Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Περισσότερο βάρος, λιγότερα αντισώματα

Κοροναϊός: Περισσότερο βάρος, λιγότερα αντισώματα

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν μειωμένη αντισωματική απόκριση στη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.

Το περιττό βάρος – ακόμη και αν κάποιος είναι υπέρβαρος και όχι απαραίτητα παχύσαρκος – μειώνει την αντισωματική απόκριση στη λοίμωξη με τον πανδημικό κορωνοϊό SARS-CoV-2. Δεν ισχύει όμως (ευτυχώς) το ίδιο σε ό,τι αφορά την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός ενάντια στην COVID-19.

Κακή αντισωματική απόκριση στη λοίμωξη

Αυτό έδειξε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical & Translational Immunology». Οπως εξήγησε ο υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Χημικών και Μοριακών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ Μάρκους Τονγκ, τα νέα ευρήματα «πατούν» επάνω σε προηγούμενη μελέτη της ερευνητικής ομάδας η οποία είχε επικεντρωθεί στο πώς η COVID-19 επιδρά στα υπέρβαρα άτομα.

Πάντως ο αυξημένος ΔΜΣ δεν είχε επίδραση στην αντισωματική απόκριση στον εμβολιασμό

«Είχαμε δείξει στο παρελθόν ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος – όχι μόνο παχύσαρκος, ακόμη και υπέρβαρος – αυξάνει τη βαρύτητα της νόσου» είπε ο κ. Τονγκ και προσέθεσε ότι «η νέα μελέτη μας δείχνει ότι το να έχει κάποιος περιττά κιλά συνδέεται με κακή αντισωματική απόκριση στη λοίμωξη με τον ιό όχι όμως και στον εμβολιασμό».

Μειωμένος αριθμός Β κυττάρων

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 και δεν είχαν επαναμολυνθεί κατά την περίοδο της μελέτης – τρεις και 13 μήνες μετά τη λοίμωξη. «Στους τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη, ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) φάνηκε να συνδέεται με μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων» σημείωσε ο κ. Τονγκ. «Στους 13 μήνες μετά τη λοίμωξη, ο αυξημένος ΔΜΣ σχετιζόταν τόσο με μειωμένη αντισωματική απόκριση όσο και με μειωμένο αριθμό Β-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία βοηθούν στο να δημιουργηθούν τα αντισώματα ενάντια στον SARS-CoV-2».

Καμία επίδραση στην απόκριση στον εμβολιασμό

Αντιθέτως, ο αυξημένος ΔΜΣ δεν είχε επίδραση στην αντισωματική απόκριση στον εμβολιασμό ενάντια στην COVID-19, όπως έδειξαν μετρήσεις περί τους έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης και ανάγκη για εμβόλιο

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ Κίρστι Σορτ ανέφερε ότι τα νέα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη χάραξη πολιτικών υγείας. «Αν η λοίμωξη με τον πανδημικό κορωνοϊό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης καθώς και με ανεπαρκή ανοσολογική απόκριση για τα υπέρβαρα άτομα, τότε αυτή η ομάδα έχει πιθανώς αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης» υπογράμμισε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε ότι «όλα αυτά δείχνουν πως είναι σημαντικότερο από ποτέ τα υπέρβαρα άτομα να εμβολιαστούν».

Απαιτούνται εξατομικευμένες συστάσεις στα υπέρβαρα άτομα

Σύμφωνα με τη δρα Σορτ, είναι σημαντικό να γίνονται πιο εξατομικευμένες συστάσεις στα υπέρβαρα άτομα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της COVID-19 όσο και των μελλοντικών πανδημιών που θα εμφανιστούν. «Τέλος τα δεδομένα μας δίνουν επιπλέον ώθηση προς την κατεύθυνση της αύξησης των εμβολιασμών για τον SARS-CoV-2 στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό ατόμων που είναι υπέρβαρα και τα οποία βασίζονται, ελλείψει εμβολίων, στην ανοσία που παράγεται μετά από λοίμωξη με τον ιό».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024