
Κασσελάκης για φρεγάτα: Επιχείρηση στο πλαίσιο πρωτοβουλίας «προθύμων» και όχι διεθνούς οργανισμού
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογραμμίζει πως ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο»
Για το θέμα της αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ως τμήμα της ναυτικής δύναμης «Prosperity Guardian» που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση ‘Prosperity Guardian’ στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ‘προθύμων’ και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα».
«Ο ρόλος της Ελλάδας να είναι διπλωματικός, όχι στρατιωτικός»
«Προτεραιότητα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης.
Και προσέθεσε πως «από εκεί και πέρα, ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή – πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».
«Υπάρχουν σαφώς σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας και ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στον Κόλπο του Άντεν, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία σε συνέχεια του πολέμου στη Γάζα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να καταλήξει ότι «πέραν των στρατιωτικών πρωτοβουλιών, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί σε διπλωματικές ενέργειες για την ειρήνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Η Ελλάδα και η ΕΕ γενικότερα, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο».
- Γαλλία: 4χρονη εντοπίστηκε αφυδατωμένη δίπλα στη σορό της μητέρας της
- Ολυμπιακός: Η συντριπτική παράδοση επί του Παναθηναϊκού και τα τρία «κόκκινα» σερί
- Πόλεμος: Ανταλλαγή 185 αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
- Φάμελλος: Η ίδρυση της ΕΛΑΣ, μείζον πολιτικό γεγονός – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την αντιμετωπίζει αντιπαραθετικά
- Σεξ, λιτότητα και βότκα – O ελληνικός μύθος της Ιφιγένειας έγινε ταινία στα ουαλικά
- ELPEN: Βραβείο Εξωστρέφειας από το ΕΒΕΑ ως πρότυπο ελληνικής εξαγωγικής αριστείας
