Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Xιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμοι - Διπλό κύμα ψύχους

Xιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμοι – Διπλό κύμα ψύχους

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα αναμένουμε τις επόμενες ώρες. Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα.

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένουμε τις επόμενες ώρες με κύρια χαρακτηριστικά βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες -κυρίως στα νότια τμήματα- ενώ η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών σε συνδυασμό με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού θα φέρει χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βορειοανατολικής χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τη διάρκεια της Τρίτης (09/01), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.

Κατρακυλά ο υδράργυρος από τις πρώτες πρωινές ώρες την Τρίτη ενώ στην Αττική και νοτιότερα το κρύο θα κάνει την εμφάνισή του από τις απογευματινές ώρες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.

Το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής έως και την Τρίτη 09/01/2024.

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, προέβλεψε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή τις πρωινές ώρες (09/01) στα βόρεια, ενώ στην Αττική και νοτιότερα από τις απογευματινές ώρες.

Ο συνάδελφός του, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προέβλεψε πως «τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω. Έτσι λοιπόν για όσους το λέει η καρδούλα τους μπορούν μέσα στην Τετάρτη να ανηφορίσουν προς Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και στα πολύ ψηλά του Υμηττού να δουν στη χειρότερη τις χιονονιφάδες να πέφτουν π.χ. κορυφές Υμηττού και στην καλύτερη αρκετά εκατοστά στρωμένου χιονιού π.χ. στα ψηλά της Πάρνηθας».

Η χιονισμένη Πάρνηθα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

-οι τοπικές χαλαζοπτώσεις στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο

-η σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ

-η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, όπου θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.

Οι πρώτες προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο

Το δεύτερο κύμα αναμένεται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσουν και πάλι χιόνια στα βουνά της Αττικής, ενδεχομένως να επηρεαστούν και τα βόρεια προάστια.

Τα επόμενα 24ωρα θα ξέρουμε την ένταση των φαινομένων το Σαββατοκύριακο

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θεόδωρος Κολυδάς, μιλά επίσης για δύο ψυχρές εισβολές. Η πρώτη την Τρίτη και την Τετάρτη και η άλλη το Σαββατοκύριακο, με χιόνια και στην Αττική στην πρώτη τουλάχιστον περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά στα χιόνια του ερχόμενου Σαββάτου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων ως προς τα ποσά των χιονοπτώσεων και αυτό οφείλεται στη διαφορετική θέση του επιφανειακού χαμηλού.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά τα επόμενα 24ωρα θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ώστε να έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση των καιρικών συνθηκών για το Σαββατοκύριακο.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024