Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για επάρκεια και τιμές των τροφίμων το 2024 – Οι μεγάλες απειλές

Ανησυχία για επάρκεια και τιμές των τροφίμων το 2024 – Οι μεγάλες απειλές

Ποια προϊόντα θα έχουν προβληματική παραγωγή το 2024

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων τα τελευταία χρόνια ώθησαν τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να φυτέψουν περισσότερα δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, όμως στην αγορά αναμένεται στενότερη προσφορά το 2024, εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο, οι περιορισμοί στις εξαγωγές και η αυξημένη ζήτηση για βιομαύσιμα.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας – μετά από αρκετά χρόνια ισχυρών κερδών – οδεύουν προς απώλειες το 2023 λόγω της χαλάρωσης των σημείων συμφόρησης στη Μαύρη Θάλασσα και των φόβων για παγκόσμια ύφεση, αν και οι τιμές παραμένουν ευάλωτες σε κραδασμούς στην προσφορά στον πληθωρισμό των τροφίμων, επισημαίνουν αναλυτές και έμποροι, σύμφωνα με το Reuters.

«Η εικόνα της προσφοράς για τα σιτηρά σίγουρα βελτιώθηκε το 2023 με μεγαλύτερες καλλιέργειες σε ορισμένες από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας για την παγκόσμια τροφοδοσία. Όμως, δεν έχουμε διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο», δήλωσε ο Ole Houe, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην  KON Commodities στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο, βάσει του φαινομένου Ελ Νίνιο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Βραζιλία θα παράγει λιγότερο καλαμπόκι, ενώ η Κίνα εκπλήσσει αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού και καλαμποκιού από τη διεθνή αγορά.

Ελ Νίνιο

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που έφερε ξηρασία σε μεγάλες περιοχές της Ασίας φέτος, προβλέπεται να διαρκέσει το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων κορυφαίων από άποψη παγκόσμιας ζήτησης αγροτικών προϊόντων.

Γνώστες της αγοράς τροφίμων αναμένουν ότι η παραγωγή ασιατικού ρυζιού το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα μειωθεί καθώς οι συνθήκες ξηρής φύτευσης και η συρρίκνωση των δεξαμενών είναι πιθανό να μειώσουν τις αποδόσεις.

Ράλι τιμών

Ήδη, η Rabobank που ειδικεύεται στα αγροτικά προϊόντα προβλέπει ότι το ράλι-μαμούθ το 2023 για τις εκτεθειμένες στο Ελ Νίνιο πρώτες ύλες πιθανότατα θα χτυπήσει τις τσέπες των καταναλωτών τους επόμενους μήνες.

Τα μαλακά εμπορεύματα έχουν σημειώσει τεράστια κέρδη από την αρχή του έτος, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για χυμό πορτοκαλιού, κακάο, καφέ και ζάχαρη να έχουν εκτοξευθεί εν μέρει λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ανησυχιών για την προμήθεια που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο.

«Οι τιμές της ζάχαρης πιθανότατα έχουν ήδη μεταφερθεί [στους καταναλωτές], αλλά σίγουρα για τη σοκολάτα θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη αύξηση σε επίπεδο λιανικής – και το El Niño είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να παρακολουθήσουμε», δήλωσε στο CNBC ο Carlos Mera, επικεφαλής έρευνας αγοράς αγροτικών προϊόντων της τράπεζας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού ανέβηκαν κατά ένα επιβλητικό 80% το 2023, φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από τυφώνες και ασθένειες που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη Φλόριντα.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024