Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ζενίθ ο κορονοϊός στα τέλη Γενάρη - Εφιστούν την προσοχή οι ειδικοί

Στο ζενίθ ο κορονοϊός στα τέλη Γενάρη – Εφιστούν την προσοχή οι ειδικοί

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός και οι αναπνευστικές λοιμώξεις με αποτέλεσμα οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να δοκιμάζονται ξανά για 4η συνεχή χρονιά. Απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί είναι η πίεση στα νοσοκομεία με την αναμονή στα επείγοντα τμήματα πολλές φορές να είναι πολύωρη.

Από την άλλη, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και άλλων λοιμώξεων με το άνοιγμα των σχολείων μετά την χριστουγεννιάτική ανάπαυλα.

Δραματική πρόβλεψη Σαρηγιάννη για την αύξηση των κρουσμάτων

Σε συνέντευξη του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τα κρούσματα θα φτάσουν στο ζενίθ και για τον λόγο αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, ανέφερε ότι «Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα».

Στην συνέχεια ανέφερε ότι, «Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους».

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», συμπληρώνει ο ίδιος, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. «Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ

Με αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έκανε «ποδαρικό» το 2024, ενώ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σχημάτισε ουρές έξω από τα φαρμακεία και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων προκειμένου να εξεταστούν ή να λάβουν αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρονται 1.818 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid όμως σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία (ΕΡΤ) το νούμερο αυτό έχει πέσει στους 1.300 καθώς ο αριθμός όσων πήραν εξιτήριο ξεπέρασε τις εισαγωγές.

Σε συνέντευξη του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, λέγοντας πως δεν είναι αμελητέα, αλλά μπορεί να λυθεί με μέτρια μέτρα και συστάσεις. Τόνισε δε  «Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ‘’αέρα’’ ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας».

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024