Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Μαρινάκης: «Αναγκαιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός»

Γιώργος Μαρινάκης: «Αναγκαιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός»

Στο cityhub των ΝΕΩΝ μίλησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης μίλησε στο cityhubγια τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα προβλήματα των ΔΕΥΑ και τις αρμοδιότητες των Δήμων.

Πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην περίοδο της πανδημίας , αποδείχτηκε ότι είναι μια αναγκαιότητα. Είναι λοιπόν, διαρκής η προσπάθεια όλων των Δήμων να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και να τις αξιοποιήσουν για να προσφέρουν άμεσες υπηρεσίες στους πολίτες.  Έτσι με την ψηφιακή προσαρμογή τους οι Δήμοι ενημερώνουν ακόμη και διαβουλεύονται με τους πολίτες σε θέματα προγραμματισμού και υλοποίησης έργων και τους παρέχουν τη δυνατότητα με σύγχρονα εργαλεία να λαμβάνουν πιστοποιητικά, άδειες, κάρτες στάθμευσης κ.α από μακριά, να παρακολουθούν ψηφιακά ακόμα και περιβαλλοντολογικούς παραμέτρους.

Ως έμπειρος αυτοδιοικητικός θεωρείτε ότι οι πολίτες συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις;

Είναι λογικό ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες απευθύνονται και αξιοποιούνται περισσότερο από τους εξοικειωμένους και αυτοί είναι οι νέοι, αλλά και οι επαγγελματικές ομάδες ,προφανώς όμως είναι απαραίτητη και η ενημέρωση των πολιτών αλλά και η εκπαίδευση τόσο των υπαλλήλων μας.

Είναι αναστρέψιμη η οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ;

Ως πρόεδρος των ΕΔΕΥΑ πείτε μας πως μπορεί να αναστραφεί η οικονομική δυσχέρεια κάποιων επιχειρήσεων; 

Η οικονομική δυσχέρεια των Δ.Ε.Υ.Α. οφείλεται κυρίως στην αναγκαστική επέκτασή τους ώστε να καλύπτουν και να υπηρετούν την αχαρτογράφητη ενδοχώρα τους χωρίς η Πολιτεία, ως όφειλε, να τους μεταβιβάσει τους αναγκαίους πόρους και στο ενεργειακό κόστος που εκτινάχθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε σφόδρα τις Δ.Ε.Υ.Α. από το 2021 μέχρι σήμερα. Οι Δ.Ε.Υ.Α. παρότι είναι επιχειρήσεις ενεργειακής έντασης δεν επιδοτήθηκαν από την Πολιτεία ανάλογα με τηνυπέρμετρη επιβάρυνσή τους, αλλά μόνο με τις οριζόντιες επιδοτήσεις που ήταν ανεπαρκέστατες. Παρότι η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζήτησε από την Πολιτεία την οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και την χρηματοδότηση δράσεων παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια, μέχρι στιγμής τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όπως η έλλειψη χώρου στο δίκτυο, ενώ δεν υπάρχουν και οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Έως ότου λοιπόν να αποκτήσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. ενεργειακή αυτάρκεια, θα πρέπει η ΔΕΗ να δώσει στις ΔΕΥΑ ειδικό τιμολόγιο, προσαρμοσμένο στο ενεργειακό τους προφίλ.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να συναινέσει στην ανάθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών των καταναλωτών προς τις Δ.Ε.Υ.Α. από τις Δ.Ο.Υ., διαδικασία που θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. που προφανώς θα πρέπει να προσαρμόσουν στις τιμολογιακές τιμές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι Δήμοι χρειάζονται νέες αρμοδιότητες;

Είναι απαίτηση των καιρών η προσαρμογή της Τ.Α. στο ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να είναι η Τ.Α. ο απόλυτος ρυθμιστής όλων των τοπικών υποθέσεων. Αυτό απαιτεί επαρκή στελέχωση και πόρους όπως επιτάσσει και το άρθρο 102 του Συντάγματος. Δυστυχώς όμως η εμπειρία μας είναι αρνητική, αφού το κράτος κατά καιρούς μας μεταφέρει αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Σημειώνω ότι το τέλος διαμονής στην Ελλάδα εισπράττεται από το Κράτος, ενώ οι δημότες μας είναι εκείνοι που πιέζονται από το φαινόμενο του υπερτουρισμού και με αυτό το έσοδο θα μπορούσε η Τ.Α. να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό και λειτουργικό κόστος.

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024