Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε δομή προσφύγων ο Φάμελλος - «Η πρόοδος της κοινωνίας φαίνεται στις δομές φιλοξενίας»

Σε δομή προσφύγων ο Φάμελλος – «Η πρόοδος της κοινωνίας φαίνεται στις δομές φιλοξενίας»

Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεναγήθηκε στους χώρους της Δομής, στο νηπιαγωγείο, στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και συνομίλησε με εργαζόμενους και στελέχη

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων, που βρίσκεται στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεναγήθηκε στους χώρους της Δομής, στο νηπιαγωγείο, στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και συνομίλησε με εργαζόμενους και στελέχη για τα ζητήματα που τους απασχολούν καθώς και με φιλοξενούμενους.

«Οφείλω να επισημάνω ότι η πολιτεία δεν κάνει πάντα ό,τι μπορεί και ότι πρέπει γι’ αυτές τις δομές»

Στο μήνυμα που απηύθυνε προς όλους και όλες με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ανθρωπιά και η πρόοδος της κοινωνίας φαίνεται στις δομές προσφύγων».

Στιγμιότυπο από την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου

Αναλυτικά το μήνυμα του Σωκράτη Φάμελλου:

«Για ακόμα μια χρονιά είμαστε παρόντες και παρούσες στη δομή προσφύγων αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον μας και τη συνέπεια μας. Εύχομαι εκ μέρους όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μια καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο για όλο τον κόσμο. Και πιστεύω ότι όταν οι ευχές μας κατατίθενται σε μία προσφυγική δομή, όπως αυτή εδώ στο Βαγιοχώρι, αποκτούν πραγματικά νόημα. Γιατί οι ευχές για υγεία και πρόοδο για όλο τον κόσμο, για όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις, αποκτούν νόημα εκεί που η κοινωνία μας δημιουργεί διακρίσεις.

Οι προσφυγικές δομές και η διαδικασία υποδοχής-φιλοξενίας-ένταξης και απόδοσης ασύλου είναι μία κρίσιμη διαδικασία, που συνδέεται με τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές το βιώνουν αυτό και το αντιλαμβάνονται καλύτερα από όλους μας. Υπερβαίνουν όλα τα «αναχώματα», που δημιουργεί πολλές φορές η πολιτική, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και ζουν μέσα σε δομές αλληλεγγύης κατανοώντας τις προτεραιότητες της δημοκρατίας και της ισότητας. Και βλέπουν δίπλα τους τον συνάνθρωπο τους και τα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας .

Θέλω να ευχαριστήσω για την προσφορά τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τα στελέχη, αλλά και τη διοίκηση της δομής στο Βαγιοχώρι. Και να καταθέσω ότι εμείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κοινοβουλευτική ομάδα και ως τμήμα προσφυγικού Θεσσαλονίκης, αλλά και οι αντίστοιχες κοινωνικές δομές, όπως το Albatros, ως μία απόδειξη της συνεπούς διαδικασίας υποστήριξης όλης αυτής της προσπάθειας κοινωνικής συνοχής, που αποτελεί την ουσία της Δημοκρατίας μας.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι εδώ στην περιοχή μας, στον δήμο Βόλβης, υπάρχει ένα παράδειγμα μιας εξαίρετης δομής, η οποία στηρίζεται με εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία, χωρίς περιστατικά εντάσεων ή εγκληματικότητας. Μία δομή που αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των προσφύγων αλλά και οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

Οφείλω να επισημάνω ότι η πολιτεία δεν κάνει πάντα ό,τι μπορεί και ότι πρέπει γι’ αυτές τις δομές. Το θέμα των συγκοινωνιών, εδώ στη δομή με ΚΤΕΛ, αλλά και της υγείας εφόσον η δομή δεν έχει γιατρό του ΕΟΔΥ, ταλαιπωρούν εδώ και καιρό αυτή τη δομή και τους φιλοξενούμενους. Επίσης θα πρέπει να προσθέσω και ένα ακόμη ζήτημα, αυτό των συμβάσεων των εργαζομένων, δηλαδή το ζήτημα της απασχόλησης εφόσον έχουμε εργαζόμενους με παρατάσεις συμβάσεων κοινωφελούς απασχόλησης. Δεν είναι μόνο οι ωφελούμενοι πρόσφυγες, είναι και οι εργαζόμενοι των δομών που μας ενδιαφέρουν.

Οι δομές προσφύγων είναι ένα καλό παράδειγμα κοινών συμφερόντων προσφύγων και εργαζομένων. Οι κοινωνίες προοδεύουν όταν προοδεύουν και πορεύονται μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δεν υπάρχουν κοινωνίες που προοδεύουν λίγοι, οι κοινωνίες προοδεύουν όταν προοδεύουμε όλες και όλοι μαζί.

Θέλω να δηλώσω την απόλυτη υποστήριξή μας και στο έργο των εθελοντών. Γνωρίζουμε ότι οι βασικές υποχρεώσεις των δομών προσφύγων είναι αρμοδιότητα της πολιτείας, εφόσον αφορούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά στηρίζουμε και το έργο των εθελοντών. Δεν σταματάμε το έργο των εθελοντών, επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας ή του δήμου να κάνει κάποια πράγματα. Προσπαθούμε με τη στάση μας να δώσουμε και το καλό παράδειγμα.

Θέλουμε να συγχαρούμε για ακόμη μια φορά τη δομή. Να ευχηθούμε στους εργαζόμενους αλλά και στους φιλοξενούμενους. Για υγεία και πρόοδο σε μια συνεκτική κοινωνία, σε μια κοινωνία συμμετοχής και συνοχής. Αυτό είναι η Δημοκρατία αλλά είναι και το νόημα των ημερών των Χριστουγέννων. Σας ευχαριστώ».

O Σωκράτης Φάμελλος συνοδευόταν από τη συντονίστρια του τμήματος Προσφυγικού-Μεταναστευτικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρία Τοπαλίδου, εκπροσώπους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Κική Τσουραλάκη του δήμου Βόλβης και τον σύλλογο εθελοντών Albatros.

Στιγμιότυπο από την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024