Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Airbnb: Δικαστικός κόλαφος για φοροδιαφυγή – Η πλατφόρμα θα καταβάλει 780 εκατ. ευρώ

Airbnb: Δικαστικός κόλαφος για φοροδιαφυγή – Η πλατφόρμα θα καταβάλει 780 εκατ. ευρώ

Η πλατφόρμα βαχυχρόνιας μίσθωσης κατηγορείται ότι δεν εισέπραξε φόρους από ιδιοκτήτες

Ιταλικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον κολοσσό βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, για φερόμενη φοροδιαφυγή. Η εισαγγελική αρχή υποστήριξε ότι η εταιρεία απέτυχε να εισπράξει φόρους από ιδιοκτήτες που αντιστοιχούν σε συνολικά έσοδα 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από ενοίκια.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών Αirbnb στην Ιταλία καλούνται να πληρώσουν φόρο 21% επί των εσόδων τους. Εκπρόσωπος της Airbnb δήλωσε στο BBC ότι η εταιρεία επικρατεί «έκπληξη και απογοήτευση από την απόφαση που ανακοίνωσε το ιταλικό δικαστήριο».

Η εταιρεία κατηγορείται γιατί δεν εισέπραξε φόρους από ιδιοκτήτες

Ο εκπρόσωπος της Airbnb, Christopher Nutly, δήλωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο.

Ο κ. Nutly πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με τον νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με αυτό το θέμα». Τρία άτομα που κατείχαν διευθυντικούς ρόλους στην Airbnb από το 2017 έως το 2021 ήταν επίσης υπό έρευνα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς του δικαστηρίου του Μιλάνου.

Αντιπαράθεση από το 2022

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατεί το 21% των εσόδων από ενοίκια από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολογία αντιβαίνουν στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε αργότερα ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ιταλικών αρχών. Τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο των φορολογικών πρακτικών μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν φορολογικές έρευνες και κατά του Netflix και της Meta, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Τον περασμένο μήνα, Ιταλοί πολιτικοί δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να καταπολεμήσουν τους ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν φόρους για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb. Το συγκυβερνών κόμμα Forza Italia είπε ότι η χώρα θα προχωρήσει στην εισαγωγή ενός εθνικού κωδικού αναγνώρισης για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.

«Αυτός ο κώδικας θα εστιάζει στα έσοδα όσων νοικιάζουν διαμερίσματα χωρίς να τα δηλώνουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης της Forza Italia και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι. Οι πολιτικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τα δημοσιονομικά έσοδα της Ιταλίας κατά 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024