Στην τελική ευθεία για τον προσωπικό αριθμό του πολίτη
Έρχεται στις αρχές του 2024 και αναμένεται να υποκαταστήσει τον αριθμό ταυτότητας, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και αριθμό πολίτη στα μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών.
«Σε λίγους μήνες, μέσω του gov wallet, δεν θα είναι απαραίτητη η έκδοση πιστοποιητικών σε ψηφιακή μορφή: απλά θα αρκεί η συναίνεση του πολίτη μέσω του wallet, για να προχωρήσουν διάφορες διαδικασίες που έχει αιτηθεί».
Αυτό υπόσχεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον αρμόδιο υπουργού (Δημήτρης Παπαστεργίου) να κρατά και άλλα «όπλα στη φαρέτρα του» ανακοινώνοντας και μια «άλλη μεγάλη αλλαγή» που ακούει στο όνομα: προσωπικός αριθμός.
«Θα είναι ο μοναδικός που θα χρειάζεται ο πολίτης για τις οποιεσδήποτε αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο» αναφέρει σε άρθρο του στα «Παραπολιτικά» με τίτλο: «Οι στόχοι μας το 2024».
Έρχεται και το τέλος των ψηφιακών πιστοποιητικών
Ο υπουργός εκτιμά πως «στις αρχές του 2024 θα είμαστε πλέον έτοιμοι να δώσουμε τον προσωπικό αριθμό και να ενοποιήσουμε πλέον όλα τα μητρώα του κράτους» χωρίς να καταργηθούν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Πρακτικά, μέσω του προσωπικού αριθμού -θα είναι ο ένας και μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε- θα διεκπεραιώνεται μια σειρά από υπηρεσίες που αφορούν το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
«Στόχος είναι να καταργήσουμε πιστοποιητικά ακόμα και σε ψηφιακή μορφή. Είναι τελείως αδιανόητο αυτά τα δεδομένα να υπάρχουν στο κράτος και από την άλλη ένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας να πρέπει να τα φέρουμε σε pdf», δήλωνε από το πάνελ του 3ου Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), ο κ. Παπαστεργίου.
Ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης σωρείας εγγράφων και θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας.
Θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί) και θα υπάρχει και στις νέες ταυτότητες.
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
- Αερομεταφορές: Η κούρσα για την επόμενη γενιά κινητήρων τζετ
- Γροιλανδία: Η ΕΕ σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ
- Μαρόκο – Σενεγάλη 0-1 παρ. (0-0 κ.δ.): Οι Σενεγαλέζοι στην κορυφή της Αφρικής! (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]
- Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα
- Μπενίτεθ: «Δεν κάναμε τίποτα για να παλέψουμε »
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)




















![Καρέ-καρέ η διάσωση των οκτώ ορειβατών στον Ταΰγετο – Γλίστρησαν και κατρακύλησαν 200 μέτρα σε πλαγιά [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tai_ggt-315x220.jpg)


![Το τραγούδι του Σωκράτη Φάμελλου στην κοπή πίτας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/famellos-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442