Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το τέρας της ακρίβειας απλώνει τα πλοκάμια του

Το τέρας της ακρίβειας απλώνει τα πλοκάμια του

Βαριά η σκιά από το ράλι των ανατιμήσεων. Αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψει μια παγιωμένη κατάσταση. Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νέες πρωτοβουλίες και μέτρα που θα έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοινώνει την Τετάρτη (10/01) η κυβέρνηση με τα πλέον επίσημα στοιχεία της Eurostat να φανερώνουν πως βασικά τρόφιμα για τη διαβίωση αυξάνονται με πολλαπλάσιους ρυθμούς στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» ανέφερε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός που θα κληθεί να αποδείξει ότι αλλάζει ρότα και δεν σημαδεύει με άσφαιρα πυρά.

«Θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα»

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι «σε μια σειρά προϊόντων οι τιμές είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες» και προανήγγειλε μέτρα «για να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν». Μιλώντας ειδικά για το βρεφικό γάλα, ο Κώστας Σκρέκας, είπε ότι «οι τέσσερις εταιρείες ερευνώνται» και υποσχέθηκε: «Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα για τη μείωση του».

Από 32 έως 213% ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης το βρεφικό γάλα

Μέχρι τότε, η πραγματικότητα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, υποχρεώνουν να πληρώνουν έως και τρεις φορές πάνω το βρεφικό γάλα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προϊόν αναντικατάστατο για τα μωρά έχει φτάσει να πωλείται στη χώρα μας από 32 έως 213% ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Απογοήτευση από τα στοιχεία της Eurostat

Με τα πλοκάμια της ακρίβειας να πνίγουν τα νοικοκυριά τα στοιχεία της Eurostat (Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2023) είναι απογοητευτικά. Η σύγκριση των ετήσιων μεταβολών των τιμών σε βασικά τρόφιμα στην Ελλάδα εξακολουθούν να προβληματίζουν καθώς παρατηρούμε υψηλότερες αυξήσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μάλιστα αυτό καταγράφεται και σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι και εξαγωγική.

Οι αυξήσεις συνετέλεσαν σε νέο άλμα του πληθωρισμού που ανήλθε στο 3,7% τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο στο 2,9%, τον Οκτώβριο στο 3,8% και τον Σεπτέμβριο στο 2,4%, κάτι που συνεπάγεται ότι δημιουργείται νέα δυναμική ανόδου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2024.

Oι τιμές στο «ράφι» θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και το 2024.

Με νέες ανατιμήσεις αναμένεται να υποδεχθεί τους πολίτες το 2024, καθότι οι τιμές στο «ράφι» θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Οι εκτιμήσεις των εταιρειών ερευνών, που προσμετρούν τις προωθητικές ενέργειες και τις επιδόσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τοποθετούν τη μέση ανατίμηση στο καλάθι του 2024 στο 4,5%-5%, ίσως και ακόμη ψηλότερα.

Δεν πείθουν οι εξαγγελίες

Ενώ η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο από το σπιράλ της ακρίβειας τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν μικρό καλάθι και πυροβολούν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

«Ενώ επί δύο χρόνια η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού εξαγγέλλει το καθιερωμένο πλέον ‘τροπάριο’ μέτρων για τη μείωση των τιμών: πάλι ‘καλάθια’, πάλι pass και πάλι ανεπαρκείς έλεγχοι», σχολιάζει ο Γιώργος Νικητιάδης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθενται να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα, επιτιθέμενοι στους μόνους συμμάχους που μπορούν να έχουν, την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία άλλαξε ασμένως τον πρόεδρο, και τις καταναλωτικές οργανώσεις».

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Καταλήγει αναφέροντας πως «η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη με την ακρίβεια, ούσα ανίκανη και μη αποδεχόμενη τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενίσχυση των ελέγχων και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ενδυνάμωση των καταναλωτικών οργανώσεων που είναι τα μόνα μέτρα που μπορούν να καταπολεμήσουν την ακρίβεια».

«Μέτρα-ασπιρίνες» λέει το ΚΚΕ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπολύει και το ΚΚΕ. Ο Περισσός σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οποιαδήποτε μέτρα-ασπιρίνες κι αν ανακοινώσει η κυβέρνηση, η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όσο παραμένουν οι πραγματικές αιτίες πίσω από το φαινόμενο της ακρίβειας», ενώ προσθέτει πως «αυτό δείχνει, άλλωστε, και η πρόσφατη πείρα των ‘καλαθιών’ και των ‘pass’».

Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια «έστω και σε έναν βαθμό», αναφέρει το ΚΚΕ, «θα είχε δεχτεί τις προτάσεις για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024