Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση για τον Ιανουάριο 2024 έως 10% από τους παρόχους

Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση για τον Ιανουάριο 2024 έως 10% από τους παρόχους

Το νέο τοπίο από τον Ιανουάριο 2024 και τα χρωματιστά τιμολόγια

Τις τελευταίες πινελιές στα κίτρινα και τα πράσινα τιμολόγια βάζουν οι πάροχοι προκειμένου σε 12 ημέρες από σήμερα να ανακοινώσουν τις τελικές χρεώσεις και την εμπορική τους πολιτική.

Στελέχη εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία συνομίλησε ο ΟΤ σημειώνουν πως «από την 1η Ιανουαρίου 2024 επιστρέφει η αγορά σε κανονικότητα. Όπως κάναμε και την περίοδο πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων έτσι και τώρα θα κινηθούμε η κάθε εταιρεία ενέργειας με βάση τους στόχους και τη στρατηγική της. Ο ανταγωνισμός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στην προμήθεια ρεύματος».

Πτώση τιμών

Την ίδια στιγμή, το δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου φαίνεαι να κινείται με πτώση των τιμών του φυσικού αερίου TTF. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Ιανουαρίου κινούνται στα επίπεδα των 34 ευρώ/MWh από περίπου 44 και 45 ευρώ/MWh που ήταν για τον μήνα Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού που μίλησαν στον ΟΤ, ο Ιανουάριος – με τα τρέχοντα δεδομένα – αναμένεται να φέρει καλά νέα για τους καταναλωτές. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του αερίου, τα τιμολόγια ρεύματος – και συγκεκριμένα τα κίτρινα για τα οποία μπορεί να γίνει σύγκριση – θα είναι χαμηλότερα ακόμη και 10% σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο.

Εκπτώσεις και προσφορές

Η επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να συνοδευτεί από τους παρόχους και από σειρά εκπτώσεων και προσφορών στα κίτρινα κυρίως τιμολόγια ρεύματος. Ανάλογα με το πρόγραμμα θα συνδυάζεται και η ένταση και το μέγεθος των προωθητικών ενεργειών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Οι ιδιώτες πάροχοι εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία θα αναζητήσουν τα περιθώρια τους για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών αλλά και για να επιδιώξουν την απόσπαση μεριδίων.

Το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Πάντως οι ανεξάρτητοι πάροχοι ρεύματος δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα… για τις χρεώσεις τους στο ειδικό τιμολόγιο ή πράσινο τιμολόγιο ρεύματος.

Μπορεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να σημειώνει στις κατευθυντήριες οδηγίες ότι οι όποιες εκπτώσεις θα έπρεπε να ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα απαγορεύσει τις εκπτώσεις που θα κάνουν από την 1η Ιανουαρίου, οι ξεχασιάρηδες… πάροχοι.

Κι αυτό επειδή επιδιώκεται να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού και στο συγκεκριμένο τιμολόγιο.

Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις των παρόχων για την τελική τιμή χρέωσης στο πράσινο τιμολόγιο από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το μπλε τιμολόγιο

Μετά τη δυναμική κίνηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει χρέωση στο μπλε τιμολόγιο στα 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα για ένα χρόνο, παρόμοια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι ανταγωνιστές της.

Ήδη ο ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμή στα 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα, και η Elpedison στα 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ ανάλογη τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024