Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στάνλεϊ Τζόνσον: «Ήρθε ο καιρός να υπάρξει συμφωνία προκειμένου τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα»

Στάνλεϊ Τζόνσον: «Ήρθε ο καιρός να υπάρξει συμφωνία προκειμένου τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα»

«Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε εδώ στη Βρετανία ένα ολόγραμμα των Γλυπτών και να τα επιστρέψουμε πίσω», επισημαίνει ο πατέρας του πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

O Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του, αποδίδοντας την ακύρωση σε δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού για όσα ο ίδιος είχε πει στο BBC μία ημέρα πριν για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ, και  πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας. Πρόταση που απέρριψε όμως η ελληνική πλευρά, αφού θεώρησε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μίλησε στο LIVE NEWS για την απόφαση του νυν πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να μην συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε ότι έχει έρθει ο καιρός «τα υπέροχα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα».

«Τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν»

«Λυπάμαι πραγματικά που ο πρωθυπουργός δεν ήταν δυνατόν να δει τον κ. Μητσοτάκη χτες. Θα ήταν μία μεγάλη βοήθεια να έχουμε μία εικόνα για το τι έχει ειπωθεί σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, γιατί μας υποχρεώνει η UNESCO. Πιστεύω έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει μία συμφωνία προκειμένου αυτά τα υπέροχα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι μία ακρότητα το να υπάρχει αυτή η διαφορά τόσα χρόνια με το Λονδίνο», είπε αρχικά.

«Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε στη Βρετανία ένα ολόγραμμα των Γλυπτών και να τα επιστρέψουμε πίσω»

Και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι στην Αθήνα τόσα χρόνια και έχω γίνει δέκτης της φιλίας αυτής. Νομίζω πως είναι ένα εύκολο πρόβλημα που μπορεί να λυθεί. Έχει έρθει ο καιρός να πούμε εάν θα ήταν σωστό ή λάθος να στείλουμε πίσω τα Γλυπτά. Σήμερα η Αθήνα έχει ένα υπέροχο μουσείο και είναι ξεκάθαρο για εμένα πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο».

Όπως επισήμανε ο κ. Τζόνσον, θα μπορούσε μέσω της τεχνολογίας να υπάρξει μια λύση.

«Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε εδώ στη Βρετανία ένα ολόγραμμα των Γλυπτών και να τα επιστρέψουμε πίσω. Θα ήταν και μία υπέροχη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλεια να πούμε πως ‘’οκ, φύγαμε από την ΕΕ’’ αλλά μια συμφωνία με την ‘’καρδιά ‘’ της Ευρώπης θα ήταν μία φανταστικά συμβολική κίνηση. Δεν θα ήταν απλώς πως επιστρέφουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα αλλά στην ‘’καρδιά της Ευρώπης’’», κατέληξε.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024