Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορκίδης: Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι ένας μαραθώνιος που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου

Κορκίδης: Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι ένας μαραθώνιος που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου

Ο Βασίλης Κορκίδης κάνει λόγο για μετεξέλιξη του πληθωρισμού «από ζήτησης και κόστους σε απληστίας ή αισχροκέρδειας»

«Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, ενώ είναι ένας αγώνας ‘μαραθώνιου δρόμου’, όπου οι δυνάμεις της αγοράς και των νοικοκυριών δοκιμάζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει πληθωρισμό 3,5% και ανατιμήσεις 8,9% στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, νέα άνοδο εμφάνισε και πάλι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις πιέσεις να συνεχίζονται έντονες κυρίως στα τρόφιμα, που εμφάνισαν ετήσιες αυξήσεις 8,9%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Δεκέμβριο εμφάνισε αύξηση με ρυθμό 3,5% ετησίως, από το 3% του περασμένου μήνα.

Η ετήσια αύξηση του Γενικού ΔΤΚ, προήλθε κυρίως από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Σε μηνιαίο επίπεδο, στη σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου ο Γενικός ΔΤΚ εμφάνισε μείωση κατά 0,1%, μετά τη μείωση κατά 0,4% του Νοεμβρίου, εξήγησε ο κ. Κορκίδης, τονίζοντας πως «ο πληθωρισμός ροκανίζει την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών επιδρώντας αρνητικά και στην αγορά».

Όπως σημείωσε, «ο ‘πληθωρισμός της απληστίας’, στον οποίο πρόσφατα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι δεν είναι αποδεκτός, διεθνώς γνωστός ως ‘greedflation’, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο οικονομικό πεδίο, συμπαρασύροντας προϊόντα και υπηρεσίες».

«Μετεξέλιξη πληθωρισμού από ζήτησης και κόσους σε απληστείας ή αισχροκέρδειας»

Παρά την θετική εικόνα της οικονομίας, οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν και συνδέονται κατά κύριο λόγο με την μετεξέλιξη του πληθωρισμού «από ζήτησης και κόστους σε απληστίας ή αισχροκέρδειας, με αναδιανεμητικές επιπτώσεις, που βελτιώνουν τη θέση κάποιων ισχυρών, επιδεινώνοντας τη θέση κάποιων μικρομεσαίων, που συνήθως είναι αυτοί ‘που πληρώνουν το μάρμαρο’», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κορκίδης.

Και προσέθεσε πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός φαινομένου, το οποίο επηρεάζει το καταναλωτικό κοινό που δεν βλέπει τις ποσοστιαίες αυξομειώσεις, αλλά μετρά την αγοραστική του δυνατότητα μπροστά στο ράφι.

«Η κυβέρνηση προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που στοχεύουν να περιστείλουν τον πληθωρισμό, αλλά και να επαναφέρουν την αγοραστική δύναμη πρωτίστως για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος με απρόβλεπτες ανηφόρες και κατηφόρες, στον οποίο η κυβέρνηση έχει δείξει τις αντοχές της με δραστικά μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

«Ο πληθωρισμός δείχνει ‘ανίκητος’ και απασχολεί πλέον σοβαρά τόσο την ελληνική αγορά, όσο και τις υπόλοιπες χώρες, για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης»

Τους τελευταίους μήνες του 2023, ο πληθωρισμός σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης «κινούνταν σαν ασανσέρ». Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, σημείωσε.

Εξήγησε ότι, σε όρους εναρμονισμένου δείκτη μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Σεπτέμβριο, ήρθε το άλμα στο 3,8% τον Οκτώβριο, ακολούθησε πτώση στο 2,9% τον Νοέμβριο και στη συνέχεια ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σκαρφάλωσε και πάλι στο 3,7% τον Δεκέμβριο και αντίστοιχα στην ευρωζώνη από 2,4% στο 2,9%.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του 2022, παρουσίασε μικρότερη αύξηση 3,5%, έναντι της αύξησης 9,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021, προσέθεσε.

Ο Βασίλης Κορκίδης τόνισε καταληκτικά πως ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δείχνει «ανίκητος» και η ακρίβεια απασχολεί σοβαρά, τόσο την ελληνική αγορά, όσο και την οικονομική πορεία όλης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα ευθέως συγκρίσιμα στοιχεία των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024