Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων Black Hawk στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων Black Hawk στην Ελλάδα

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε απαιτούμενη πιστοποίηση, 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια το εκτιμώμενο κόστος

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικών εξοπλιστικών συστημάτων στην Ελλάδα.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε σήμερα την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας επίσημα το Κογκρέσο των ΗΠΑ των για αυτήν την πιθανή πώληση των ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk στην Ελλάδα.

1,95 δισεκατομμύρια δολάρια το εκτιμώμενο κόστος

Σύμφωνα με την σχετική επιστολή, η Ελλάδα ζήτησε να αγοράσει 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρεία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Γιατί θεωρείται βέβαιη η αγορά τους

Πλέον, αυτό που αναμένεται είναι η συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών για τον εξοπλισμό που συνοδεύει τα ελικόπτερα, καθώς και η απάντηση της αμερικανικής πλευράς στην αρχική επιστολή της ελληνικής, η οποία αναμένεται ν’ αποσταλεί στη χώρας μας εντός του προσεχούς δεκαπενθήμερου.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας και τις υπογραφές είναι ένα άλλο κεφάλαιο, καθώς υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να καταλήξουν σε συμφωνία οι δυο πλευρές.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η αγορά των 25 ελικοπτέρων είναι σχεδόν σίγουρη, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδιας, ο οποίος έχει τονίσει ότι τα UH-60M Black Hawk αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα μας.

Τι περιλαμβάνει ο σχετικός εξοπλισμός

Μεταξύ του σχετικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εξοπλισμός εκπαίδευσης αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Η επιστολή για τα ελικόπτερα UH-60M Black Hawk

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο και αποδεδειγμένο σύστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων».

«Θα βελτιωθεί η ικανότητα του Ελληνικού Στρατού»

«Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk θα βελτιώσει την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να αναπτύσσει μαχητική ισχύ για την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας, να αποτρέπει ενέργειες κατά των συμφερόντων της και, όταν απαιτείται, να ανταποκρίνεται με αξιόπιστη δύναμη.

Το UH-60M Black Hawk κατασκευάζεται από τη αμερικανική Sikorsky Aircraft

Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της», προστίθεται.

«Δεν θα αλλαχθεί η βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή»

Τέλος, αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης θα είναι η »Sikorsky», μια εταιρεία που ανήκει στην »Lockheed Martin» και έχει την έδρα της στην πόλη Στράτφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ».

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024