Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυτοφάρμακα: Τι ισχύει με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων της ουσίας phosmet σε ελαιόλαδο

Φυτοφάρμακα: Τι ισχύει με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων της ουσίας phosmet σε ελαιόλαδο

Η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε την 1η Νοεμβρίου 2022

Ανώτατα όρια υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας phosmet έχουν καθοριστεί σε ελαιόλαδο και άλλα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, με τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας να οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Η δραστική ουσία phosmet, κατά το παρελθόν ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία και πλέον δεν είναι εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοφάρμακο σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε την 1η Νοεμβρίου 2022.

Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, το ανώτατο όριο υπολειμμάτων (ΑΟΥ) της δραστικής ουσίας phosmet, βάσει του συντελεστή μεταποίησης 4,8 (διάμεσος) που έχει καθοριστεί στη χώρα μας, είναι 0,048mg/kg  (4,8 x 0,01*mg/kg [1]). Δεδομένου όμως της απαγόρευσης χρήσης της δραστικής ουσίας phosmet εντός της Ε.Ε. από 01/11/2022, διευκρινίζεται ότι το όριο 0,048mg/kg, στην πράξη, αφορά τα παλαιότερης εσοδείας ελαιόλαδα και όχι για τα ελαιόλαδα της τρέχουσας εσοδείας, καθώς από 15 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά, ανίχνευση της δραστικής, πάνω από το 0,01*mg/kg στα τρέχουσας εσοδείας ελαιόλαδα, εμπίπτει στη χρήση απαγορευμένης δραστικής ουσίας.

Η δραστική ουσία phosmet, κατά το παρελθόν ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία και πλέον δεν είναι εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν

Αποφυγή «δυσφήμισης» του ελαιολάδου

Με βάση τα παραπάνω, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, για την αποφυγή «δυσφήμισης» του ελαιολάδου, προτείνεται έλεγχος ανίχνευσης της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας πριν τη διακίνηση ελαιολάδων παλαιότερης εσοδείας. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις περιπτώσεις διακίνησης εκτός της ελληνικής επικράτειας, ως προς τη διαδικασία ελέγχου και τους συντελεστές μεταποίησης που εφαρμόζονται στη χώρα προορισμού.

Να σημειωθεί ότι η ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων της δ.ο. phosmet, δύναται να οδηγήσει σε μη συμμορφώσεις όπως κυρώσεις, απόσυρση προϊόντων από την αγορά, ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης.

Sports in

Επιστροφή «βόμβα» στην Premier League

Ποια ομάδα της Premier League προσέγγισε τον Ζοσέ Μουρίνιο και προσπαθεί να τον πείσει να επιστρέψει στην Αγγλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024