Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Μαζικές πορείες υπέρ των Παλαιστινίων στην Ευρώπη

Γάζα: Μαζικές πορείες υπέρ των Παλαιστινίων στην Ευρώπη

Χιλιάδες άνθρωποι καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της να ασκήσουν πιέσεις ώστε να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός

Κύμα αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο έχει εγείρει ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, μετά την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Περίπου 21.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στις Βρυξέλλες, σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας που μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην «ευρωπαϊκή πορεία για την Παλαιστίνη», όπως ονομάστηκε, συμμετείχαν πολλοί παράγοντες της βελγικής κοινωνίας των πολιτών.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σημειώνουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Μια νεαρή Βελγίδα φωνάζει συνθήματα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια της μαζικής διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων τις Βρυξέλλες

Μεγάλη πορεία στο Λονδίνο – Συγκρούσεις με ακροδεξιούς

Η μεγάλη συγκέντρωση για την έκφραση της αλληλεγγύης του βρετανικού λαού προς τον παλαιστινιακό, ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα, ανήμερα της Ημέρας Εκεχειρίας. Στην πορεία έλαβαν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η αστυνομία είχε ήδη μεριμνήσει για την ανάπτυξη μεγάλης επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μέλη ακροδεξιών οργανώσεων προγραμμάτιζαν αντιδιαδήλωση και υπήρχαν φόβοι για συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντίπαλών ομάδων.

Αν και έως τώρα έχουν αποφευχθεί οι μεταξύ τους συμπλοκές, επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε ακροδεξιούς διαδηλωτές και την αστυνομία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαμβάνοντας μέρος στη μεγάλη πορεία στο Λονδίνο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων στο κέντρο του Λονδίνου και τον Οκτώβριο. Η διαδήλωση επιτράπηκε από την αστυνομία, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα συλληφθεί οποιοδήποτε πρόσωπο εκδηλώσει υποστήριξη προς την οργάνωση της Χαμάς.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως το Μάντσεστερ και το Εδιμβούργο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία για την Παλαιστίνη», «Σταματήστε την σφαγή στην Γάζα» και καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ.

Δυναμικές πορείες στις ΗΠΑ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις 13 και 14 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη υπέρ των Παλαιστινίων. Πορείες έγιναν σε πολλές γειτονιές, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και να ζητούν τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ.

Αρκετά τετράγωνα της Times Square ήταν γεμάτα με διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν παλαιστινιακές σημαίες.

Διαδηλώτριες στη Νέα Υόρκη φωνάζουν συνθήματα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οι διαδηλωτές ακούστηκαν να φωνάζουν «Από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» που χρησιμοποιεί ένα σύνθημα που ορισμένοι θεωρούν ότι καλεί για ισότητα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, αλλά εβραϊκές οργανώσεις το έχουν καταδικάσει ως αντισημιτικό.

Πορείες υπέρ των Παλαιστινίων, έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στην Ατλάντα, στο Σαν Φρανσίσκο και αλλού.

Διαδηλώσεις και επεισόδια στο Παρίσι

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 13 Οκτωβρίου στο κέντρο του Παρισιού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ, δολοφόνε» και «Μακρόν, συνένοχε».

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσουν τη συγκέντρωση με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια, με τον υπουργό Εσωτερικών να επικαλείται κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας τάξης.

Διαδηλωτές κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων, στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ενότητα και αυτοσυγκράτηση, προτρέποντας τους πολίτες να μη μεταφέρουν στη Γαλλία τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Όσοι συγχέουν το παλαιστινιακό ζήτημα και τη δικαιολόγηση της τρομοκρατίας, διαπράττουν έναν ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό σφάλμα», σημείωσε.

Χιλιάδες στους δρόμους του Άμστερνταμ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Άμστερνταμ στις 15 Οκτωβρίου σε μια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ετοιμάζονταν να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι διαδηλωτές μετέτρεψαν την κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ σε μια θάλασσα από παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν: «Ελεύθερη Παλαιστίνη», «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Σταματήστε την επίθεση στη Γάζα».

Τρία αεροπλάνα πέταξαν πάνω από το κεφάλι τους με μηνύματα: «Αγαπάμε το χούμους, όχι τη Χαμάς», «Φτιάχνουμε φαλάφελ, δεν κάνουμε πόλεμο», «Shalom, Salam» (σημ.: ειρήνη στα εβραϊκά και τα αραβικά, αντίστοιχα).

Πορεία αλληλεγγύης στην Κύπρο

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα πορεία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και συμμετείχαν Άραβες, Αιγύπτιοι, Ιρακινοί αλλά και πολίτες από άλλες αραβικές χώρες που ζουν στην Κύπρο.

Οι διαμαρτυρόμενοι -άντρες, γυναίκες και παιδιά- κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, πανό και φωτογραφίες από τη σκληρή κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του λαού της Παλαιστίνης.

«Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Σταματήστε τη γενοκτονία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν τα πλακάτ, στην πορεία υπέρ της Παλαιστίνης που έγινε στη Λάρνακα της Κύπρου

Στην περιοχή υπήρχαν και αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, έγινε χρήση μη επανδρωμένων μέσων για καλύτερη εποπτεία της πορείας.

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Ελευθερία στην Παλαιστίνη», «η Παλαιστίνη είναι ένας πόνος που θεριεύει στην ψυχή», «η Γάζα έχει γίνει ένας ποταμός γεμάτος αίμα», «τα μάτια φέρνουν δάκρυα και η καρδιά κλαίει για σένα Γάζα» και «οι στεναγμοί σου πλήγωσαν αγαπημένη Γάζα».

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024