, δράσης και αφοσίωσης. Πυξίδα μου ήταν ο αγώνας για την αναγνώριση του ακαδημαϊκού έργου πέρα από την καταγωγή ή την κοινωνική θέση, για την τελική καταξίωση με βάση την προσωπική προσπάθεια με στόχο την αριστεία».

Για αυτά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι: Ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα βασίζεται στη Δημοκρατία, την Αξιοκρατία, τη Διαφάνεια, τη Συμμετοχικότητα. Χωρίς σκιές, νεποτισμό, διαπλοκή και κλειστές ομάδες.

Παραφράζοντας τον Πάμπλο Νερούντα, από το οικουμενικό έργο του Κάντο Χενεράλ, έκλεισε την ομιλία του:

Δέντρο που ’χει ολοζώντανες τις ρίζες που ποτίσαν γνώση …
και γνώση ρούφηξ’ απ’ το χώμα…
και βγήκαν αόρατα λουλούδια…
και πολλές φορές τα πέταλά τους φεγγοβολάγαν σαν πλανήτες…
Και πήραν όλοι απ’ τα κλωνάρια τα μεστωμένα τους μπουμπούκια,
τα μοίρασαν χέρι με χέρι και ψήλωσαν μέχρι τ’ αστέρια.
Δέντρο γροθιά και δέντρο φλόγα…
Μπες στο χορό αυτής της λάμψης,
βάστα το δέντρο αυτό στης γης το κέντρο, να συνεχίζει να ψηλώνει.

Αυτό το δέντρο της δύναμης και της φλόγας της γνώσης, αυτό το ΕΚΠΑ δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε, να συνεχίζει να ψηλώνει….

Στην εκδήλωση παρέστησαν, πρώην πρωθυπουργοί, νυν και πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, στελέχη της αντιπολίτευσης, πρώην πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, καθηγητές του ΕΚΠΑ και άλλων σχολών και πολλοί άλλοι.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024