Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Με ανησυχεί τρομερά η άνοδος της Ακροδεξιάς»

«Με ανησυχεί τρομερά η άνοδος της Ακροδεξιάς»

«Στις ευρωεκλογές θα ξεκαθαρίσουμε ότι η πολιτική μας οικογένεια έχει τις απαντήσεις για τις πιεστικές ανάγκες των ανθρώπων, κυρίως για την κρίση στέγασης και το κόστος ζωής», λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η κανονικοποίησή της από τους συντηρητικούς με ανησυχούν τρομερά», δηλώνει η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συνέντευξή της με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Όμως η ισπανίδα ευρωβουλευτής εμφανίζεται αισιόδοξη για τα αποτελέσματα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, λέγοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συντηρητικές και σοσιαλιστικές οικογένειες βρίσκονται κοντά. «Πηγαίνουμε σε αυτές τις εκλογές με τη φιλοδοξία να έρθουμε πρώτοι, και ως η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεκδικήσουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον κύριο υποψήφιό μας», δηλώνει.

Άλλωστε, οι συζητήσεις σε άτυπο επίπεδο για το ποιος θα είναι ο spitzenkandidat των Σοσιαλιστών ξεκίνησαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στη Μάλαγα, με τις επίσημες συζητήσεις να αναμένονται στο επόμενο συνέδριό του στις αρχές του 2024.

Μετά την παραίτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία, όπου το σοσιαλιστικό κόμμα PS βλέπει τη δύναμή του να μειώνεται, με ποιους τρόπους αναμένετε ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στο σύνολό τους;

Ο Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε για να προστατεύσει την ακεραιότητα του γραφείου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, παρόλο που δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Σέβομαι αυτή την απόφαση. Τώρα η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της.

Οι ψηφοφόροι θα σχηματίσουν τη γνώμη τους και η φωνή τους θα ακουστεί στις εκλογές. Είμαι βέβαιη ότι το πορτογαλικό σοσιαλιστικό κόμμα θα λάβει ισχυρή εντολή από τον λαό να σχηματίσει και πάλι την επόμενη κυβέρνηση.

Στη χώρα σας ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέκτησε την εξουσία, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις και επικρίσεις εντός της χώρας, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έθεσε θέμα για το πώς εφαρμόζεται το κράτος δικαίου στην Ισπανία. Ποιες θα είναι οι εξελίξεις αν η αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Σάντσεθ καταλήξει να βλάψει τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά;

Είναι καλά τα νέα για τους πολίτες στην Ισπανία και την Ευρώπη το ότι η Ισπανία έχει και πάλι μια προοδευτική κυβέρνηση. Η Ισπανία έχει ισχυρό ιστορικό όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Ο νόμος περί αμνηστίας, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τα οκτώ εκ των έντεκα κομμάτων στην ισπανική Βουλή, δεν είναι μόνο σύμφωνος με το Σύνταγμα αλλά είναι επιπλέον καθοριστικός για τον διάλογο και τη συνοχή στη χώρα.

Η άρνηση των συντηρητικών Partito Popular (PP) και του ακροδεξιού κόμματος Vox να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών, που έγιναν στις 23 Ιουλίου, είναι η πραγματική απειλή για τη δημοκρατία.

Αλλά δεν θα τους αφήσουμε να ξεφύγουν. Το ότι ο Πέδρο Σάντσεθ μπόρεσε να απωθήσει την επικίνδυνη συμμαχία μεταξύ του συντηρητικού PP και του ακροδεξιού κόμματος Vox στις τελευταίες εκλογές, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές το εκλαμβάνουν ως ενθάρρυνση ότι μπορούμε να απωθήσουμε αντιδραστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

Να πάμε και στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη; Είστε σίγουρη ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στο γενικό καλό των S&D στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώην συνάδελφος και καλός φίλος και είμαι βέβαιη ότι θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές εκλογές. Τους τελευταίους μήνες έχουμε ήδη δει τους καρπούς της δουλειάς του στα υψηλότερα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις, όπου το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πλέον ως η δεύτερη δύναμη της ελληνικής πολιτικής.

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, βρέθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Από ό,τι γνωρίζουμε, ζήτησε να έχει μια συνάντηση μαζί σας, κάτι που δεν συνέβη. Γιατί αποφύγατε ή αρνηθήκατε να τον συναντήσετε;

Για λόγους ημερήσιας διάταξης δυστυχώς δεν ήταν δυνατή αυτή τη φορά μια συνάντηση.

Η εθνικιστική Ακροδεξιά βρίσκεται στην εξουσία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, σε ορισμένες άλλες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κερδίζει ψηφοφόρους. Δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ίδιες τάσεις και για τα δεξιά κόμματα, ενώ τα σοσιαλιστικά κόμματα έχουν δει εκλογικές ήττες σε πολλές χώρες τους τελευταίους μήνες. Θεωρείτε ότι το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα γέρνει προς τα δεξιά;

Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνουν ότι οι συντηρητικές και σοσιαλιστικές οικογένειες βρίσκονται κοντά. Πηγαίνουμε σε αυτές τις εκλογές με τη φιλοδοξία να έρθουμε πρώτοι, και ως η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεκδικήσουμε το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον κύριο υποψήφιό μας. Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η κανονικοποίησή της από τους συντηρητικούς με ανησυχούν τρομερά. Τώρα έχουμε μια σειρά από κυβερνήσεις όπου η Ακροδεξιά είτε υποστηρίζει συντηρητικές κυβερνήσεις όπως στη Σουηδία είτε συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού όπως στη Φινλανδία. Αυτό αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας. Η Ακροδεξιά στρέφεται κατά της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Και οι συντηρητικοί γίνονται συνεργοί τους. Το σοσιαλιστικό κόμμα στην Ισπανία έδειξε ότι είναι δυνατό να απωθήσουμε τα δεξιά κόμματα και αυτό είναι που θα κάνουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Βλέπουμε και στην Ολλανδία άνοδο της Ακροδεξιάς. Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα;

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ολλανδία είναι πολύ ανησυχητική. Είμαστε περήφανοι για την εκστρατεία του PvdA-Groenlinks με επικεφαλής τον Φρανς Τίμερμανς και το ισχυρό του μήνυμα για ισότητα, συμπερίληψη και διαφορετικότητα. Ελαβε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην αντιδημοκρατική πολιτική του μίσους, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας του κ. Βίλντερς. Μαζί με τους ολλανδούς συντρόφους μας θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δυνατοί ενάντια στην πολιτική του μίσους και του διχασμού που προέρχεται από την Ακροδεξιά. Στις ευρωεκλογές θα ξεκαθαρίσουμε ότι η πολιτική μας οικογένεια έχει τις απαντήσεις για τις πιεστικές ανάγκες των ανθρώπων, κυρίως για την κρίση στέγασης και το κόστος ζωής. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιστρέψουμε με ισχυρή εντολή. Γιατί οι ακροδεξιοί λαϊκιστές έχουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για τα πάντα, αλλά όχι για λύσεις.

Premium εκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

inSports

H «θρυλική περιοδεία» συνεχίζεται: Τρέλα και στην Χίο για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Μοναδικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απαθανατίζονται δίπλα στα τρόπαια του Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024