Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία: Η στιγμή που μίνι τσουνάμι «χτυπά» στις ακτές μετά τα 7,6 Ρίχτερ - Δείτε βίντεο

Ιαπωνία: Η στιγμή που μίνι τσουνάμι «χτυπά» στις ακτές μετά τα 7,6 Ρίχτερ – Δείτε βίντεο

Κύματα ύψους έως πέντε μέτρων «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια στην ακτή - Εικόνες καταστροφής μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, κτίρια κατέρρευσαν και δρόμοι άνοιξαν στα δύο

Μίνι τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που χτύπησαν σήμερα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το τσουνάμι έχει κύματα έως και 5 μέτρων κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας, ενώ ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα κύματα «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Στην Ιαπωνία ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Έζησε από κοντά το σεισμό

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία, και έζησε από κοντά το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ.

Με ανάρτησή του στο facebook Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι αρχές στην Ιαπωνία έστειλαν σε όλους ειδοποίηση για τον σεισμό ένα λεπτό πριν συμβεί.

Ο Έλληνας σεισμολόγος ενημερώνει μέσω των social media ότι είναι καλά στην υγεία του

Επίσης αναφέρει ότι ήδη καταγράφεται τσουνάμι τριών μέτρων και τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρει επίσης ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια και καταρρεύσεις λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

«Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων. Ήδη καταγράφεται τσουνάμι 3 μ. Τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας».

Η ανάρτηση του σεισμολόγου, Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Καλούν τους πολίτες στις ακτές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Ο τρομακτικός σεισμός που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις στους κατοίκους για να εκκενώσουν ορισμένες περιοχές στις δυτικές ακτές της και να προκληθούν διακοπές ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και προβλήματα σε πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια στην επηρεαζόμενη περιοχή. Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα.


Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Συνολικά 21 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία σε διάστημα μικρότερο των 90 λεπτών, σύμφωνα με την JMA.

«Τρέξτε!», μια προειδοποίηση σε έντονο κίτρινο χρώμα στις τηλεοπτικές οθόνες συνιστούσε στους κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές της ακτής να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους.

Μέρος σπιτιού στην Wajima έχει καταρρεύσει

Δρόμοι άνοιξαν στα δύο, καταστροφές σε κτίρια και υποδομές

Βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δρόμους να έχουν ανοίξει, εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και καταστροφές στις υποδομές.

Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Μέρος σπιτιού στην Wajima έχει καταρρεύσει

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται στους 7,6 βαθμούς. Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK έδειχναν κτίρια να καταρρέουν στην Ισικάουα, και σεισμικές δονήσεις να σείουν κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο στην απέναντι ακτή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει σαφείς οδηγίες στους πολίτες όσον αφορά τον σεισμό και το τσουνάμι, να ελέγξει την έκταση των ζημιών και να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα απομακρυνθούν προς ασφαλείς περιοχές.

Τρένα, αεροπλάνα και πυρηνικά εργοστάσια

Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα αναστάληκαν ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο σεισμός του 2011 είχε προκαλέσει πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα

Ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα.

Ένας άλλος σεισμός, γνωστός ως ο Μεγάλος Σεισμός Χανσίν, έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το 1995, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων, κυρίως στην πόλη Κόμπε.

Ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε στη διάρκεια μιας δημόσιας αργίας όπου εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για τη νέα χρονιά.

Στην Καναζάουα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ισικάουα, εικόνες έδειχναν ό,τι απέμεινε από την πύλη Τορίι στην είσοδο ενός σιντοϊστικού ναού καθώς ανήσυχοι πιστοί παρακολουθούσαν.

Η Αγιάκο Νταϊκάι, κάτοικος της Καναζάουα, δήλωσε πως κατέφυγε σε ένα δημοτικό σχολείο εκεί κοντά με τον σύζυγό της και τα δυο παιδιά τους λίγο μετά τον σεισμό. Τάξεις, κλιμακοστάσια, διάδρομοι και το γυμναστήριο ήταν γεμάτα ανθρώπους που είχαν φύγει από τα σπίτια τους, είπε.

«Είχα ζήσει και τον Μεγάλο Σεισμό του Χανσίν, επομένως σκέφτηκα ότι θα ήταν πιο ασφαλές, να φύγω», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πότε θα γυρίσουμε στο σπίτι».

Φόβοι για τσουνάμι σε Ρωσία, Βόρεια και Νότια Κορέα

Τμήματα της δυτικής ακτής του νησιού Σαχαλίνη και οι ηπειρωτικές πόλεις Βλαδιβοστόκ και Ναχόντκα, που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία στη ρωσική ακτή του Ειρηνικού, απειλούνται από τσουνάμι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Σεισμικές δονήσεις, με την πιο ισχυρή να είναι προκαταρκτικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι και οι αρχές να απευθύνουν συστάσεις στους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

Σύμφωνα με το TASS, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας διέψευσε προηγούμενες αναφορές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Σαχαλίνη.

Αντίστοιχα, προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Βόρεια Κορέα, καθώς οι αρχές τόνισαν ότι κύματα ύψους έως και 2,08 μέτρων ενδέχεται να φτάσουν στις ανατολικές ακτές της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η επαρχία Γκάνγουον της Νότιας Κορέας προειδοποίησε τους κατοίκους να λάβουν μέτρα προφύλαξης και να μετακινηθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία σήμερα και προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένα τμήματα της επαρχίας Γκάνγουον στην ανατολική ακτή μπορεί να αυξηθεί μετά τον σεισμό αρχικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών που έπληξε τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία και εξέδωσε προειδοποίηση για προσοχή.

Είχε αναφέρει πως τσουνάμι ύψους έως και 0,3 μέτρου μπορεί να έφθανε στην ανατολική ακτή της Νότιας Κορέας.

Η επαρχία Γκάνγουον είπε στους κατοίκους σε μηνύματα κειμένου έκτακτης ανάγκης να μείνουν μακριά από την ακτή και να απομακρυνθούν προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Η πόλη Σάμτσοκ συνέστησε στους κατοίκους να μετακινηθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο ύψος από ένα τριώροφο κτήριο, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024