Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι από την Αριστοτέλους μέχρι τη Βομβάη αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας

Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι από την Αριστοτέλους μέχρι τη Βομβάη αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας

Μια νέα ανάλυση δείχνει πώς πόλεις ακόμα και στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν αν όχι να βυθιστούν εντελώς εφόσον συνεχιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας.

Τη στιγμή που παγκόσμιοι ηγέτες και αντιπρόσωποι πολλών χωρών συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα μια νέα ανάλυση δείχνει πώς πόλεις που φιλοξένησαν προηγούμενες συνόδους κορυφής αλλά και μνημεία και πλατείες ακόμα και στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν – αν όχι να βυθιστούν εντελώς – από την άνοδο στης στάθμης των ωκεανών.

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των παράκτιων πόλεων της Γης»

Η αύξηση της ρύπανσης που έχει προκαλέσει την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει ήδη στην ένταση της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων με  σοβαρές ξηρασίες, θανατηφόρες πλημμύρες και ταχεία τήξη των παγετώνων και των πάγων σε όλο τον κόσμο.

Πώς θα είναι ο Πειραιάς

Πώς θα είναι η πλατεία Αριστοτέλους

Μάλιστα οι επιστήμονες όπως αναφέρει το CNN εκτιμούν ότι η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Μία πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε τροχιά αύξησης των θερμοκρασιών έως και 2,9 βαθμούς.

Πώς θα είναι το παλάτι του Μπάκιγχαμ

Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, απεικονίζει μία ανάλυση της Climate Central, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας έρευνας για το κλίμα, που δείχνει τι θα συμβεί σε πόλεις που φιλοξένησαν συνόδους για το κλίμα, αλλά και σε διάσημα μνημεία και πλατείες ανά τον κόσμο, εάν οι χώρες αποτύχουν να σταματήσουν την κατακόρυφη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πώς θα είναι το Ντουμπάι

Η ομάδα χρησιμοποίησε προβλέψεις ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε συνδυασμό με τα τοπικά υψόμετρα με βάση τα μοντέλα του Climate Central και τα ευρήματα παρουσιάζουν συναρπαστικές εικόνες που δείχνουν την έντονη αντίθεση μεταξύ του κόσμου όπως τον ξέρουμε και του μέλλοντος της παλίρροιας, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των παράκτιων πόλεων της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος του Climate Central.

Πώς θα είναι η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν αναφέρει ότι ο πλανήτης είναι περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα και είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς τα επόμενα χρόνια – ένα κρίσιμο όριο πέρα από το οποίο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.

Το 2015, στην COP21 στο Παρίσι, περισσότερες από 190 χώρες ενέκριναν τη Συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς.

Πώς θα είναι η Σεβίλλη

Η τρέχουσα πορεία του πλανήτη που μπορεί να φτάσει έως και τους 2,9 βαθμούς, θα μπορούσε να είναι μη βιώσιμη για τις παράκτιες κοινότητες, τις χώρες με χαμηλό υψόμετρο και τα μικρά νησιωτικά κράτη σε όλο τον κόσμο.

Πώς θα είναι το Ρίο Ντε Τζανέιρο

«Η επιβίωση αυτών των περιοχών και της κληρονομιάς τους θα εξαρτηθεί από το αν οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες στη βιομηχανία μπορούν να συμφωνήσουν να μειώσουν τη ρύπανση από τον άνθρακα αρκετά απότομα και αρκετά γρήγορα, ώστε να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Στράους.

Πώς θα είναι η Βομβάη

Το 2023 έχει ήδη οριστεί να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Κάθε μήνας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο σημείωσε νέα παγκόσμια μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας με μεγάλη διαφορά, ενώ οι θερμοκρασίες των ωκεανών σημείωσαν επίσης ρεκόρ.

Πώς θα είναι η Χάγη

Αυτές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο προκαλούν το λιώσιμο των παγετώνων και των στρώσεων πάγου με ανησυχητικούς ρυθμούς, γεγονός που προσθέτει σημαντική ποσότητα νερού στους ωκεανούς της Γης. Ακόμη και η Ανταρκτική, η πιο απομονωμένη ήπειρος του πλανήτη, βλέπει πρωτοφανή φαινόμενα τήξης.

Πώς θα είναι η Καζαμπλάνκα

Το λιώσιμο ορισμένων μεγάλων παγετώνων είναι πλέον δυνητικά αναπόφευκτο και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς θα είναι το Κέιπ Τάουν

Περίπου 385 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές που τελικά θα πλημμυρίσουν από ωκεάνιο νερό κατά την παλίρροια, ακόμη και αν η ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με το Climate Central.

Πώς θα είναι η Ντάκα

Δυνητικός κίνδυνος για 800 εκατομμύρια ανθρώπους

Αν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τις εκτάσεις που κατοικούνται σήμερα από 510 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά αν ο πλανήτης ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, η γραμμή της παλίρροιας θα μπορούσε να εισχωρήσει πάνω από περιοχές όπου ζουν περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πώς θα είναι η Αβάνα

Πώς θα είναι η Λίμα

Αλλά ενώ αυτά τα σενάρια μπορεί να απέχουν αιώνες, οι επιστήμονες επιμένουν ότι με κάθε εκατοστό ανόδου στον βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή.

Πώς θα είναι η Αγία Πετρούπολη

Στην COP28, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν πώς να μειώσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα για να αποτρέψουν την αυξανόμενη πιθανότητα ενός υποβρύχιου μέλλοντος.

Πώς θα είναι η Ντόχα

Πώς θα είναι το Λονδίνο

Πώς θα είναι η Κοπεγχάγη

Πώς θα είναι η Ουάσινγκτον

Πώς θα είναι η Γκουαγκζού

Πώς θα είναι το Μαλέ στις Μαλβίδες

Πώς θα είναι το Λάγος

Πώς θα είναι το Αμβούργο

Οι φετινές συνομιλίες για το κλίμα θα είναι επίσης η πρώτη φορά που οι χώρες θα διαπραγματευτούν με μια νέα βαθμολογία που θα δείχνει πόσο σοβαρά απέχουν από τους στόχους τους για το κλίμα – και πώς τα περιθώρια για τη μείωση της ρύπανσης του κλίματος «στενεύουν ραγδαία».

Sports in

Περιστέρι: Στην καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League ο Ράγκλαντ (pic)

Ο Τζο Ράγκλαντ ψηφίστηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League για την αγωνιστική περίοδο 2023/24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024