Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών: Επιστήμονες ίσως ανακάλυψαν την αιτία του - Τι δείχνει νέα μελέτη

Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών: Επιστήμονες ίσως ανακάλυψαν την αιτία του – Τι δείχνει νέα μελέτη

Μελετώντας για χρόνια εκατοντάδες περιστατικά, οι γιατροί θεωρούν ότι εντόπισαν την αιτία που προκαλεί το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών.

Την αιτία που προκαλεί το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών (SIDS), πιστεύουν ότι εντόπισαν γιατροί σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Μελετώντας για χρόνια το σύνδρομο οι γιατροί θεωρούν ότι οι σύντομες επιληπτικές κρίσεις που συνοδεύονται από μυϊκούς σπασμούς είναι η πιθανή αιτία για τους μυστηριώδεις και τραγικούς θανάτους που στοιχίζουν τη ζωή σε περίπου 3.500 βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Αν και σπάνιο το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών, είναι ο κυριότερος μεταγεννητικός βρεφικός θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς σημειώνεται σε 103 από τις 100.000 γεννήσεις παιδιών ετησίως.

«Η μελέτη μας, παρόλο που είναι μικρή, προσφέρει τις πρώτες άμεσες αποδείξεις ότι οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να ευθύνονται για ορισμένους αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά, οι οποίοι συνήθως δεν γίνονται αντιληπτοί κατά τη διάρκεια του ύπνου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Λόρα Γκουλντ του NYU Langone.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ακριβώς πώς οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο

Το SIDS, που μερικές φορές αναφέρεται ως «θάνατος της κούνιας», συνήθως πλήττει βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Οι θάνατοι συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στα μεγαλύτερα παιδιά, το ανεξήγητο αυτό συμβάν ορίζεται ως αιφνίδιος ανεξήγητος θάνατος παιδιών (SUDC).

Η Γκουλντ βοήθησε στη δημιουργία του Μητρώου και της Ερευνητικής Συνεργασίας SUDC στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Langone μετά την απώλεια της 15 μηνών κόρης της, Μαρία από SUDC το 1997.

«Οι κρίσεις με τους σπασμούς μπορεί να είναι η ατράνταχτη απόδειξη»

Η ομάδα ερευνητών της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησε περισσότερες από 300 περιπτώσεις SUDC του Μητρώου, εξετάζοντας ιατρικούς φακέλους και ακόμη και βίντεο των βρεφών την ώρα που κοιμούνταν, μαζί με επτά περιπτώσεις όπου ο θάνατος θεωρήθηκε πιθανό να προκλήθηκε από επιληπτικές κρίσεις.

Αναλύοντας το υλικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σπασμοί διαρκούσαν λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και ότι τα ατυχή γεγονότα συνέβησαν μέσα σε 30 λεπτά. «Οι κρίσεις με τους σπασμούς μπορεί να είναι η ατράνταχτη απόδειξη που αναζητούσε η ιατρική επιστήμη για να καταλάβει γιατί πεθαίνουν αυτά τα παιδιά», ανέφερε στην ανακοίνωση ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και νευρολόγος δρ. Όριν Ντεβίνσκι, ο οποίος βοήθησε τη Γκουλντ να δημιουργήσει το Μητρώο.

Βρέφος

«Η μελέτη αυτού του φαινομένου μπορεί επίσης να προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για πολλούς άλλους θανάτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από SIDS και επιληψία».

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στο παρελθόν μια σύνδεση μεταξύ του SUDC και των επιληπτικών κρίσεων, διαπιστώνοντας ότι όσα παιδιά είχαν εμφανίσει εμπύρετες κρίσεις (κρίσεις που συνοδεύονται από πυρετό) είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ξαφνικά.

Όπως αναφέρει η New York Post, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν αν ο πυρετός προκάλεσε τους θανάτους που μελέτησαν, αλλά διαπίστωσε ότι αρκετά από τα παιδιά είχαν ενδείξεις ήπιων λοιμώξεων.

«Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο, ίσως μπορέσουμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα», δήλωσε η Γκουλντ στο NBC News. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ακριβώς πώς οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση μιας άλλης ομάδας ερευνητών ότι τα χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου στο αίμα, που ονομάζεται βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE), μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία του SIDS. Το ένζυμο παίζει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση.

«Αυτές οι οικογένειες μπορούν πλέον να ζουν με τη γνώση ότι δεν ήταν δικό τους λάθος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Κάρμελ Χάριγκτον, του Νοσοκομείου Παίδων στο Westmead στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, σε συνέντευξή της στο Αυστραλιανό Ραδιόφωνο σχετικά με την έρευνα.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024