Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την επιστροφή των μισθωμάτων των σχολείων στους δήμους ζητάει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Την επιστροφή των μισθωμάτων των σχολείων στους δήμους ζητάει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

«Τα χρήματα από τις μισθώσεις των σχολικών μονάδων πρέπει να έρχονται στους δήμους σαν ειδική χρηματοδότηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ -ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Την επιστροφή από την πολιτεία στους δήμους των μισθωμάτων που καταβάλλουν εκείνοι για σχολικές μονάδες που λειτουργούν εντός των ορίων τους ζητάει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Το θέμα εξετάστηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ ενώ ο πρόεδρός της, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε:  «τα χρήματα από τις μισθώσεις των σχολικών μονάδων πρέπει να έρχονται στους δήμους σαν ειδική χρηματοδότηση, σαν υποχρέωση της πολιτείας, για να αντιμετωπίζονται τα μισθώματα».

Ο ίδιος, παρουσιάζοντας την περίπτωση του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη σημείωσε ότι φιλοξενεί 22 υπερτοπικά σχολεία της πρώην νομαρχίας, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια, με ετήσιο κόστος 700.000 ευρώ το χρόνο, ενώ λαμβάνει μόνο 300.000 ευρώ. Ειδικότερα διευκρίνισε ότι ενώ προβλεπόταν οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους να ακολουθούνται από τους ανάλογους πόρους, αυτό κάμφθηκε κάποια στιγμή και τα χρήματα για τα μισθώματα μεταφέρθηκαν στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και μπήκαν στα ταμεία όλων των δήμων, αδιακρίτως αν είχαν να αντιμετωπίσουν μισθώματα ή όχι.  Ο κ. Καϊτεζίδης έκανε λόγο για θέμα συνταγματικότητας, νομιμότητας και ηθικής και υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση ώστε τα χρήματα να δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο στους δήμους που έχουν την σχετική υποχρέωση πληρωμής των μισθωμάτων.
Σε ό,τι αφορά το τέλος ταφής απορριμμάτων το χαρακτήρισε παράνομο και αντισυνταγματικό και αναφέρθηκε στις ενιαίες κινήσεις που γίνονται για όλους τους δήμους της χώρας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ και να ληφθεί απόφαση από την ΚΕΔΕ να επιστρέφονται στους δήμους χρήματα για να γίνονται έργα δημιουργίας δομών διαχείρισης απορριμμάτων, πράσινων σημείων, προμηθειών κάδων και απορριμματοφόρων, με στόχο την εκτροπή των αστικών αποβλήτων από την ταφή και την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Καθαρισμός Περιφερειακών δρόμων

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ – ΚΜ συζήτησε επίσης το θέμα της νέας αρμοδιότητας των δήμων για την καθαριότητα των περιφερειακών δρόμων ενώ ο Πρόεδρος του οργάνου έκανε λόγο για απαξίωση της αυτοδιοίκησης. «Οι περιφερειακοί δρόμοι ανήκουν βάσει του νόμου στις περιφέρειες και τώρα έρχεται να καμφθεί αυτό το θεσμικό καθεστώς με την ανάθεση, χωρίς να μας ρωτήσουν, των αρμοδιοτήτων να καθαρίζουμε εμείς τους περιφερειακούς δρόμους. Δηλαδή άλλος θα είναι ο ιδιοκτήτης και άλλος θα έχει την ευθύνη να τους καθαρίζει» είπε και έκανε λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα σε ένα τέτοιο έργο. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής και σημείωσε ότι θα πρέπει να επισκεφθεί επιτροπή από την ΠΕΔ την Περιφέρεια προκειμένου να τεθεί το πρόβλημα.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ εξέφρασε, τέλος, την αντίθεσή του στην υπουργική απόφαση για την παρακράτηση ποσοστού 20% από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων.
Π.Γ

*πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024