Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν, η ΜΙΤ, η Γαλάζια Πατρίδα και οι ασύμμετρες απειλές

Ο Ερντογάν, η ΜΙΤ, η Γαλάζια Πατρίδα και οι ασύμμετρες απειλές

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η χώρα ενισχύει μέρα με τη μέρα  τη θέση της ως δύναμη με επιρροή στην παγκόσμια σκακιέρα και ως παράγοντας

Στην διαρκή ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην παγκόσμια σκακιέρα, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της, όπως η Γαλάζια Πατρίδα, αλλά και στην δυνατότητα της Άγκυρας να προσαρμόζεται στις απειλές όπως αυτές εξελίσσονται αναφέρθηκε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στην επέτειο των 97 χρόνων από την ίδρυση της ΜΙΤ, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, αλλά και στην πάταξη της «τρομοκρατίας», στοχοποιώντας παράλληλα το Ισραήλ και τους «πράκτορες» που συνελήφθησαν στην Τουρκία.

Απάντηση στις απειλές

Η MIT έδωσε ξεκάθαρη απάντηση σε όσους μας απειλούν, επεσήμανε ο τούρκος πρόεδρος, την απάντησή μας πολύ ξεκάθαρα σε όσους μας απειλούν δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος εξήρε το έργο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σημειώνοντας τον πατριωτισμό και το θάρρος όπως είπε των μελών της ΜΙΤ, αλλά και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που επέδειξαν σε κρίσιμες στιγμές με σημασία «ζωής και θανάτου».

Νέες αναφορές του Ερντογάν για τη Γαλάζια Πατρίδα

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα που στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού ισχύος, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά και στρατιωτικά, καθώς η πλειοψηφία των κρίσεων που απασχολούν τη διεθνή ατζέντα συμβαίνουν στη γειτονιά της. «Ενώ είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από ένα δαχτυλίδι φωτιάς« όπως υποστήριξε η Τουρκία σε μία περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας, σημειώνει, «επιτυχίες» στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, της διπλωματίας, αλλά των πληροφοριών.

Δύναμη με επιρροή

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η χώρα ενισχύει μέρα με τη μέρα  τη θέση της ως δύναμη με επιρροή στην παγκόσμια σκακιέρα και ως παράγοντας. Για να επισημάνει ότι η προσπάθεια για μία ισχυρή Τουρκία γίνεται πραγματικότητα. «Πρόσφατα, έχουν δημοσιευτεί πολλές ειδήσεις, άρθρα και βιβλία για την αυξανόμενη παρουσία της χώρας μας στην παγκόσμια πολιτική, άλλα από εχθρότητα, άλλα από θαυμασμό και άλλα από καθαρό φθόνο. Τόσο όσοι παρακολουθούν τα βήματα που έκανε η χώρα μας όσο και όσοι συγκρίνουν την Τουρκία πριν από το 2002 με τη σημερινή βλέπουν ήδη πολύ καλά τη διαφορά» είπε.

Άξονας της Τουρκίας

«Αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι, στη χώρα μας δεν υπήρξε αλλαγή άξονα, αντίθετα, μετά από μακρά αναζήτηση, η χώρα μας βρήκε τον πραγματικό της άξονα. Το όνομα αυτού του άξονα είναι ο άξονας της Τουρκίας» τόνισε.

«Υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα»

Την ίδια στιγμή έστειλε μήνυμα υπεράσπισης των συμφερόντων του έθνους, «με τα σωστά βήματα την κατάλληλη στιγμή». Όπως είπε ο Ερντογάν «δεν ενεργούμε με ανησυχία για το τι θα πουν οι άλλοι, όπως κάναμε στο παρελθόν. Καθορίζουμε κάθε απόφαση που παίρνουμε στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε, εξ ολοκλήρου με επίκεντρο την Τουρκία. Επιδιώκουμε να κάνουμε ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα του έθνους μας και ό,τι χρειάζεται η Τουρκία, ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας. Υπερασπιζόμαστε με θάρρος τα συμφέροντα του έθνους μας, τόσο στη διπλωματία όσο και στον στρατιωτικό πεδίο, με τα σωστά βήματα την κατάλληλη στιγμή». Φέρνοντας ως παράδειγμα τις κινήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, στο βόρειο Ιράκ, στο Καραμπάχ «μαζί με τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν μετά από σχεδόν 30 χρόνια κατοχής», αλλά και στη «νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία έχουμε αρχαίους δεσμούς». Ενώ επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει επιδείξει ισχυρή βούληση όσον αφορά «την προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η ασφάλεια αλλάζει

Ο τούρκος πρόεδρος συνέχισε αναφερόμενος στις ριζικές αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι «με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας άλλαξαν τα πάντα στον κόσμο».

Αναγνώρισε ότι σε αυτή τη νέα εποχή, η γεωπολιτική έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντική «και πάλι, σε αυτή τη διαδικασία, βλέπουμε ότι υπάρχουν ριζικές αλλαγές στις έννοιες της ασφάλειας. Για παράδειγμα, κράτη που μέχρι πριν από 5-10 χρόνια θεωρούσαν τις αμυντικές δαπάνες σπάταλη και επιβάρυνση του δημόσιου προϋπολογισμού, μπήκαν σε κούρσα εξοπλισμών τα τελευταία 1-2 χρόνια». Αναφέρθηκε ακόμα στην αύξηση του αριθμού των συμφωνιών ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφονται μεταξύ των χωρών. Για να σημειώσει με ικανοποίηση ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που παρατήρησαν πολύ νωρίς αυτούς τους κινδύνους και άρχισαν να επενδύουν στην άμυνα πολύ νωρίς.

Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία

Σε αυτό το σημείο ο Ερντογάν τόνισε οι κινήσεις της Τουρκίας στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας τυγχάνουν θαυμασμού από όλο τον κόσμο.

«Όλοι όσοι μας επέκριναν στο παρελθόν, τώρα εκτιμούν τη χώρα μας», ανέφερε για να δώσει έμφαση στον τομέα των μη επανδρωμένων. Η αμυντική βιομηχανία, υπογράμμισε ο Ερντογάν, ενώ κάποτε η Τουρκία ήταν εξαρτημένη κατά 80% από ξένες πηγές, έχει φτάσει σε εξαγωγές. Και να σπάει ρεκόρ, αφού έφτασε να εξάγει αμυντικούς εξοπλισμούς 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν όσο διευρύνεται η γκάμα προϊόντων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενισχύονται και τα μέσα, της χώρας, η ικανότητα της, καθώς και οι δυνατότητες της ΜΙΤ, του στρατού και της αστυνομίας.

Τρομοκρατία

Αναφερόμενος στην «τρομοκρατία», υποστήριξε ότι πλέον η ηγεσία του ΡΚΚ δεν μπορεί πια να βγει από τα κρησφύγετα τους, ενώ η ΜΙΤ όπως ανέφερε δεν επιτρέπει καμία ανάπαυλα στους «τρομοκράτες».

Πέρα από το ΡΚΚ αναφέρθηκε στα πλήγματα της Τουρκίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους,. «Δεν θα δώσουμε δικαίωμα να εππιβιώσει καμία παράνομη οργάνωση που στοχεύει το έθνος μας, από το DAESH έως το FETO, από το PKK έως το DHKP-C. Είτε είναι στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό» διεμήνυσε.

Ασύμμετρες απειλές

«Ενώ οι ασύμμετρες απειλές αυξάνονται, η αντίληψή μας για την ασφάλεια δεν μπορεί να παραμείνει η ίδια» σημείωσε ο Ερντογάν. «Εκτός από την τρομοκρατία και τις ξένες κατασκοπευτικές δραστηριότητες, νέες απειλές όπως η παράτυπη μετανάστευση, η ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία έχουν επίσης μπει πρόσφατα στο ραντάρ της υπηρεσίας μας», όπως είπε.

Γάζα και Ισραήλ

«Η απάντησή μας σε όσους μας απειλούν έχει δοθεί πολύ ξεκάθαρα», επεσήμανε ο Ερντογάν, για να προσθέσει πως είναι γνωστό ότι «η ορθή και οξυδερκής στάση της Τουρκίας στις περιφερειακές κρίσεις, ιδιαίτερα στις σφαγές στη Γάζα, ενοχλεί ορισμένους ανθρώπους και τους χαλάει τα σχέδια».

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην αποκάλυψη όπως είπε από τη ΜΙΤ του «δικτύου κατασκοπείας του Ισραήλ» στην Τουρκία, μία κίνησε που έδωσε «σαφέστατη απάντηση σε όσους μας απειλούν».

Τουρκικά gadget

Ο τούρκος πρόεδρος ενθάρρυνε και τη χρήση τουρκικών εφαρμογών στα smartphones αντί των ξένων και δη στα επίσημα  θεσμικά όργανα της Τουρκίας.

Καμία προδοσία ατιμώρητη

Αναφορά στην πεποίθηση ότι «μια ισχυρή και ανθεκτική Τουρκία είναι απαραίτητη για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη» έκανε ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραχήμ Καλίν.

«Ενεργούμε με στρατηγική ακεραιότητα για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα, στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο και να την καταστήσουμε ανθεκτική», τόνισε ο Καλίν για να διαμηνύσει ότι καμία προδοσία εναντίον του κράτους και του έθνους «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024