Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι δουλειά έχει η Κύπρος σε αμερικανικό χάρτη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;

Τι δουλειά έχει η Κύπρος σε αμερικανικό χάρτη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;

Τα συντηρητικά ευρήματα νέας αμερικανικής έρευνας για τα πλοκάμια του αμερικανικού στρατού στον πλανήτη.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μαίνεται αμείωτος, ακόμα και επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, τα τρία πρώτα χρόνια τη κυβέρνησης των Δημοκρατικών, μεταξύ 2021 και 2023, η Ουάσιγκτον διεξήγαγε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε 78 χώρες, ανάμεσά τους και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα στοιχεία παρουσίασε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ, μετά από συλλογή δεδομένων από ομάδα ερευνητών.

Αυτές οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν χερσαίες μάχες σε τουλάχιστον εννέα χώρες και αεροπορικές επιδρομές σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες κατά τα τρία πρώτα χρόνια της Κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αν και ο συνολικός αριθμός των χωρών με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2018-2020 –από 85 χώρες– το αποτύπωμα της αντιτρομοκρατίας παραμένει εντυπωσιακά παρόμοιο με αυτό που ήταν υπό την κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε επίσημα, ασκήσεις με στόχους που περιλαμβάνουν την αντιτρομοκρατία σε 30 χώρες. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει νέες χώρες και αποκλείει άλλες που βρίσκονταν στον προηγούμενο χάρτη.

Αυτή η μείωση, σύμφωνα με τος ερευνητές, υπογραμμίζει τη στροφή του Πενταγώνου να επικεντρωθεί σε άλλες στρατηγικές προτεραιότητες αντί της αντιτρομοκρατίας. Η εκπαίδευση και η βοήθεια ξένων δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε σε 73 και όχι σε 78 χώρες, ελαφρά μειωμένη από τη περίοδο 2018-2020.

Αυτές οι 73 χώρες, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, συμμετείχαν σε προγράμματα υπό την ηγεσία, χρηματοδότηση και καθοδήγηση των ΗΠΑ με σκοπό την εκπαίδευση ή/και τη βοήθεια αυτών των κυβερνήσεων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτά τα προγράμματα διευθύνονταν από το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ή/και άλλους κλάδους της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Σημειώνεται μάλιστα ότι πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση, λένει οι ερευνητές, ιδίως εκείνες που στοχεύουν σε αυτό που αξιωματούχοι και ΜΜΕ των ΗΠΑ προσδιορίζουν ως τη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα, το επίκεντρο της τρέχουσας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, στρατιωτικές βάσεις που έχουν στεγάσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, πωλήσεις όπλων σε ξένες κυβερνήσεις και όλες τις αποστολές ειδικών δυνάμεων και τις επιχειρήσεις της CIA.

Επιπλέον, ο χάρτης δεν εμφανίζει «επιχειρήσεις υποστήριξης στρατιωτικών πληροφοριών» ή «ψυχολογικές επιχειρήσεις», τις οποίες πραγματοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ σε πολλές χώρες, όπως στο Ιράν.

Συνεπώς, το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών είναι πολύ μεγαλύτερο.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024