Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αρχή ενός σκοτεινού μέλλοντος - Οι ατιμώρητοι βιασμοί στο metaverse και το ψυχικό τραύμα

Η αρχή ενός σκοτεινού μέλλοντος – Οι ατιμώρητοι βιασμοί στο metaverse και το ψυχικό τραύμα

Η ανάγκη για νόμους που αναγνωρίζουν και ποινικοποιούν μη σωματικές αλλά ψυχολογικά επιβλαβείς μορφές κακοποίησης σε εικονικούς χώρους είναι επιτακτική

Η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο διερευνά επί του παρόντος έναν εικονικό βιασμό στο metaverse που αφορά ένα νεαρό κορίτσι κάτω των 16 ετών που δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από ενήλικους άντρες σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας.

Αυτή η εμπειρία φέρεται να έχει προκαλέσει σημαντικό ψυχολογικό τραύμα, το οποίο έχει τέτοιο αντίκτυπο, σαν να είχε δεχθεί το θύμα σωματική επίθεση.

Το περιστατικό ρίχνει φως στην σκοτεινή πλευρά των τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας: ότι έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο κάνοντας τις εμπειρίες στον εικονικό κόσμο να μοιάζουν έντονα πραγματικές.

Η ανάγκη για νόμους που αναγνωρίζουν και ποινικοποιούν μη σωματικές αλλά ψυχολογικά επιβλαβείς μορφές κακοποίησης σε εικονικούς χώρους είναι επιτακτική

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος τέτοιων εικονικών εμπειριών δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά όταν περιλαμβάνουν βίαια ή τραυματικά γεγονότα, σύμφωνα με το Forbes.

Αυτή δεν είναι η πρώτη αναφορά σεξουαλικών επιθέσεων στο metaverse. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής beta του Meta Horizon Worlds, τον Νοέμβριο του 2021, ένας χρήστης δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση.

Περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης

Τον Δεκέμβριο του 2021, το άβαταρ μιας ερευνήτριας του metaverse βιάστηκε ομαδικά από μια ομάδα avatar ανδρών που επίσης την παρενόχλησαν και τη φωτογράφισαν.

Μια άλλη περίπτωση τον Μάιο του 2022 αφορούσε έναν ερευνητή του SumOfUs που βιάστηκε ουσιαστικά σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο από έναν χρήστη κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, ενώ τον έβλεπαν όσοι βρίσκονταν εικονικά στον χώρο.

Το άβαταρ μιας ερευνήτριας του metaverse βιάστηκε ομαδικά από μια ομάδα avatar ανδρών που επίσης την παρενόχλησαν και τη φωτογράφισαν.

Αυτά τα περιστατικά εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων προστατευτικών μέτρων σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τα ισχύοντα νομικά μας πλαίσια ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν. Η τρέχουσα νομοθεσία, η οποία θεωρεί κατά κύριο λόγο τη φυσική αλληλεπίδραση ως προϋπόθεση για τη σεξουαλική επίθεση, μπορεί να είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση εγκλημάτων σε εικονικά περιβάλλοντα.

Η ανάγκη για νόμους που αναγνωρίζουν και ποινικοποιούν μη σωματικές αλλά ψυχολογικά επιβλαβείς μορφές κακοποίησης σε εικονικούς χώρους είναι επιτακτική.

Θα έπρεπε η αστυνομία να διερευνά εγκλήματα στο metaverse;

Η έρευνα δέχθηκε κριτική από εκείνους που αμφισβητούν, αν η αστυνομία θα πρέπει να διαθέσει τον περιορισμένο χρόνο και τους πόρους της για τη διερεύνηση εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρο στο metaverse, ενώ οι περιπτώσεις βιασμών στον πραγματικό κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το Rape Crisis England & Wales, μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουνίου 2023, καταγράφηκαν 68.109 βιασμοί από την αστυνομία και μέχρι το τέλος αυτών των 12 μηνών, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε μόλις 2,2 τοις εκατό (1.498) των περιπτώσεων.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι τάχθηκε στο πλευρό της εν εξελίξει έρευνας.

«Ξέρω ότι είναι εύκολο να το απορρίψουμε αυτό ως μη πραγματικό, αλλά η ουσία αυτών των εικονικών περιβαλλόντων είναι ότι μοιάζουν απίστευτα πραγματικά», είπε ο Κλέβερλι στο LBC.

Τονίζοντας ότι το θύμα που επλήγη είναι ανήλικο που έχει βιώσει τραύμα από την σεξουαλική επίθεση που υπέστη, ο υψηλόβαθμος πολιτικός είπε, ότι «θα είχε πολύ σημαντική ψυχολογική επίδραση και θα πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί για το αν θα το απορρίπτουμε».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024