Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αγκάθια του τουρκολιβυκού

Τα αγκάθια του τουρκολιβυκού

Οι δηλώσεις του Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ επιβεβαίωσαν ότι η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις θέσεις της

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ότι η Τουρκία θέλει συνεργασία με την Τρίπολη στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης, την περασμένη εβδομάδα, δεν ξάφνιασαν την Αθήνα. Επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά ότι η Aγκυρα παραμένει σταθερή στις θέσεις της και παρά το καλό κλίμα τα ακανθώδη ζητήματα που έχουν οδηγήσει σε ένταση στο παρελθόν εξακολουθούν να υφίστανται.

Για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τους δεσμούς Τουρκίας – Λιβύης άλλωστε είχε μιλήσει πρόσφατα και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επέτειο των 97 ετών από την ίδρυση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), αναφερόμενος παράλληλα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί τις εξελίξεις, αν και δεν εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις προμηνύουν επιστροφή στην ένταση, ούτε ακύρωση της Διακήρυξης των Αθηνών, την πολιτική δέσμευση για ήρεμα νερά που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζουν όσα είναι ήδη γνωστά. Και χτυπούν ένα καμπανάκι στους διπλωμάτες πως ηρεμία χωρίς λύσεις δεν μπορεί να έχει διάρκεια επ’ αόριστον.

Με μερίδα διπλωματών και αναλυτών να υπογραμμίζουν την ανησυχία τους για το πώς η Άγκυρα θα επιχειρήσει ενδεχομένως να αξιοποιήσει τη Λιβύη στο μέλλον για την προώθηση των διεκδικήσεών της στην περιοχή.

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο άλλωστε όπως και οι κινήσεις που ακολούθησαν μέχρι και την ανακήρυξη της συνορεύουσας ζώνης από τη Λιβύη μετά τα Χριστούγεννα ενοχλούν και την Αίγυπτο, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη θαλασσίων συνόρων προς Δυσμάς ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022, για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Η υπενθύμιση Γεραπετρίτη

Επί του παρόντος και όσο δεν υπάρχει πάντως κάποια κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας που να παραπέμπει σε επιστροφή των προκλήσεων, η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλά το θέμα των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Ενέργειας περί δυνητικών σχεδιασμών για έρευνες στα λιβυκά νερά και όσο δεν υπάρχει σαφής πρόκληση επί του πεδίου δεν προχωρά σε δηλώσεις αλλά καταγράφει τα γεγονότα.

Κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Κάιρο, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στο κεφάλαιο Λιβύη, φρόντισε ωστόσο να υπενθυμίσει («Al Ahram») ότι Αίγυπτος και Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών το 2020, η οποία σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και με τις πληροφορίες να θέλουν το ζήτημα της Λιβύης και των συνολικότερων εξελίξεων στην περιοχή να έχει απασχολήσει τη διμερή συνάντηση Γεραπετρίτη – Σούκρι.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν δε πως όπως η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της, το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα, και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Αξίζει να σημειωθεί δε πως ο πολιτικός διάλογος που έχει ξεκινήσει ακόμη δεν έχει μπει στη διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που είναι η μόνη, κατά την Ελλάδα, η οποία μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και ζητήματα, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που αγγίζουν τις κόκκινες γραμμές των δύο χωρών να αναμένεται να μπουν στο τραπέζι όταν οι συνομιλίες θα τείνουν προς συμφωνία.

Στις 2 Φεβορυαρίου αναμένεται η επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη, στην Κωνσταντινούπολη για την Κοινή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας, συνοδεία ικανού αριθμού επιχειρηματιών, ενώ δρομολογείται νέα συνάντηση τον ίδιο μήνα στην Αθήνα για τα ΜΟΕ. Στο τέλος Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα κλειστεί και το ραντεβού της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, για τη συνέχεια του πολιτικού διαλόγου στην Άγκυρα.

Premium εκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024