Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαζική εναντίωση φορέων στην ιδιωτικοποίηση των κέντρων απεξάρτησης

Μαζική εναντίωση φορέων στην ιδιωτικοποίηση των κέντρων απεξάρτησης

Το μήνυμα «στάλθηκε» μέσω του συνεδρίου με θέμα «Η αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο»

Ένα μεγάλο «όχι» ήταν το αποτύπωμα του ανοικτού συνεδρίου φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης με θέμα «Η αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (10/12) με παρόντες επιστήμονες, ερευνητές, εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών από τον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Οι τουλάχιστον 1.000 σύνεδροι, σύσσωμοι εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που σκοπό έχει να καταργήσει εγκεκριμένους φορείς θεραπείας στον χώρο της απεξάρτησης και παράλληλα να ιδιωτικοποιήσει ορισμένα κέντρα.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από επιστημονικό προσωπικό των φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων «Διάπλους», τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, με τη συμμετοχή του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ και του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ.

«Ακόμη ένα νομοσχέδιο στην πολιτική κόστους-οφέλους»

Σημειώνεται πως οι οργανισμοί ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» – ΓΝΚ, «ΙΑΝΟΣ», «ΑΡΓΩ» – ΨΝΘ επιδιώκεται να καταργηθούν, παύοντας να παρέχουν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες. Τμήμα του προσωπικού επιδιώκεται από την κυβέρνηση να ενταχθεί σε έναν κοινό οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ με παραπέρα επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναδείχθηκε μεταξύ άλλων η διαχρονική υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των κέντρων απεξάρτησης.

«Το νομοσχέδιο – κακούργημα δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή»

Στο συνέδριο, στο πλευρό των φορέων και των εργαζομένων, βρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους. Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

«Το νομοσχέδιο – κακούργημα δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή. Δεν θα το επιτρέψουμε», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που εντάσσεται στην πολιτική κόστους – οφέλους.

Και εξήγησε: «Κόστος για την κυβέρνηση είναι η κοινωνική πολιτική και οι ανάγκες του λαού, γι’ αυτό συρρικνώνει δομές που παρέχουν εδώ και δεκαετίες δωρεάν υπηρεσίες, προκειμένου να έχουν όφελος οι επιχειρηματίες αναπτύσσοντας τα κέρδη τους».

Σχετικά με την επιδίωξη της κυβέρνησης για την απο-ιστορικοποίηση της Απεξάρτησης, αφού οι επωνυμίες των προγραμμάτων – μονάδων ήταν η ταυτότητα του θεραπευτικού τους χαρακτήρα, και την υποκατάστασή τους από τον υδροκέφαλο οργανισμό ΕΟΠΑΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε: «Όπως έλεγε ένας φιλόσοφος, λαοί χωρίς ιστορία είναι λαοί χωρίς μέλλον. Θέλουν να εξαφανίσουν την προσφορά των προγραμμάτων που είναι αναγνωρισμένα από όλη την κοινωνία, για να μη θυμάται κανείς ότι υπήρξαν. Όπως θέλουν να ξεχάσουμε τον 13ο μισθό, εργατικές κατακτήσεις, θεραπείες για τις οποίες δεν πληρώναμε. Το ΚΚΕ θα είναι μαζί στους αγώνες σας για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Αλλά ακόμα κι αν φτάσει στη Βουλή, όχι μόνο θα το καταψηφίσει αλλά θα παλέψουμε να μην εφαρμοστεί, να πεταχτεί στα σκουπίδια».

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024