Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δειλά-δειλά επιστρέφουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Δειλά-δειλά επιστρέφουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που συνδέεται με την εξάπλωση του στελέχους JN.1 αλλά και της γρίπης έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό με τα πρώτα μέτρα να αφορούν υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Σε έξαρση σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται τα κρούσματα κορονοϊού μετά τις γιορτές λόγω της ταχείας μετάδοσης της νέας υποπαραλλαγής JN1. Σε συνδυασμό με τη γρίπη το κοκτέιλ που δημιουργείται είναι εκρηκτικό θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες σε πολλές χώρες.

Πέντε περιφέρειες της Ισπανίας λαμβάνουν μέτρα

Πέντε ισπανικές περιφέρειες ανακοίνωσαν την επαναφορά του μέτρου που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, έπειτα από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων covid και γρίπης την περίοδο των εορτών.

Η περιφέρεια της Βαλένθια είδε τον ρυθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος να αυξάνεται στα 1.501 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το διάστημα μεταξύ 26ης Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου, το δεύτερο υψηλότερο φορτίο στη χώρα για αυτήν εβδομάδα, μετά την Καστίλλη Λα Μάντσα.

Επιστρέφουν οι μάσκες στα ΜΜΜ

Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών στη Βαλένθια συνέστησαν στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως και στους επαγγελματίες της υγείας, και στους συγγενείς και φίλους στις αίθουσες αναμονής να φορούν μάσκες για το άμεσο μέλλον.

Υπό εξέταση υποχρεωτικά μέτρα σε όλη τη χώρα

Η γειτονική Καταλονία έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας στα υγειονομικά κέντρα, ενώ η Αραγονία εξέδωσε την ίδια οδηγία για το βόρειο τμήμα της, προσθέτοντας πως απευθύνει «ισχυρή σύσταση» οι εργαζόμενοι και οι πολίτες συνολικά να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, ειδικά στους κλειστούς.

Η αυτόνομη κοινότητα της Μούρθια, στις βορειοανατολικές ακτές, εισήγαγε επίσης τη χρήση της μάσκας, ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, η Γαλικία συνέστησε τη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση από το Carlos III University Health Institute της Ισπανίας, η γρίπη, ο κορονοϊός και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) κυκλοφορούν ευρέως στις κοινότητες, με τη γρίπη να επικρατεί, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας κάλεσε σε συνάντηση τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και, όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, θα προτείνει την εισαγωγή υποχρεωτικών μέτρων σε όλη τη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Ανάλογος συναγερμός για τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης επικρατεί και σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες. Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Ιλινόις και Μασαχουσέτη λαμβάνουν μέτρα καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο WABC TV της Νέας Υόρκης, ο επίτροπος υγείας της πόλης, Dr Ashwin Vasan, δήλωσε ότι οι εντολές για χρήση μάσκας επανήλθαν και στα 11 δημόσια νοσοκομεία της πόλης, σε 30 κέντρα υγείας και σε πέντε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας.

Μέτρα στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπήρξαν περισσότερες από 29.000 νοσηλείες από το Covid σε όλες τις ΗΠΑ από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή 16% περισσότερες από το ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας. Το CDC ανέφερε επίσης πάνω από 14.700 νοσηλείες από γρίπη την ίδια περίοδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

31 πολιτείες με υψηλό φορτίο

Νέα κυβερνητικά στοιχεία για την εβδομάδα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έδειξαν 38 πολιτείες με υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα για αναπνευστικές ασθένειες με πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφονταν 31 πολιτείες με υψηλό φορτίο.

Αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα, μείωση στη Σιγκαπούρη

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, είναι προετοιμασμένη για αύξηση των κρουσμάτων, καθώς οι πολίτες ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Οι γιορτές φοβίζουν την Κίνα

Δεν ισχύει το ίδιο για τη Σιγκαπούρη όπου οι αρχές αναμένουν πτώση των κρουσμάτων Covid καθώς ο αριθμός των μολυσμένων ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας The Strait Times.

«Θερίζει» η γρίπη στην Ιταλία

Μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά αλματώδη αύξηση των περιστατικών γρίπης καταγράφεται στη γειτονική μας Ιταλία με επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος και με περιστατικά πνευμονίας, όχι μόνον σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ιταλία βρίσκονται στο σπίτι με συμπτώματα γρίπης.

Μέτρα και στην Κύπρο

Μέτρα ανακοίνωσε και η Κύπρος. Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει όπως υποβάλλεται σε έλεγχο 48 ωρών και όχι 72 ωρών «ο καθένας ο οποίος εισέρχεται σε νοσηλευτήρια, σε στέγες ευγηρίας, σε κλειστές δομές, σε χώρους φιλοξενίας τρίτης ηλικίας, σε ιατρεία και οδοντιατρεία».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024