Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων… άναψαν «φωτιές»

Τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων… άναψαν «φωτιές»

Στα ύψη το θερμόμετρο για τη δημιουργία σταθμού του Μετρό. Παρέμβαση Χάρη Δούκα, τιτίβισμα Άδωνι Γεωργιάδη και… η Ελληνικό Μετρό ΑΕ.

Συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις, «φαιδρότητα» αλλά και μια διευκρίνιση που δεν έπεισε το σκηνικό πέριξ της πλατείας Εξαρχείων με την «έκρηξη» να μεταφέρεται στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και τους Χάρη Δούκα και Άδωνι Γεωργιάδη να σέρνουν τον χορό.

Αφορμή στάθηκε η πρωινή ξαφνική δραστηριότητα των μηχανημάτων του υπουργείου Υποδομών στον περιφραγμένο χώρο που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία σταθμού του Μετρό στα Εξάρχεια και η έναρξη της κοπής (;) περίπου 70 δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων.

Για να «σωθούν τα δέντρα»

Κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν με την αστυνομία να έχει ισχυρή παρουσία. Τα καλέσματα που κυριαρχούσαν στα social media ήταν για να «σωθούν τα δέντρα» που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή.  Σύμφωνα με αναρτήσεις των κατοίκων, στην πλατεία υπάρχουν περίπου 70 δέντρα.

Οι εργασίες των συνεργείων για τα έργα του μετρό ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Ο «πόλεμος» Δούκα – Γεωργιάδη και η Ελληνικό Μετρό ΑΕ

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, (αναλαμβάνει καθήκοντα την 01/01/2024) μετά τις τελευταίες εξελίξεις παρενέβη ζητώντας να σταματήσουν οι κοπές δέντρων στην πλατεία των Εξαρχείων και να «γίνει διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή».

Απευθυνόμενος στην ανάδοχη εταιρεία για την ανάπτυξη του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια ζήτησε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους.

«Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή», υποστήριξε.

Η παρέμβαση του Χάρη Δούκα δεν πέρασε απαρατήρητη με την Ελληνικό Μετρό ΑΕ να δίνει διευκρινίσεις και τον Άδωνι Γεωργιάδη… «μαύρο δάκρυ».

Έτσι λοιπόν μετά και τις αντιδρασεις πολιτών και φορέων η Ελληνικό Μετρό τονίζει ότι «στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της Υφιστάμενης Εργοταξιακής περιφράξεις προκειμένου να μεταφυτευτούν προσωρινά στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων. Εν συνεχεία τα δέντρα αυτά αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, θα μεταφυτευθούν από την Εταιρεία Ανάπλασης Α.Ε. σε χώρους πρασίνου πλησίον της εν λόγω πλατείας σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και της Ανάπλασης Α.Ε».

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία σημειώνει πως «το Μετρό αποτελεί το πιο φιλικό μέσο μεταφοράς για το περιβάλλον σε μεγαλουπόλεις» και «όταν θα λειτουργήσει, θα εξυπηρετούνται 340.000 επιβάτες ημερησίως, 53.000 λιγότερα αυτοκίνητα την ημέρα θα κυκλοφορούν στους δρόμους, 17.000 λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα, 1.216 MWh ενέργειας θα εξοικονομούνται καθημερινά».

Νωρίτερα, ενοχλημένος από την παρέμβαση του Χάρη Δούκα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, την χαρακτήρισε «φαιδρή» και εκτίμησε πως «δεν είναι μακρυά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ».

Αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του νέου δημάρχου της Αθήνας ο υπουργός έγραψε: «Ο @h_doukas έκανε αυτή την φαιδρή ανάρτηση σήμερα….πιστεύω ότι δεν είναι μακρυά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους και εύχομαι να βγω ψεύτης…πάντως το Metro πρέπει να ολοκληρωθεί θα είναι κρίμα να το σταματήσει ο νέος Δήμαρχος».

Ένταση στην πορεία για το Μετρό

Η ημέρα ολοκληρώθηκε όπως άρχισε. Με ένταση.

Κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν φραγμό στην οδό Βαλτετσίου και δεν επέτρεψαν την πορεία να κινηθεί προς την πλατεία Εξαρχείων. ΜΑΤ άρχισαν να απωθούν τους διαδηλωτές με τις ασπίδες τους ενώ έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών.

Η πορεία οπισθοχώρησε και στην Εμμανουήλ Μπενάκη άτομα έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024