Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ουκρανία «έβαλε φωτιά» στο βουλγαρικό κοινοβούλιο

Η Ουκρανία «έβαλε φωτιά» στο βουλγαρικό κοινοβούλιο

Έκρηξη της αντιπολίτευσης λόγω της δωρεάν παράδοσης παλιού στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απέρριψε το βέτο του προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, για τη δωρεάν παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η απόφαση αντιμετωπίστηκε με αγανάκτηση από ορισμένους από τους παρευρισκόμενους, οπότε η συνεδρίαση διεκόπη δύο φορές λόγω έντονης λογομαχίας μεταξύ των βουλευτών, γράφει η Blitz.

Ο αρχηγός του βουλγαρικού κόμματος της αντιπολίτευσης Preporod, Kostadin Kostadinov, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η Σόφια διαθέτει δισεκατομμύρια στο Κίεβο σε βάρος των δικών της πολιτών.

«Σε αυτή την αίθουσα η πλειοψηφία εξυπηρετεί ξεκάθαρα ξένα εθνικά συμφέροντα», είπε ο Κονσταντίνοφ, αναφέρει η «Gazeta».

Κατά τη γνώμη του Κοσταντίνοφ, η Ουκρανία «μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα».

Όπως γράφει η Blitz, η δήλωσή του «προκάλεσε σοβαρή ένταση» στην αίθουσα, η οποία ανάγκασε τον πρόεδρο να κάνει διάλειμμα 15 λεπτών.

Το GERB-SDS, το NP-DB, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» ψήφισαν «κατά» του βέτο στην απόφαση αποστολής 100 στρατιωτικών οχημάτων. Το βέτο υποστήριξαν βουλευτές του BSP και του κόμματος «Αναγέννηση», αναφέρει το Radio Bulgaria.

Στις 22 Νοεμβρίου, η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας επικύρωσε τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας για την δωρεάν αποστολή μιας παρτίδας παλαιών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στο Κίεβο. Αυτό έγινε όταν αποφασίστηκε πρόσθετη στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Στις 4 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Ράντεφ επέστρεψε για νέα συζήτηση στο κοινοβούλιο τον νόμο για την επιβεβαίωση της συμφωνίας με τον οποίο η Βουλγαρία δίνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού δωρεάν.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβερνητική πλειοψηφία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία βουλγαρικό εναέριο χώρο για εκπαίδευση αεροσκαφών F-16, σύμφωνα με σχέδιο απόφασης που πρότειναν οι ηγέτες των τριών σχηματισμών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Ένα από τα οκτώ σημεία του πλάνου του συνασπισμού PP-DB, GERB και DPS– αναφέρει: «Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η Βουλγαρία θα ενταχθεί και θα συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές της για την ανάπτυξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας για χρήση αεροσκαφών F-16, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων και της χρήσης του εναέριου χώρου της χώρας».

Η υποστήριξή τους σημαίνει ότι το σχέδιο απόφασης θα πάει χωρίς προβλήματα, παρά την αναμενόμενη αντίσταση του φιλορωσικού Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Vazrazhdane, που πρόσφατα ζήτησαν ακόμη και ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση του Νικολάι Ντένκοφ.

Το σκεπτικό τους περιελάμβανε επίσης τη θέση της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μια άλλη πρόταση στο σχέδιο απόφασης είναι το Υπουργικό Συμβούλιο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη συμμαχικών αντιαεροπορικών και παράκτιων αντιπυραυλικών συστημάτων για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βουλγαρίας.

Προτείνεται επίσης να επιτραπεί σε έως και τέσσερις μονάδες πεζικού ή μηχανοκίνητων εταιρειών του ουκρανικού στρατού έως και 160 στρατιωτών να διαμένουν στο βουλγαρικό έδαφος ετησίως για να μαχητική εκπαίδευση.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024