Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Φορτούνης: Είναι αυτή, η σεζόν της καριέρας του;

Κώστας Φορτούνης: Είναι αυτή, η σεζόν της καριέρας του;

Φέτος, όχι μόνο οι αριθμοί αλλά και η... ατμόσφαιρα «φωνάζουν» ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού μπορεί να φτάσει στις ψηλότερες κορυφές που έφτασε ποτέ. Και μαζί του ασφαλώς, όλη η ομάδα

Η τελευταία εικόνα; Αυτή της αποθέωσης μπροστά στους χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού, βράδυ Κυριακής, στο γήπεδο της Τρίπολης.

Το χειροκρότημα έπειτα από την παράσταση μισής ώρας που εν πολλοίς έβαλε τρεις βαθμούς στις αποσκευές των Ερυθρόλευκων για το ταξίδι της επιστροφής του.

Δύο όμορφα γκολ, μια ακόμη εμφάνιση από εκείνες που ρίχνουν νερό στον μύλο μιας συζήτησης που έχει ανοίξει από το ξεκίνημα της σεζόν. Είμαστε μάρτυρες της καλύτερης αγωνιστικής χρονιάς του Κώστα Φορτούνη;

Οι αριθμοί «κλείνουν» με νόημα το μάτι. Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός έπειτα από 17 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη μετράει ήδη 7 γκολ και 9 ασίστ.

Με τον Μάρκο Σίλβα στον πάγκο, τη σεζόν 2015-16, ο απολογισμός στα μισά του Νοέμβρη ήταν 7 γκολ και 8 ασίστ σε 14 παιχνίδια. Με τον Πέδρο Μαρτίνς τη χρονιά 2018-19 ήταν 6 γκολ και 6 ασίστ σε 16.

Αν δεν είναι η καλύτερη με βάση τους μέσους όρους είναι δεδομένα στην ίδια τροχιά με εκείνες τις σεζόν που ολοκληρώθηκαν με τον Φορτούνη να έχει τη μια 21 γκολ και 17 ασίστ σε 39 ματς (Σίλβα) και 17 γκολ και 16 ασίστ σε 43 (Μαρτίνς). Πεδίο που απλά δεν μπορεί εδώ και μια δεκαετία να φτάσει άλλος κανείς στο ελληνικό ποδόσφαιρο – τελευταίος που το κατάφερε σε φόντο ερυθρόλευκο ο Τσόρι Ντομίνγκεζ το 2014-15 με 18 γκολ και 14 ασίστ.

Εκείνος ξέρει

Προφανώς, όμως, ακόμη είναι νωρίς. Υπάρχει μπροστά ένα γεμάτο εξάμηνο αγωνιστικής δράσης και το παρελθόν του  είναι τέτοιο, που ο πήχης δεδομένα τοποθετείται ψηλά. Στη δική του περίπτωση, το «καλύτερη σεζόν» περνά μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια στο μεγάλο λιμάνι και έχοντας πια στα χέρια του μια σειρά από ιστορικά ρεκόρ του κλαμπ στην εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ο κάτοχος της φανέλας με το «7» ξέρει καλά πως καλύτερος είναι εκείνος που στο φινάλε συναντιέται με τίτλους.

Είναι η ευθύνη αυτή για κάθε «ηγέτη». Να οδηγήσει την ομάδα του στον προορισμό της. Να εμπνεύσει. Να υποστηρίξει. Να βγει μπροστά. Να αναλάβει ευθύνες…

Ηγέτης

Ναι, ηγέτης. Και αυτή είναι μάλλον η πρώτη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη σημερινή εκδοχή του Κώστα Φορτούνη και στις προηγούμενες. Νιώθει την υποχρέωση να καθοδηγήσει το γκρουπ. Τον ρόλο του αρχηγού που δεν είναι μόνο ένα περιβραχιόνιο στο μπράτσο αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα σε ομάδες αυτού του επιπέδου.

Φυσικά και έχουν σημασία οι αριθμοί και η προσωπική στατιστική.

Πριν από όλα όμως αποτελεί ζητούμενο η ίδια η επιρροή. Ο τρόπος που σε νιώθουν τα αποδυτήρια, οι συμπαίκτες, οι αντίπαλοι, το ίδιο το κοινό. Ο Κώστας Φορτούνης λοιπόν στη version 2023-24 αυτή την επιρροή ως εδώ την επιβάλλει στο μάξιμουμ. Πώς; Απολαμβάνοντας το ίδιο το παιχνίδι.

«Να με δει ο Σπύρος»

Δεν είναι απλό έπειτα από δύο μεγάλους τραυματισμούς (μια ρήξη χιαστού σε κάθε γόνατο το καλοκαίρι του 2019 και το καλοκαίρι του 2021). Δούλεψε πολύ. Οχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά.

Πέρασε από μεγάλες δοκιμασίες. Βρέθηκε το καλοκαίρι του 2022 στην πόρτα της εξόδου έπειτα από την προσωπική απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς που τον απέκλεισε από την προετοιμασία. Δεν το έβαλε κάτω. Δημιούργησε ένα επιπλέον κίνητρο στον εαυτό του.

Οχι να πάρει κάποια ρεβάνς, αλλά για να ξαναβρεί το χαμόγελό του. Λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο τραυματισμό του, Ιούλιο του 2021 ήρθε η γέννηση του γιου του. Ο έλληνας άσος τότε βάλθηκε να επιστρέψει δριμύτερος για χάρη του.

«Να με δει ο Σπύρος να παίζω» επαναλάμβανε στο περιβάλλον του.

Η αποχώρηση

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει κάποιος να τοποθετήσει και την απόφασή του να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα. Δεν τον υπολόγιζε ο Γκουστάβο Πογέτ. Τη μια φορά που τον κάλεσε, πέρσι την άνοιξη, τον άφησε στο βάθος των επιλογών λες και δεν είχε ο Φορτούνης τις περισσότερες διεθνείς συμμετοχές από κάθε άλλον εν ενεργεία διεθνή.

Τις επόμενες τον άφησε έξω και από τα προσκλητήρια.

Δεν δημοσιοποίησε ποτέ τις σκέψεις του, δεν το έκανε άλλωστε άλλες και άλλες φορές. Τον στεναχώρησε όμως αυτή η ιστορία. Και αποφάσισε να την αφήσει στην άκρη. Να αφιερωθεί στον Ολυμπιακό. Να δώσει το 101% για την ομάδα του.

«Για μένα το κεφάλαιο έχει κλείσει. Από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να σταματήσω, δεν έχει να κάνει με το αν αλλάξουν τα πράγματα, εάν κληθώ δεν θα είμαι διαθέσιμος. Είναι συνειδητοποιημένη απόφαση, μίλησα με την οικογένειά μου» σχολίασε την Κυριακή. Και ως εκεί…

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024