Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» ο «μεγάλος ιδεολόγος» του αναρχισμού

«Έφυγε» ο «μεγάλος ιδεολόγος» του αναρχισμού

Πέθανε στην Τεργέστη ο Αλφρέντο Μπονάνο ο θεωρητικός του λεγόμενου «Εξεγερσιακού αναρχισμού», που στο τέλος είχε εμπλακεί και συλληφθεί για ληστεία στα Τρίκαλα

Το όνομά του μπορεί να μην σημαίνει πολλά για το ευρύ κοινό, αλλά για ένα μέρος του πολυποίκιλου αναρχικού κόσμου ο Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα σημείο αναφοράς.

Πέθανε, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στην Τεργέστη, σε ηλικία 86 ετών: η είδηση διαδόθηκε σταδιακά μεταξύ φίλων και συντρόφων, όπως ενημέρωσε η σύζυγός του. Οι ίδιοι σύντροφοι τον θυμούνται σήμερα για την αυστηρότητα στην αναζήτηση πρωτότυπων κειμένων από θεωρητικούς του αναρχισμού και για τη λογική που ακολουθείται στις συζητήσεις.

Ο Μπονάνο ήταν γνωστός στην Ιταλία και όλη την Ευρώπη για τα βιβλία και τις διαλέξεις του

Ο Αλφρέντο Μπονάνο γεννημένος το 1937 στην Κατάνια της Σικελίας, ήταν από τους πολυγραφότερους σύγχρονους αναρχικούς, υπεύθυνος των εκδόσεων Anarchismo, αλλά και άλλων εκδοτικών εγχειρημάτων. Είναι ο θεωρητικός του λεγόμενου «Εξεγερσιακού αναρχισμού», ηγετικό στέλεχος της «autonomia operaia», με μεγάλη επιρροή στα επαναστατικά κινήματα της γειτονικής χώρας.

Στην Ιταλία είναι πασίγνωστος τόσο για τα βιβλία και τις διαλέξεις του όσο και για την εμπλοκή του σε διάφορες υποθέσεις που απασχόλησαν τις Αρχές.

Από το 1977 οπότε και απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη λόγω του δοκιμίου του «Armed Joy» (Gioia Armata), όπου τασσόταν υπέρ των ενόπλων επιθέσεων εναντίον του κράτους, μέχρι και το 2003 οπότε καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για ληστεία τραπέζης, ο Μπονάνο βρισκόταν πάντα στο στόχαστρο των ιταλικών διωκτικών Αρχών, οι οποίες τον θεωρούσαν «ιδεολογικό μέντορα» βίαιων ενεργειών κατά κρατικών στόχων.

Την 1 Οκτωβρίου 2009, ο Μπονάνο συνελήφθη κοντά στα Τρίκαλα, μετά και τη σύλληψη του αναρχικού Χρήστου Στρατηγόπουλου μετά από ένοπλη ληστεία τράπεζας.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» εκείνων των ημερών:

«O 72χρονος Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο, σύμφωνα με την Αστυνομία, παρέλαβε τα χρήματα από τη ληστεία– περίπου 46.000 ευρώ – από τον Χρήστο Στρατηγόπουλο, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο, εισέβαλε ένοπλος και μεταμφιεσμένος στην τράπεζα το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Ο Μπονάνο είναι εμβληματική φυσιογνωμία στον αντιεξουσιαστικό- αναρχικό χώρο, ενώ ο Στρατηγόπουλος έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν στην Ιταλία όπου είχε αναπτύξει δράση στον ίδιο χώρο. Ο Μπονάνο από τις αρχές του 1990 επισκέφτηκε αρκετές φορές την Ελλάδα και μετείχε σε εκδηλώσεις, ενώ πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη. Πρόσφατα τον περασμένο Μάρτιο είχε έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του «Κυριαρχία και εξέγερση στη μεταβιομηχανική κοινωνία».

Καταδίκη το 1989

Η πρώτη του καταδίκη ήταν τον Οκτώβριο του 1989, για ληστεία που έγινε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους σε κοσμηματοπωλείο σε πόλη της Βόρειας Ιταλίας- τότε είχε καταδικασθεί σε 68 μήνες φυλάκιση. Ακολούθησαν διώξεις το 1997 από τις ιταλικές αρχές για δημοσιεύματά του και για ένα βιβλίο του σχετικά με την ένοπλη βία.

Ο Χρήστος Στρατηγόπουλος είχε συλληφθεί το 1994 κατηγορούμενος μαζί με άλλους τέσσερις αναρχικούς για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Ιταλία. Στη δίκη τού επιβλήθηκε ποινή πενταετούς κάθειρξης».

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024