Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Μπουρλότο» Συρίγου: Δεν συμφωνώ με τη δήλωση Μαρινάκη - Ακροδεξιά ρητορική υιοθετεί ο Κασσελάκης

«Μπουρλότο» Συρίγου: Δεν συμφωνώ με τη δήλωση Μαρινάκη – Ακροδεξιά ρητορική υιοθετεί ο Κασσελάκης

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. επιμένει στην εκτίμηση για «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης», δεν διστάζει να αδειάσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και εξαπολύει βολές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμετακίνητος παραμένει ο Άγγελος Συρίγος για τη δήλωση περί «παρωχημένης Συνθήκης της Λωζάνης» και απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για «προβληματική διατύπωση». Επίσης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην κριτική που δέχθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά πως «η δήλωση του κ. Κασσελάκη είναι δώρο στον Ερντογάν» και σημειώνει ότι οι σύμβουλοί του «υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία της ακροδεξιάς».

Τι έχει προηγηθεί

Το έμπειρο στέλεχος της κόμματος της Πειραιώς προχώρησε (ΣΚΑΪ) το πρωί της Τρίτης (02/01) σε μια τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις αναγκάζοντας τον να προχωρήσει σε διευκρινιστικές δηλώσεις (militaire.gr) το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο κ. Συρίγος εκτίμησε πως «σήμερα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση». Τα λόγια αυτά έφεραν αμηχανία στο στούντιο και την επισήμανση των δημοσιογράφων πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει ευθέως για αναθεώρηση με τον πρώην υφυπουργό Παιδείας να επιμένει και να απαντά πως «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

«Εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται»

Λίγο αργότερα και αφού το διαδίκτυο είχε πάρει «φωτιά», ο Άγγελος Συρίγος επανήλθε. Μιλώντας στην ιστοσελίδα ξεκαθάρισε πως «εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται».

Ξεκαθάρισε πως «εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται»

Έκανε ειδική αναφορά σε διατάξεις περί «συμμαχικών νεκροταφείων» και περί «επιστροφής αιχμαλώτων» που «δεν έχουν καμία βάση στο σήμερα», ενώ αναφορικά με τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης σημείωσε ότι «αναφέρονται σε μέσα που αφορούσαν το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Έκρινε ότι το μοναδικό που έχει σημασία είναι οι διατάξεις για τα σύνορα και τις δύο μειονότητες και όσον αφορά την Τουρκία είπε ότι όταν μιλά για Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε θέματα των συνόρων και των μειονοτήτων.

Πυρά και εκ των έσω

Σε μια περίοδο ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δηλώσεις του κ. Συρίγου, χαρακτηρίστηκαν «δώρο στον Ερντογάν» από τον Στέφανο Κασσελάκη, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί την κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει άμεσα, εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση».

Το ΚΚΕ εξάλλου μιλά για επικίνδυνη εξέλιξη, που ανοίγει τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Για «αμφίσημες δηλώσεις» μιλάει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Μάντζος και τονίζει πως οι δημόσιες τοποθετήσεις κυρίως των βουλευτών της Ν.Δ. «μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά προς τον σκοπό προώθησης των ανιστόρητων και παράνομων αιτιάσεών της».

«Ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση»

Οι αντιδράσεις δεν σταματούν εδώ με τους τριγμούς να αγγίζουν και την κυβέρνηση. «Ο κ. Συρίγος, μίλησε την επιστημονική του ιδιότητα και δεν αναφέρθηκε σε κυριαρχικά δικαιώματα», διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το στέρεο νομικό θεμέλιο που βασίζεται το πλαίσιο όλης της περιοχής». Ξεκαθαρίζει δε, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τον Άγγελο Συρίγο και προσθέτει οτι «ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση ή να έγινε με τρόπο που θα μπορούσε ενα δημιουργήσει προβλήματα ωστόσο, αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι το σημείο να βγει ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δίνει τροφή, έχει διαφορά».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το στέρεο νομικό θεμέλιο» λέει ο Παύλος Μαρινάκης

Νέα τοποθέτηση με το βλέμμα σε Μαρινάκη και Κασσελάκη

Τα πυκνά σύννεφα που μαζεύτηκαν προκάλεσαν και νέα δημόσια τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αλλά και την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «προβληματικής διατύπωσης».

Μιλώντας στο topontiki.gr, ο Άγγελος Συρίγος, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι με τις δηλώσεις του «κάνει δώρο στον Ερντογάν» ενώ όσον αφορά τον Παύλο Μαρινάκη έκρινε λάθος τις αναφορές του.

Υπερασπιζόμενος όσο είπε χθες, ο «γαλάζιος» βουλευτής ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «μια βαθύτατη πολιτική θέση η οποία σχετίζεται με όλα αυτά που θέτει η Τουρκία διαρκώς».

Όσον αφορά τον όρο «παρωχημένη» είπε: «Για μία συνθήκη που υπεγράφη προ 101 ετών σε οποιονδήποτε να πεις  ότι μπορεί να εκσυγχρονιστεί ακούγεται αστείο. Η μοναδική της σημασία στο σήμερα αφορά στη χάραξη συνόρων της Τουρκίας με όλα τα γειτονικά της κράτη και για μας ειδικά στην παρουσία των μειονοτήτων σε Κωνσταντινούπολη Ίμβρο, Τένεδο και  Θράκη. Ως προς τα σύνορα, οι συνθήκες δεν αναθεωρούνται ποτέ. Είναι βασική θέση του διεθνούς δικαίου. Οι διατάξεις των  συνθηκών που αφορούν σύνορα δεν αγγίζονται και για τις μειονότητες δεν υπάρχει θέμα συζητήσεως, διότι έχει ανατραπεί πλήρως η ισορροπία της Συνθήκης της Λωζάνης λόγω της εκδίωξης της ελληνικής μειονότητας από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο και την Τένεδο».

Για όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Στ. Κασσελάκης

Ο Άγγελος Συρίγος, μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει και στις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι μπορεί να υπήρξε μία λάθος διατύπωση και απάντησε: «Δεν τις διάβασα πρέπει να ομολογήσω, αλλά δεν συμφωνώ.

Η αντίδραση Κασσελάκη και το σχόλιο Συρίγου

Ρωτήθηκε επίσης για την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Κασσελάκη και απάντησε: «Για τον κ. Κασσελάκη δεν μπορώ να ξέρω. Εκείνο το οποίο ξέρω είναι πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Ξεκίνησε από κάποιες παραφυάδες της ακροδεξιάς, οι οποίες ενοχλούνται όταν ακούνε άλλους να αρθρώνουν λόγο για εθνικά θέματα και προσπαθούν να τους απαξιώσουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι την επιχειρηματολογία της ακροδεξιάς υιοθέτησαν οι σύμβουλοι Κασσελάκη γιατί ο κ. Κασσελάκης  είναι στο εξωτερικό και το έβγαλαν προς τα έξω.

Τέλος, στα περί δώρου στον Ερντογάν εκ μέρους αντέστρεψε το επιχείρημα λέγοντας πως «νομίζω η δήλωση του κ. Κασσελάκη είναι δώρο στον Ερντογάν».

Ο Κασσελάκης… ξαναχτυπά

Το βράδυ της Τετάρτης ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να διαγράψει τον κ. Συρίγο». 

Έγραψε μεταξύ άλλων στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε σήμερα να ανακατέψει την τράπουλα των στελεχών του, τον καλώ να διαγράψει τον κ. Συρίγο από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αλλιώς, αποδεικνύει ότι ο κ. Συρίγος είναι ‘’λαγός’’ του».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024