Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ετοιμάζονται σύντομα για την επιστροφή στην κανονικότητα τα Ελληνικά ομόλογα

Ετοιμάζονται σύντομα για την επιστροφή στην κανονικότητα τα Ελληνικά ομόλογα

Έτοιμα για την αναβάθμιση τα ελληνικά ομόλογα – Καταλύτης η αξιολόγηση της Fitch

Για την επιστροφή στην κανονικότητα ετοιμάζονται τα ελληνικά ομόλογα σε λίγες ημέρες, με την αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου να αποκτά μεγάλη σημασία, αφού αν αναβαθμίσει την Ελλάδα τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στους δείκτες των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης.

Αποκτά όμως και μια συμβολική σημασία, αφού θα κλείσει και το κεφάλαιο χρεοκοπία επισήμως, βάζοντας και πάλι τους benchmark τίτλους σε δείκτες που καλώς ή κακώς ακολουθούν οι θεσμικοί επενδυτές.

Η αξιολόγηση της αξιολόγησης Fitch για την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προ ημερών σύσταση της JP Morgan στους επενδυτές να ανοίξουν θέσεις long στα ελληνικά ομόλογα, εν όψει της αξιολόγησης της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Υπενθύμισε άλλωστε ότι σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης για τους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων EGB, απαιτείται αξιολόγηση IG (επενδυτικής βαθμίδας) από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε αυτούς.

Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση της αξιολόγησης Fitch για την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη, μετά την βαθμίδα που έδωσε 20 Οκτωβρίου στη χώρα ο S&P.

Αυτή την πτυχή των αναβαθμίσεων έχει θίξει και η Goldman Sachs, η οποία βλέπει την Ελλάδα να κάνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη δυνατότητα λήψης επενδύσεων από κεφάλαια που περιορίζονται από τις αξιολογήσεις.

Βέβαια, για τον πιο συχνά ακολουθούμενο δείκτη αναφοράς κρατικών ομολόγων, τον WGBI, η Ελλάδα χρειάζεται αξιολογήσεις A- από τον S&P και A3 από τη Moody’s, από τους οποίους απέχει ακόμη. Ο δείκτης WGBI περιλαμβάνει επί του παρόντος δύο χώρες της Νότιας Ευρώπης την Ισπανία και την Ιταλία.

Αλλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα από τα μέσα Μαΐου, με την αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει την υπόθεση της αναβάθμισης.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025

Πρόοδος στο χρέος

Με βάση το παραπάνω, αποκτά επίσης μεγάλη αξία η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στο μέτωπο του χρέους.

Ακόμη και ο πιο αυστηρός οίκος με την Ελλάδα, η Moody’s, έχει αναγνωρίσει ότι η χώρα θα εμφανίσει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Έχει υπολογίσει μάλιστα ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022.

Ο αντίλογος

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος τους ύψους του χρέους, όπως μεταφέρουν στον ΟΤ.

Το βάρος του χρέους δηλαδή έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων αποπληρωμής στα δάνεια της Ευρωζώνης και της εκτεταμένης ανακούφισης του χρέους που έχουν δώσει οι πιστωτές της Ευρωζώνης από το 2017.

Έτσι, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως μερίδιο των κρατικών εσόδων είναι χαμηλές και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για μια παρατεταμένη περίοδο, ακόμα και αφότου συνυπολογίσει κανείς την δημοσιονομική επίδραση της πανδημίας και την επιστροφή στις τακτικές εκδόσεις ομολόγων στις αγορές.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα φθάσει φέτος στο 1%

Η βιωσιμότητα στο μέτωπο της εξυπηρέτησης του χρέους βέβαια εξαρτάται και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις, δηλαδή στο κατά πόσο ο προϋπολογισμός μπορεί να μείνει εντός των στόχων.

Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη φθινοπωρινή του εκτίμηση αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα φθάσει φέτος στο 1%, δηλαδή θα ακολουθήσει καλύτερη πορεία σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, που το τοποθετούσε στο 0,4%.

Περαιτέρω βελτίωση θα καταγραφεί τα επόμενα έτη με πρωτογενές πλεόνασμα 2% για το 2024 και το 2025 και σταθεροποίησή του στο 2,2% ως το 2028, ήτοι σε τέτοιο επίπεδο που είναι ικανό να στηρίξει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι εκδόσεις του 2024

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να ομαλοποιηθεί και η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, καθώς παρά τα ακόμη υψηλά αποθέματα ρευστότητας της τάξης των 30 δισ. ευρώ που διαθέτουν τα ελληνικά ταμεία, η Ελλάδα πιθανό να κάνει συχνά εμφανίσεις στις κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DZBank, η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα 15 δισ. ευρώ το 2024, καθώς θα αντιμετωπίσει λήξεις ομολόγων περίπου 9 δισ. ευρώ (συμπ. GLF, EFSF, SMP), αλλά και ένα έλλειμμα προϋπολογισμού περί τα 5 δισ.

Η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων βοήθειας από την κρίση που πέρασε, αναφέρει η DZ Bank.

Αυτά από το ΔΝΤ έχουν ήδη αποπληρωθεί πλήρως, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης νέα πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του GLF μέχρι το τέλος του έτους. Από τα αρχικά 53 δισ. ευρώ, τα 45 δισ. ευρώ εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024