Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες

Η «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη ΝΔ» ξεκαθαρίζει ο Σπυρόπουλος

Ο σχηματισμός της «Νέας Αριστεράς» δεν αλλάζει την στάση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις συνεργασίες: στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πως αυτές πρέπει να γίνουν πρώτα σε κοινωνικό επίπεδο, δείχνοντας την Βουλή ως πεδίο δράσης για όποιον διατείνεται πως είναι προοδευτικός.

Στην πράξη, αυτή η επιλογή, η οποία έχει περιγραφεί και σε ανώτατο επίπεδο από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, αφήνει πεδίο θεσμικής συνεννόησης στην Βουλή, χωρίς «συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες».

«Εμείς επιχειρούμε να διαμορφώσουμε ευρύτερες συμμαχίες στην κοινωνία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών», ανέφερε σε σχετική ερώτηση (ΑΝΤ1) ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρχει μια «αξιόμαχη αντιπολίτευση» απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή. «Εμείς ποτέ δεν έχουμε κλείσει τις πόρτες. Επιζητούμε συνεργασίες, αλλά στη βάση πολιτικών θέσεων», ήταν η σχετική απάντηση και του Θανάση Γλαβίνα.

«Υπάρχουν πολλά πολιτικά διακυβεύματα για να βρούμε κοινούς τόπους και να προχωρήσουμε. Αυτό όμως έχει κάποιες προϋποθέσεις», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα σε όσους «έχουν προσβάλει την παράταξη» και μπορεί να συνταχθεί «με όποιον βρίσκει κοινές αξίες και κοινούς πολιτικούς τόπους, για να προχωρήσει μαζί μας. Αυτό κάναμε στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα με τον κ. Δούκα», επεσήμανε. Τα σενάρια της δυνητικής επαφής με τη «Νέα Αριστερά», άλλωστε, εκπορεύονται ακριβώς από το γεγονός πως σ’ αυτήν δεν συμμετέχουν πρόσωπα που στο παρελθόν έχουν ασκήσει εκτός πολιτικών ορίων κριτική στο ΠΑΣΟΚ ή υφολογικά θεωρούνται μη συμβατή με το πολιτικό προφίλ του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές είναι κομβικό σημείο, καθώς αν επαληθευτούν τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων θα είναι η πρώτη φορά από το 2012 που το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην δεύτερη θέση –κι αυτό διατηρώντας την πολιτική του αυτονομία. «Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει σταδιακά και στις περισσότερες μετρήσεις είναι δεύτερο. Τα ποσοστά μας αυξήθηκαν και θα αυξηθούν κι άλλο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Προφανώς, δεν μας είναι αρκετό αυτό. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη ΝΔ», ξεκαθάρισε ο Σπυρόπουλος, θέτοντας χρονικό ορίζοντα της πασοκικής προσπάθειας τις εθνικές εκλογές του 2027.

Η αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, που περιγράφεται κυρίως ως προγραμματική και απευθύνεται τόσο στα μεσαία όσο και στα πιο αδύναμα στρώματα, επιβεβαιώθηκε με την παρουσία των στελεχών και των βουλευτών του κόμματος στην συγκέντρωση των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο. «Είναι μία ψευδο-μεταρρύθμιση, που δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό πραγματικής μεταρρύθμισης προς όφελος των πολιτών (…)  Γλιτώνουν όσοι φοροδιαφεύγουν και λένε “μια χαρά, με το τεκμαρτό θα είμαστε και νόμιμοι”. Και όσοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και αδυνατούν, θα κλείσουν τα βιβλία τους, δεν θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γλαβίνας. Αντ’ αυτού, το ΠΑΣΟΚ προτείνει δέσμη μέτρων που εφαρμόζονται ήδη σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., από την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κίνητρα στην πράξη και την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, έως την άμεση διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΑΔΕ –μέτρα που αναμένεται να περιγραφούν και στην σχετική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Βουλή.

Sports in

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 88-95: Το έκανε 2-2 και… βλέπει Βερολίνο

Ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ επικρατώντας με 95-88, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και θα παίξει την πρόκρισή του στο Final Four στο ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024