Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πόλεμο ως το 2030 βλέπει ο σλοβάκος πρωθυπουργός και προτείνει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ουκρανία: Πόλεμο ως το 2030 βλέπει ο σλοβάκος πρωθυπουργός και προτείνει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είχε υποσχεθεί να τερματίσει τα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο και ήδη ακύρωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 40,3 εκατ. ευρώ προορισμένο για την Ουκρανία.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο (αριστερά, στη φωτογραφία από vlada.cz, επάνω, με τον τσέχο ομόλογό του) πρότεινε χθες Παρασκευή ν’ αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος, όπως το βλέπει, «μπορεί να διαρκέσει ως το 2030».

Ο κ. Φίτσο, λαϊκιστής κεντροαριστερός πολιτικός, επέστρεψε στο αξίωμα του πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, έπειτα από προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από αντεγκλήσεις και καταγγελίες για παραπληροφόρηση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Να μην καθίσουμε στο τραπέζι «σε δέκα χρόνια  με επιπλέον 500 ή 600.000 νεκρούς»

Υποσχέθηκε ιδίως κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να βάλει τέλος στα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο που καταρτίστηκαν από προηγούμενες σλοβάκικες κυβερνήσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα μπορούσε κάλλιστα να διαρκέσει ως το 2029 ή το 2030», δήλωσε στον Τύπο στην Πράγα έπειτα από συνάντηση με τον τσέχο ομόλογό του Πετρ Φιάλα.

«Θα ήταν καλύτερο να έχουμε δέκα χρόνια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός μάλλον, παρά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε δέκα χρόνια με επιπλέον 500 ή 600.000 νεκρούς», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Φίτσο –ορισμένοι υπουργοί του ανήκουν στην άκρα δεξιά – ήδη ακύρωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 40,3 εκατ. ευρώ προορισμένο για την Ουκρανία, που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης και του NATO, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία έχουν ιστορικούς δεσμούς και ισχυρή συμμαχική σχέση, ήταν άλλωστε μια χώρα ως την αναίμακτη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.

«Δεν θα καταδικάσουμε κανέναν»

Τα δυο κράτη, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ουκρανούς πρόσφυγες, διχάζονται για το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, με την Πράγα να τάσσεται υπέρ και την Μπρατισλάβα κατά.

«Είμαι πεπεισμένος πως έχει νόημα, καθώς η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια στον θαρραλέο αγώνα της», είπε από τη δική του πλευρά ο κ. Φιάλα.

Ο κ. Φίτσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει σκοπό να εμποδίσει καμιά άλλη χώρα να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Αν η Δημοκρατία της Τσεχίας ή οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο ή στην Ευρώπη αποφασίσει να χορηγήσει βοήθεια στην Ουκρανία, δεν θα καταδικάσουμε κανέναν», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

inSports

Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο οι ευρωκούπες του Ολυμπιακού

Μετά την Κρήτη, ακολουθούν άλλοι σταθμοί στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024