Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Simpsons: Το έκαναν ξανά - Οι προβλέψεις που «πέτυχαν» το 2023

Simpsons: Το έκαναν ξανά – Οι προβλέψεις που «πέτυχαν» το 2023

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι θαυμαστές αναρωτιούνται πώς οι κάτοικοι του Σπρίνγκφιλντ και οι Simpsons βρίσκονται σε μεγάλα παγκόσμια γεγονότα πριν καν αυτά συμβούν.

Η σειρά Simpsons που προβάλλεται από το 1989 έχει καταφέρει να «προφητέψει» αρκετά γεγονότα που έχουν συμβεί κατά καιρούς στην πραγματικότητα και κάτι ανάλογο κατάφεραν και το 2023.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι θαυμαστές αναρωτιούνται πώς οι κάτοικοι του Σπρίνγκφιλντ και η διαβόητη οικογένεια κινουμένων σχεδίων γίνονται viral καθώς καταφέρνουν να βρίσκονται σε μεγάλα παγκόσμια γεγονότα πριν καν αυτά συμβούν.

Από το ναυάγιο του Titan μέχρι τη σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ

Και ενώ υπάρχουν πολλές συνωμοσίες (και ακόμη και κάποιες λογικές απαντήσεις), οι προβλέψεις φέτος είναι τρομακτικές και το μυστήριο έχει αφήσει άναυδους τους θεατές για άλλη μια φορά.

Στο παρελθόν, οι δημιουργοί των Simpsons έχουν προβλέψει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου της Αμερικής, τη συμμετοχή της Lady Gaga στο Super Bowl, ακόμα και την πανδημία του κοροναϊού. Αλλά τι επαληθεύτηκε φέτος;

Το metro.co.uk συγκέντρωσε τα γεγονότα που συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2023 και είχαν «προβλέψει» οι Simpsons.

Η τραγωδία του υποβρύχιου Titan

Η ίσως πιο καταστροφική «πρόβλεψη», ήταν ένα απόσπασμα των Simpsons που εμφανίστηκε ξανά νωρίτερα φέτος, την εποχή που εξαφανίστηκε το υποβρύχιο Titan. Το υποβρύχιο, στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα, διαλύθηκε με «καταστροφικό» τρόπο, σκοτώνοντας τους επιβάτες που ταξίδευαν στα συντρίμμια του ναυαγίου του Τιτανικού.

Σε ένα επεισόδιο του 2006, με τίτλο «Η πατρότητα του Χόμερ», ο Χόμερ πήγε σε μια υποβρύχια «περιήγηση θησαυρού» και ξανασυνάντησε τον χαμένο του πατέρα, Μέισον.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής τους, το δίδυμο πατέρα-γιου προσπαθεί να βρει ένα βυθισμένο πλοίο. Μάλιστα κάποιοι έκαναν αναφορές για τις ομοιότητες με το δίδυμο πατέρα-γιου που ήταν στο υποβρύχιο OceanGate.

Μάλιστα στην πορεία, στην πιο ανατριχιαστική ομοιότητα στον πίνακα ελέγχου του Χόμερ αναβοσβήνει το σήμα «χαμηλό οξυγόνο» πριν χαθεί.

Ευτυχώς, στη σειρά ο Χόμερ ξυπνάει τρεις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο αφού ελευθερώθηκε αλλά έχασε τις αισθήσεις του στο υποβρύχιο.

Μια μεταγενέστερη εξέλιξη αποκάλυψε ότι ο Μάικ Ρέις, ο οποίος ήταν παραγωγός του επεισοδίου, έχει συμμετάσχει σε τρεις διαφορετικές αποστολές με την εταιρεία OceanGate.

Η μανία για τη Barbie

Φέτος η μανία της Barbie κατέλαβε τον κόσμο εξαιτίας της ομώνυμης ταινίας, αλλά ήταν το 1994 όταν οι Simpsons κυκλοφόρησαν ένα επεισόδιο με τίτλο «Lisa vs Malibu Stacy», το οποίο είχε ένα πολύ παρόμοιο μήνυμα. Σε αυτό, η Λίσα προκαλεί τους δημιουργούς της κούκλας Malibu Stacy να φτιάξουν ένα παιχνίδι με πιο φεμινιστικό μήνυμα – κάτι που η Γκρέτα Γκέργουιγκ σίγουρα έκανε.

Ενώ η ταινία της Μάργκοτ Ρόμπι κατέκτησε το κοινό, στους Simpsons, η κούκλα είχε λίγο πολύ την ίδια επίδραση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ και οι δύο διερεύνησαν την επίδραση, αρνητική και θετική, μιας εμβληματικής κούκλας.

Στο επεισόδιο (το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την κούκλα Teen Talk Barbie της Mattel το 1992) ο παρουσιαστής ειδήσεων Κεντ Μπρόκμαν παροτρύνεται από την κόρη του να κάνει ένα δελτίο ειδήσεων για μια νέα κούκλα με το όνομα Lisa Lionheart, που φτιάχτηκε από τη δημιουργό της Lisa and the Malibu Stacy, Στέισι Λόβελ.

Τελικά, μετατρέπεται σε ολόκληρο δελτίο ειδήσεων και είναι σαφώς «σημαντική είδηση», όπως λέει ο Μπρόκμαν στον αέρα: «Αν και ήταν ασυνήθιστο να περάσουν 28 λεπτά με ρεπορτάζ για μια κούκλα, αυτός ο δημοσιογράφος ήταν αδύνατο να σταματήσει να μιλάει. Είναι πραγματικά συναρπαστικές ειδήσεις, παιδιά. Καληνύχτα».

Ενόψει της ταινίας Barbie που κυκλοφόρησε φέτος, ο σεναριογράφος των Simpsons, Μπιλ Όκλεϊ μίλησε για το επεισόδιο, λέγοντας: «Φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση στις γυναίκες, θα έλεγα. Όταν συναντώ μια γυναίκα θαυμάστρια των Simpsons, συχνά το αναφέρουν ως το αγαπημένο τους».

Η σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ

Υπάρχουν πολλά που οι Simpsons έχουν καταφέρει να προβλέψουν και τα οποία βγήκαν για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του ότι κατέβηκε σε προεκλογική εκστρατεία το 2024), αλλά στο ίδιο επεισόδιο Lisa vs Malibu Stacy, προβλέφθηκε επίσης η σύλληψή του – κατά κάποιο τρόπο.

Ο Μπρόκμαν ολοκλήρωσε το δελτίο ειδήσεων, αφού εκθείασε τη νέα κούκλα, λέγοντας: «Και ο πρόεδρος συνελήφθη».

Ενώ στους Simpsons, ο ανώνυμος πρόεδρος συνελήφθη για φόνο, φέτος ο Τραμπ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για υπόθεση χειραγώγησης και ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων στην πολιτεία της Τζόρτζια το 2020.

Το rebranding του Έλον Μασκ στο Twitter

Μία από τις πιο παράξενες αλλαγές της φετινής χρονιάς ήταν το ολικό rebranding Twitter, το οποίο ο Έλον Μασκ μετονόμασε σε «X».

Ο Έλον Μασκ έστειλε τον Απρίλιο ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους επιχειρηματικούς εταίρους του Twitter ότι μετονομάστηκε σε X Corp, αφού αγόρασε την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Και σύντομα θα αποχαιρετήσουμε το εμπορικό σήμα twitter [sic] και, σταδιακά, όλα τα πουλιά».

Αλλά, οι Simpsons το είχαν ήδη προβλέψει φυσικά, καθώς οι θαυμαστές παρατήρησαν ότι σε ένα επεισόδιο του 2012 με τίτλο «Ned ‘n’ Edna’s Blend Agenda», ο Χόμερ είχε ήδη μια αρκετά παρόμοια εφαρμογή στο τηλέφωνό του – και έμοιαζε ακριβώς με το νέο λογότυπο του Μασκ.

Η λογοκρισία στον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου

Σε ένα επεισόδιο του 1990, με τίτλο «Itchy & Scratchy & Marge», οι γονείς του Σπρίνγκφιλντ αποφάσισαν να λογοκρίνουν μια εκπομπή κινουμένων σχεδίων πριν διαμαρτυρηθούν για το γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου Δαβίδ, καθώς περιόδευε στον κόσμο.

Ένας γονέας, που αποκαλεί το αριστούργημα «βδέλυγμα», παραπονιέται στη Μαρτζ: «Είναι βρωμιά, απεικονίζει με γραφικό τρόπο μέρη του ανθρώπινου σώματος – τα οποία όσο πρακτικά και αν είναι – είναι κακά».

Αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάποιοι γονείς στην Αμερική είχαν να πουν φέτος, όταν στο Ταλαχάσι της Φλόριντα παραπονέθηκαν ότι το γλυπτό ήταν «πορνογραφικό», αφού ένας καθηγητής καλλιτεχνικών έδειξε στους μαθητές μια εικόνα.

Η διευθύντρια αναγκάστηκε να παραιτηθεί για το μάθημα αναγεννησιακής τέχνης, αφού το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου της είπε είτε να παραιτηθεί είτε να απολυθεί, και αργότερα δήλωσε ότι ένας γονέας ήταν «τελείως αναστατωμένος» και «ένιωθε ότι το παιδί της δεν έπρεπε να βλέπει αυτά τα έργα».

«Ραδιενεργά» ψάρια

Σε μια από τις πιο παράξενες «προβλέψεις» που επαληθεύτηκαν φέτος, οι θεατές των Simpsons είδαν μια σύνδεση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα που έτρωγε ένα ψάρι και ενός επεισοδίου του καρτούν.

Σε βίντεο διακρίνεται να τρώει «ασφαλή και νόστιμα» ψάρια από τα νερά των ακτών της Φουκουσίμα για να διαλύσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την απελευθέρωση ραδιενεργού νερού.

Οι θαυμαστές των Simpsons το συνέδεσαν με ένα επεισόδιο του 1990 στο οποίο ο κ. Μπερνς τρώει ένα ψάρι με τρία μάτια, το οποίο λέγεται ότι μεταλλάχθηκε από τη ρύπανση του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Μπορεί να μην είναι ακριβώς μια πρόβλεψη που βγήκε αληθινή, είναι όμως μια αρκετά παράξενη σύμπτωση…

Φυσικά, όπως επισημαίνουν πολλοί, το The Simpsons προβάλλεται από το 1989 με εκατοντάδες επεισόδια, οπότε είναι λογικό πολλά σενάρια του να μοιάζουν όντως με πραγματικά γεγονότα.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024