Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαμποτέρ στο δίκτυο των σιδηροδρόμων

Σαμποτέρ στο δίκτυο των σιδηροδρόμων

Το άγνωστο οπτικό υλικό από επιδρομές, κλοπές και δολιοφθορές σε σταθμούς της Αττικής και οι κίνδυνοι για το επιβατικό κοινό

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις διαδοχικές δολιοφθορές και κλοπές στο δίκτυο του ΟΣΕ που προκαλούν τεράστιες ζημιές και εγκυμονούν νέους κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Ολα αυτά, μόλις εννέα μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών με τα δεκάδες θύματα που, μεταξύ άλλων, αποδίδεται και στη μη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στο οπτικό υλικό των επιδρομών στο δίκτυο που έχει απασχολήσει εκτός από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ φαίνονται δύο τουλάχιστον δράστες να κόβουν καλώδια από το δίκτυο του Προαστιακού. Ακολούθως, εμφανίζονται να επιχειρούν να εξαφανιστούν με τα «λάφυρά» τους και ενώ έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές δεκάδων χιλιάδων ευρώ στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οπως επισημαίνουν στελέχη των Αρχών ασφαλείας, ύστερα από περίοδο μικρής συγκράτησης των δολιοφθορέων – κυρίως το περασμένο καλοκαίρι – ο κίνδυνος από τις ενέργειές τους επιστρέφει, καθώς οι επιτήδειοι φέρονται να έχουν πιάσει ξανά… δουλειά. Αλλωστε, η προ ημερών «επιδρομή» στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της επανόδου των συμμοριών αυτών, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης από τις Αχαρνές μέχρι την Τιθορέα.

Τα τεκμήρια

Τα οπτικά τεκμήρια που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» προέρχονται από το κύκλωμα καμερών ασφαλείας στους σταθμούς του Προαστιακού σε Μεταμόρφωση και Νερατζιώτισσα και σε αυτά αποτυπώνονται οι επιδρομές αγνώστων μεταξύ 6 και 11 Μαΐου.

Ειδικότερα, το πρώτο κρούσμα έλαβε χώρα τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 05.00, μέσα στον σταθμό της Νερατζιώτισσας, με το κόψιμο των καλωδίων της τηλεδιοίκησης να επηρεάζει άμεσα τα κυκλώματα ασφαλείας που ελέγχουν την κίνηση των τρένων και στις δύο γραμμές (101 και 102).

Παρόμοια επιδρομή σημειώθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 11.47, όταν και πάλι οι εικονιζόμενοι άγνωστοι έκοψαν καλώδια της τηλεδιοίκησης, αυτή τη φορά μέσα στον σταθμό της Μεταμόρφωσης, επηρεάζοντας την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών.

Στελέχη του ΟΣΕ επεσήμαιναν ότι οι συγκεκριμένες δολιοφθορές συνέπεσαν χρονικά με την ενίσχυση των δρομολογίων του Προαστιακού, καθώς και με την αύξηση της ταχύτητας των αμαξοστοιχιών. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αφήνουν υπόνοιες ότι ενδεχομένως πίσω από αυτές τις ενέργειες να κρύβεται σχέδιο περαιτέρω απαξίωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Τη διερεύνηση των εν λόγω περιστατικών ανέλαβε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου καθώς και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία και με το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την αναγνώριση των δραστών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι στην προαναφερόμενη επιδρομή στον σταθμό Αχαρνών, στις αρχές Νοεμβρίου, οι μεθοδικοί δράστες φρόντισαν να «τυφλώσουν» τις κάμερες που κατέγραφαν τις κινήσεις τους.

Εν τω μεταξύ, με τα εν λόγω συμβάντα ασχολήθηκε και ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΥΠ, καθώς εκφράστηκαν φόβοι ύπαρξης «σαμποτέρ με αντεθνική δράση». Πρόκειται, πάντως, για ένα ενδεχόμενο που έχει απορριφθεί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, με αναφορές για παράνομες ενέργειες, με ποινική διάσταση.

Από το 2000 δρουν τα κυκλώματα

Σημειώνεται ότι από το 2000 άρχισαν να δρουν στη χώρα μας κυκλώματα – κυρίως συμμορίες Ρομά – που αφαιρούν από το σιδηροδρομικό δίκτυο εναέρια και επίγεια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης, καλώδια μετασχηματιστών της ΔΕΗ, μαντεμένιες σχάρες κ.ο.κ., με τα «λάφυρα» στη συνέχεια να πωλούνται σε χυτήρια ανά την Ελλάδα, κυρίως όμως στη Βουλγαρία, όπου μεταφέρονται με νταλίκες ως σκραπ.

Υπολογίζεται ότι από τις δεκάδες τέτοιες επιδρομές ο ΟΣΕ ζημιώνεται ετησίως με περίπου 10-15 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη μορφή εγκληματικότητας παρουσίασε εκθετική αύξηση από τον Ιούνιο του 2019, οπότε η κλοπή καλωδίων από το σιδηροδρομικό δίκτυο χαρακτηρίστηκε πλημμέλημα. Μάλιστα, μετά την τραγωδία των Τεμπών καταγράφηκαν περίπου 25 δολιοφθορές, εκ των οποίων η μία την πρώτη μέρα που ήταν σε εξέλιξη ο έλεγχος λειτουργίας του νέου συστήματος τηλεδιοίκησης στη Θεσσαλία.

Πάντως, με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση η εν λόγω πράξη επαναχαρακτηρίστηκε κακούργημα, γεγονός που συγκράτησε – πρόσκαιρα – τους σαμποτέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΣΕ, με προϊστάμενο τον Παναγιώτη Τερεζάκη, θα καταθέσει το πλήρες υλικό από αυτές τις δολιοφθορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να γίνει ενδελεχής έρευνα σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο.

Premium Έκδοση Τα Νεα

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024