Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Διαψεύσεις» και υπόγειες διεργασίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

«Διαψεύσεις» και υπόγειες διεργασίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Το μυστικό «ρωσικό δείπνο» στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και οι φημολογούμενες πιέσεις προς το Κίεβο πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Δύο μήνες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο διπλωματικός μαραθώνιος για τον τερματισμό του πολέμου συνεχίζεται με τα σενάρια να είναι πολλά αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Πρόσφατα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φούντωσε και πάλι τη σεναριολογία με ένα δημοσίευμά του σχετικά με έναν μυστικό «ρωσικό δείπνο» στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, στα τέλη Οκτωβρίου. Στο δείπνο ο στενότερος συνεργάτης του καγκελάριου της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σμιτ, φέρεται να «εξήρε με ενθουσιασμό» μια πρόταση του αμερικανικού αναλυτή της RAND, Σάμιουελ Τσάραπ, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω μιας επιβεβλημένης διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα.

Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία;

Αυτό είναι το καυτό ερώτημα που θέτει το γερμανικό περιοδικό που σπεύδει να σημειώσει πως οι ηγέτες της Γερμανίας και των ΗΠΑ, Όλαφ Σολτς και Τζο Μπάιντεν αντίστοιχα,  δηλώνουν δημοσίως ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα.

Χριστούγεννα για τους Ουκρανός στρατιώτες

Πριν το θέμα πάρει διαστάσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία μπορεί να πιέζει την Ουκρανία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Διάψευση και από τη Γερμανία σε μια δύσκολη εξίσωση

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RRB, ο Oleksii Makeiev, πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, αρνήθηκε ότι το Βερολίνο πιέζει το Κίεβο να δεχθεί ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια ουκρανικών εδαφών.

Στην αντίπερα όχθη, αξιωματούχος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε στο POLITICO ότι και ο Σμιτ απορρίπτει τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» του δημοσιεύματος του Spiegel.

Τα σχέδια του Πούτιν για τον πόλεμο

Στη δύσκολη εξίσωση που πολλά μπορεί να λέγονται αλλά λίγα είναι σε θέση να επιβεβαιωθούν θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι πρόθυμος να ξεκινήσει συζητήσεις ειρήνευσης με την Ουκρανία μέχρι να πετύχει τους στόχους του στον πόλεμο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο βαρύς χειμώνας της Ουκρανίας

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προστατεύσει την Ευρώπη από μια μελλοντική ρωσική επίθεση. Το αντεπιχείρημα είναι ότι η συνέχιση της υποστήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση του πολέμου στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εδώ και καιρό φροντίζουν να φτάνουν όπλα, στρατιωτική υποστήριξη και χρήματα στην Ουκρανία αλλά η πρόοδος στο πεδίο των μαχών είναι αμφίβολη.

Οι περισσότερες αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία έχει πάρει το πάνω χέρι και έχει ξεκινήσει μια φαινομενικά περιορισμένη επίθεση με στόχο, μέχρι στιγμής, την εξασφάλιση του Ντονμπάς. Ο βαρύς χειμώνας της Ουκρανίας και η αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη του πολέμου με όλα να είναι ανοιχτά και κανείς να μην να μπορεί να προβλέψει την τελική του έκβαση.

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους πολεμικούς της σκοπούς λέει ο Στόλτενμπεργκ

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζει πως η Ρωσία «έχασε την Ουκρανία για πάντα» λόγω του πολέμου και δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους πολεμικούς της σκοπούς παρά την μαζική στρατιωτική προσπάθεια που καταβάλλει από τον περσινό Φεβρουάριο που εισέβαλε στη χώρα.

«Όλος ο σκοπός αυτής της εισβολής ήταν να αποτραπεί η Ουκρανία να προχωρήσει προς το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα πιο κοντά από ποτέ στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική ήττα για τη Ρωσία».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024