Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος: Νέα εστία Καταρροϊκού Πυρετού στη χώρα

Ρόδος: Νέα εστία Καταρροϊκού Πυρετού στη χώρα

Τι είναι ο Καταρροϊκός Πυρετός και πού οφείλεται – Τα συμπτώματα

Σε εκτροφή με πρόβατα στη Ρόδο εντοπίστηκε η νέα εστία Καταρροϊκού Πυρετού, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους του νησιού, καθώς το νόσημα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες. Η τελευταία εστία στη χώρα μας εντοπίστηκε στις 23.11.2023, όπου 10 πρόβατα προερχόμενα από δύο εκτροφές  στην Κω βρέθηκαν θετικά στην ασθένεια.

Ειδικότερα, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιβεβαιώθηκε εστία Καταρροϊκού Πυρετού στην ΠΕ Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου νόσησαν 10 πρόβατα προερχόμενα από μία εκτροφή.

Κατόπιν εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τον ΚΠ, Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογίας, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του ΚΠ και η  διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τούς ορότυπους  4 και 16 του ιού.

Μετά από εξετάσεις ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του ΚΠ και η  διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τούς ορότυπους  4 και 16 του ιού

Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, εφιστά την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους για την πιστή εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων αλλά και την αυξημένη επαγρύπνηση όλων, µε κοινό στόχο την αποτροπή εκδήλωσης νέας επιζωοτίας του νοσήματος στη χώρα µας.

Τι είναι ο Καταρροϊκός Πυρετός και πού οφείλεται

Σημαντικές οικονομικές απώλειες στου κτηνοτρόφους μπορεί να προκαλέσει ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου, ο οποίος αποτελεί ένα  σοβαρότατο νόσημα, υποχρεωτικής δήλωσης.

Ο καταρροϊκός πυρετός οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται αιγοπρόβατα, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

Τα πρόβατα μπορούν να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό (μέχρι και 42ο C), πρήξιμο στην περιοχή του στόματος των ματιών και των αυτιών, διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες (ρουθούνια), επιπεφυκίτιδα με έντονη δακρύρροια, φλεγμονή και πληγές στο στόμα, σιελόρροια, μπλε γλώσσα (σπάνια).

Εάν το ζώο δεν πεθάνει σε 8-10 ημέρες, τότε παρατηρείται έντονη απώλεια βάρους. Τα ζώα στέκονται με κυρτωμένη ράχη και κινούνται με δυσκολία, λόγω υπεραιμίας και συμφόρηση της στεφανιαίας αύλακας της χηλής που οδηγεί στη χωλότητα.

Αυτά τα συμπτώματα διατηρούνται για αρκετό καιρό και λίγο πριν το θάνατο παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού και στροφή του προς τη μία κατεύθυνση. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και με λιγότερο έντονα συμπτώματα.

Τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα. Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τα ζώα, γι’ αυτό συνιστούμε τα παρακάτω προληπτικά μέτρα.

Προληπτικά μέτρα

Η καταπολέμηση των εντόμων (κουνουπιών) είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου.

Γι΄ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τακτικά εγκεκριμένα εντομοκτόνα ή εντομοαπωθητικά στους χώρους όπου βρίσκονται τα ευαίσθητα είδη ζώων(μαντριά και σταύλους), καθώς επίσης και στα μεταφορικά μέσα, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση των ζώων (προς το σφαγείο, προς άλλη εκμετάλλευση κτλ).

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024