Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επίσημη παράδοση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Ελευσίνα σε 3 χώρες

Η επίσημη παράδοση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Ελευσίνα σε 3 χώρες

Μια φλόγα για τον πολιτισμό και ένα κοινό μέλλον.

Στις 11 Ιανουαρίου 2024 οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023 παρέδωσαν επίσημα τους τίτλους τους στις πόλεις και στις περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2024.

Οι διάδοχες χώρες

Η Ελευσίνα (Ελλάδα), η Τιμισοάρα (Ρουμανία) και το Βέσπρεμ-Μπάλατον (Ουγγαρία) παρέδωσαν τον τίτλο στο Μπαντ Ισλ Ζαλτσκάμεργκουτ (Αυστρία), στο Μπόντο (Νορβηγία) και στο Τάρτου (Εσθονία), κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής τελετής, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα.

Μια φλόγα για τον πολιτισμό και ένα κοινό μέλλον

Μια φλόγα για τον πολιτισμό και ένα κοινό μέλλον

Από το 1985, που η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Jack Lang εγκαινίασαν την Αθήνα ως την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, περισσότερες από 60 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο, έχουν λάβει τον τίτλο.

Στόχος ήταν ο θεσμός αυτός να φέρει τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και ευαισθητοποιώντας τους για την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης συνεργάζονται, φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς. Αυτή η συνεργασία και η δικτύωση εκφράζεται μέσα από μια σειρά έργων και πρωτοβουλιών, με στόχο την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου αντίκτυπου για το τρέχον έτος του τίτλου και πολύ μετά από αυτό.

Τελειώνουμε στο ίδιο σημείο όπου αρχίσαμε, στο εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης, όπου η Ελευσίνα παρέλαβε έναν χρόνο πριν τη σκυτάλη, είπε η Λίνα Μενδώνη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης

Για να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία, για να τονιστεί η σημασία του εορτασμού του πολιτισμού, του κοινού μας θεμελιώδους δικαιώματος και πυλώνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, γιορτάζεται μια κοινή δυναμική με τη μορφή επίσημης παράδοσης στην Αθήνα, ως ευκαιρία για τους επίσημους αντιπροσώπους να υπενθυμίσουν το νόημα και τον σκοπό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

Η συντονίστρια της βραδιάς, η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους στην Επίσημη Τελετή Παράδοσης 2024.

«Απόψε, εδώ στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα, παρακολουθούμε τη συμβολική παράδοση της φλόγας, καθώς οι τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023 παραδίδουν επίσημα τους τίτλους τους στις πόλεις που θα εκπροσωπήσουν αυτή την υψηλού κύρους διοργάνωση το 2024».

Ακολούθησαν ομιλίες των Νικόλαου Σταμπολίδη, Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Gyula Porga, Δημάρχου του Βέσπρεμ, Friderika Mike, Διευθύντριας Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Βέσπρεμ-Μπάλατον 2023, Cosmin Tabără, Αντιδήμαρχος της Τιμισοάρα, Λίνα Μενδώνη, Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Gerda Vogi, πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Odd Emil Ingebrigtsen, Δήμαρχου του Μπόντο, Μιχαήλ Μαρμαρινού Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή της 2023.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024