Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Live you myth in Exarcheia: Τζατζίκι, ούζο, μουσακάς και... δακρυγόνα

Live you myth in Exarcheia: Τζατζίκι, ούζο, μουσακάς και… δακρυγόνα

Έναν διαφορετικό -μα τόσο συχνό- τρόπο να γνωρίσουν οι ξένοι τουρίστες τον... μύθο τον Εξαρχείων βρήκαν αυτή την φορά τα ΜΑΤ, ρίχνοντας δακρυγόνα κοντά σε μεζεδοπωλεία και χώρους εστίασης.

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα στα Εξάρχεια, την ώρα που μηχανήματα του υπουργείου Υποδομών βρίσκονται στο σημείο και ξεκίνησαν να κόβουν δέντρα, με αφορμή την εκ νέου έναρξη των έργων για τη στάση του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

«Έλαμψαν» τα Εξάρχεια, έκλαιγαν οι τουρίστες. Όχι από συγκίνηση και χαρά. Η λάμψη ήρθε από κρότου λάμψης και τα δάκρυα από δακρυγόνα που πέταξαν οι άνδρες των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν για την κοπή των δέντρων αλλά και για την τοποθέτηση της στάσης στην πλατεία.

Κάπως πρέπει οι τουρίστες να γνωρίσουν τα θρυλικά Εξάρχεια

Σημειώνεται πως συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα για τον ίδιο λόγο.

Συντηρώντας τον μύθο των Εξαρχείων – O εξευγενισμός μιας ολόκληρης συνοικίας

Τα Εξάρχεια είναι από τους πιο γνωστούς δήμους της χώρας που υφίσταται μια «επίθεση επενδύσεων» και εκτεταμένο «εξευγενισμό» της περιοχής.

Ο εξευγενισμός ή gentrification έχει ως αντικείμενο την ανάπλαση και την μετατροπή της περιοχής σε γειτονιά κατάλληλη για τουρίστες και κατοίκους ανώτερης οικονομικής τάξης.

Ήδη, όπως επισημαίνουν κάτοικοι, μέσα από την αύξηση των τιμών, ουσιαστικά αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της γειτονιάς. Οι μόνιμοι κάτοικοι αδυνατώντας να ζήσουν σε μια περιοχή με πολύ ακριβά ενοίκια και υπηρεσίες, αναγκάζονται να φύγουν ή να πουλήσουν τα σπίτια τους.

Πολλά από αυτά ήδη έχουν μετατραπεί σε AirBnb με ιδιαίτερα ακριβές τιμές και μάλιστα χωρίς να έχουν γίνει δαπανηρές ανακαινίσεις.

Αντιδράσεις πέρα από την κατασκευή του σταθμού μετρό, υπάρχουν για την κοπή των δέντρων, για την μεγάλη και πολλές φορές προκλητική αστυνομική παρουσία, για την υπερβολική παρουσία τουριστών που δυσχεραίνει την ζωή των μόνιμων κατοίκων, την ανυπαρξία κάδων σκουπιδιών σε ολόκληρους δρόμους και την κακή ποιότητα των πεζοδρομίων.

Συνολικά τα Εξάρχεια μπορούν να χαρακτηριστούν ως η πιο τεχνηέντως υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας.

Τα Εξάρχεια ουσιαστικά φυλάσσονται από εκατοντάδες αστυνομικούς ημερησίως, που όπως λένε κάτοικοι και θαμώνες των καταστημάτων της περιοχής περισσότερο δυναμιτίζουν το κλίμα με την παρουσία και ενίοτε τη συμπεριφορά τους, παρά προσφέρουν ασφάλεια.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024