Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες συσκευές καίνε το περισσότερο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες συσκευές καίνε το περισσότερο

Πολλοί πολίτες προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους χρησιμοποιώντας λιγότερο κάποιες συσκευές, ποιες όμως καταναλώνουν το περισσότερο.

Έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για τους Έλληνες αλλά και για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο αποτελούν οι λογαριασμοί ρεύματος καθώς οι τιμές αυξάνονται συνεχώς προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες. Έτσι πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους χρησιμοποιώντας λιγότερο κάποιες συσκευές, είτε εκσυγχρονίζοντας ενεργειακά το σπίτι τους.

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση

Ποιες συσκευές όμως καταναλώνουν το περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα και πώς μπορούν οι πολίτες να επωφεληθούν από τη μείωση της κατανάλωσης. Μάλιστα εκτός από κλιματιστικά, ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες και θερμαντικά σώματα που παραδοσιακά καταναλώνουν πολύ ρεύμα ανάμεσά τους είναι κάποιες συσκευές που θεωρητικά είναι αθώες.

Κλιματιστικό

Τα κλιματιστικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους «ενόχους» όταν πρόκειται για υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η λειτουργία του κλιματιστικού για παρατεταμένες περιόδους, ειδικά στην αιχμή του καλοκαιριού, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον λογαριασμό της ενέργειάς.

Όπως αναφέρει το energysage.com, το κλιματιστικό είναι πιθανότατα η πιο ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι και τους ζεστούς μήνες είναι σχεδόν πάντα σε λειτουργία! Κατά μέσο όρο, τα κλιματιστικά καταναλώνουν 500 έως 4.000 βατ ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι τον χρόνο καταναλώνουν περισσότερα από 2,256 kWh, ενώ η πραγματική κατανάλωση ενέργειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του κλιματιστικού.

Κλιματιστικό

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια είναι να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες καθώς και η καλύτερη θερμομόνωση του σπιτιού.

Θερμαντικά σώματα

Ιδιαίτερα κοστοβόρα είναι και τα θερμαντικά σώματα, καθώς μία θερμάστρα χώρου χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 1.500 Watt ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χρήση ενός θερμαντικού σώματος για οκτώ ώρες την ημέρα θα καταναλώσει περίπου 84 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας την εβδομάδα.

Ο καλύτερος τρόπος εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι να επενδύσουμε σε έργα θερμομόνωσης και αγορές συσκευών τελευταίας ενεργειακής κλάσης.

Θερμαντικό σώμα

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Οι παραδοσιακοί θερμοσίφωνες τύπου δεξαμενής διατηρούν συνεχώς ζεστό νερό, καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και όταν δεν το χρησιμοποιούνται. Μάλιστα όταν βρίσκονται σε χρήση καταναλώνουν τεράστια ποσά ρεύματος όταν βρίσκεται σε χρήση, σπαταλώντας από 1.125 έως και 4.000 Watt.

Ένας τρόπος εξοικονόμησης ρεύματος και χρημάτων είναι το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε ηλιακό θερμοσίφωνα για ενεργειακή απόδοση.

Φούρνος

Οι συσκευές μαγειρέματος, όπως οι ηλεκτρικοί φούρνοι καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας, ιδίως κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων μαγειρέματος. Αν και δεν είναι τόσο ενεργοβόρες όσο οι συσκευές ολόκληρου του σπιτιού, όπως τα κλιματιστικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουν ο φούρνος και η κουζίνα σας όταν εξετάζετε την ενεργειακή κατανάλωση ολόκληρου του σπιτιού σας, ειδικά επειδή πρόκειται για συσκευές σχετικά υψηλής ισχύος.

Κατά μέσο όρο, οι ηλεκτρικοί φούρνοι καταναλώνουν 2.000 έως 5.000 Watt ηλεκτρικής ενέργειας.

Φούρνος

Ο αποτελεσματικός προγραμματισμός των γευμάτων και η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων ή της αργής κουζίνας, όταν είναι δυνατόν, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Ψυγείο

Το ψυγείο σας είναι μια από τις μεγαλύτερες οικιακές συσκευές και είναι πάντα σε λειτουργία! Κατά μέσο όρο, ένα ψυγείο καταναλώνει 300 έως 800 watt ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πραγματική κατανάλωση ενέργειας ενός ψυγείου είναι συνήθως πολύ μικρότερη από την αναγραφόμενη ισχύ, επειδή τα ψυγεία ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, με ετήσια κατανάλωση που υπερβαίνει τα 1.400 kWh μέσο όρο. Η μόνη λύση για ένα ενεργειακά προβληματικό ψυγείο είναι η αντικατάστασή του με ένα σύγχρονο και πιο οικονομικό.

Ψυγείο

Πλυντήριο

Ενώ τα πλυντήρια ρούχων έχουν γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικά με την πάροδο των ετών, εξακολουθούν να καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων σας μόνο μία φορά κάθε λίγες ημέρες (ή και λιγότερο), εξακολουθεί να καταναλώνει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και δεν είναι τόσο ενεργοβόρες όσο συσκευές όπως τα κλιματιστικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το πλυντήριο ρούχων σας όταν εξετάζετε την ενεργειακή κατανάλωση ολόκληρου του σπιτιού σας.

Κατά μέσο όρο, τα πλυντήρια καταναλώνουν 400 έως 1.400 Watt ηλεκτρικής ενέργειας, ο αριθμός που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο που διαθέτετε.

Ο καλύτερος τρόπος εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι η χρήση κρύου νερού για το πλύσιμο, η εξασφάλιση πλήρων φορτίων και η επένδυση σε ένα μηχάνημα υψηλής απόδοσης μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ενέργεια.

Πλυντήριο

Στεγνωτήριο

Παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριό σας μόνο μία φορά κάθε λίγες ημέρες (ή και λιγότερο), εξακολουθεί να καταναλώνει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και δεν είναι τόσο ενεργοβόρες συσκευές όπως τα κλιματιστικά, τα στεγνωτήρια καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα πλυντήρια ρούχων και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το στεγνωτήριό σας όταν εξετάζετε την ενεργειακή κατανάλωση ολόκληρου του σπιτιού σας.

Κατά μέσο όρο, τα στεγνωτήρια καταναλώνουν 1.500 έως 5.000 watt ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο που διαθέτετε.

Ο καλύτερος τρόπος εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι η χρήση απλώστρας και άπλωμα στο χέρι.

Στεγνωτήριο

Πιστολάκι

Αν και δεν είναι τόσο ενεργοβόρες όσο συσκευές όπως τα κλιματιστικά ή τα πλυντήρια ρούχων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει ένα πιστολάκι μαλλιών όταν εξετάζετε την ενεργειακή κατανάλωση ολόκληρου του σπιτιού σας.

Κατά μέσο όρο, τα πιστολάκια μαλλιών καταναλώνουν περίπου 1.500 έως 2.000 Watt ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χρήση για 10 λεπτά την ημέρα θα καταναλώσει περίπου 9,13 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα και 109,5 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος.

Πιστολάκι

Η μόνη λύση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο περιορισμός στη χρήση και η αντικατάσταση ενός παλαιού μοντέλου με ό,τι πιο ενεργειακά οικονομικό υπάρχει σε νέα μοντέλα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024