Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σταύρος Κελέτσης: Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την οστρακοκαλλιέργεια

Σταύρος Κελέτσης: Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την οστρακοκαλλιέργεια

Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 441 μονάδες, νόμιμα αδειοδοτημένες, με δηλούμενη παραγωγή περίπου 18.000 τόνους οστρακοειδή,  αξίας 7 εκατ. ευρώ

Η οστρακοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους και ελπιδοφόρους κλάδους της υδατοκαλλιέργειας στη χώρα μας, η οποία είναι μια εκ των μεγαλύτερων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης από το βήμα της επιστημονικής ημερίδας που διεξήχθη σήμερα στα Μάλγαρα του δήμου Δέλτα.

Βάσει αυτού, η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη του κλάδου και η υλοποίηση της στρατηγικής που έχει διαμορφώσει το Υπουργείο προς αυτήν την κατεύθυνση κρίνεται πολύ σημαντική, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Μιλώντας στην ημερίδα «Βέλτιστες πρακτικές και νέες μέθοδοι ανάπτυξης της Οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα» που διοργάνωσε η Διοίκηση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Κελέτσης επεσήμανε: «Τα πρώτα βήματα έγιναν πολλές δεκαετίες πριν και από τότε σημειώθηκαν τεράστια άλματα στον κλάδο. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 441 μονάδες, νόμιμα αδειοδοτημένες, με δηλούμενη παραγωγή περίπου 18.000 τόνους οστρακοειδή,  αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, ο κλάδος της μυδοκαλλιέργειας, – που είναι αναπτυγμένος κυρίως στις περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη- όπως άλλωστε συνολικά της ιχθυοκαλλιέργειας, είναι έντονα εξωστρεφής, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται εκτός Ελλάδας, στις αγορές κυρίως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας».

Η οστρακοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους και ελπιδοφόρους κλάδους της υδατοκαλλιέργειας στη χώρα μας, η οποία είναι μια εκ των μεγαλύτερων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου

Τα προβλήματα

Ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε πως «ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που έχουν σωρευτεί με τα χρόνια και αφορούν κυρίως το θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θεσμοθέτησης ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) έχει καθυστερήσει σημαντικά και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης για το οποίο πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».

Ωστόσο, το δυναμικό ανάπτυξης είναι υψηλό και οι υδατοκαλλιέργειες θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να συμβάλουν σημαντικά στον εφοδιασμό με τρόφιμα και την επισιτιστική ασφάλεια (food security and food safety), παρέχοντας βιώσιμα και ποιοτικά τρόφιμα με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη θα πρέπει σήμερα να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της νέας στρατηγικής της ΕΕ.

Η παράδοση, η τεχνογνωσία που διαθέτουμε, το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στρατηγική που έχουμε χαράξει, η οποία υπηρετεί τον ευρύτερο στόχο, δημιουργούν όλα τα εχέγγυα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Θα υπάρξουν πάρα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι ευθύνη δική μας να μην τα χάσουμε και ευθύνη δική σας να τα αξιοποιήσετε. Για αυτό απαιτείται συνεργασία του υπουργείου με τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες.

Οι επενδύσεις

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν μέσω προσκλήσεων που προκηρυχθούν δυνατότητες για ένταξη επενδύσεων για την ενίσχυση του κλάδου. Οι κατευθύνσεις ανάπτυξης στη νέα προγραμματική περίοδο θα εστιάσουν μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό / μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων, στη βελτίωση της παρουσίασης του τελικού προϊόντος ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η προβολή των προϊόντων οστρακοκαλλιέργειας, και εντός της Ελλάδας, καθώς η κατανάλωση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και περιορίζεται σε παραδοσιακές αγορές (Βορ. Ελλάδα), λόγω επιφυλακτικότητας των καταναλωτών και άγνοιας παρασκευής των προϊόντων αυτών».

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024